News Flash:

Scolile trebuie sa angajeze si persoane cu dizabilitati

11 Octombrie 2007
777 Vizualizari | 0 Comentarii
• Unitatile de invatamant care au cel putin 50 de angajati vor fi nevoite sa incadreze si cel putin doua persoane cu dizabilitati • In caz contrar, vor fi nevoite sa vireze 50 la suta din salariul minim pe economie catre bugetul de stat sau sa achizitioneze produse de la unitatile protejate, adica acele unitati care au in majoritate angajate persoane cu dizabilitati


In urma unei prevederi cu privire la protejarea persoanelor cu handicap, unitatile de invatamant care au cel putin 50 de angajati vor fi nevoite sa incadreze si cel putin doua persoane cu dizabilitati. Astfel, scolile mari trebuie sa aiba cel putin 4 la suta dintre angajati, persoane cu handicap. In caz contrar, vor fi nevoite sa vireze 50 la suta din salariul minim pe economie catre bugetul de stat sau sa achizitioneze produse de la unitatile protejate, adica acele unitati care au in majoritate angajate persoane cu dizabilitati. "Aceasta cerinta privind angajarea persoanelor cu handicap este foarte greu de indeplinit, dar aceasta nu este decat una dintre masurile obligatorii pentru unitatile scolare. Astfel, toate unitatile de invatamant care efectueaza orice fel de lucrari de constructii vor trebui sa numeasca un coordonator de securitate si sanatate in munca, coordonator care sa aiba functia de constructor.

O alta noutate este aceea privind elevii care desfasoara activitati practice. Acestia vor trebui sa faca o testare obligatorie, pe langa fisa de instructaj de protectia muncii", a declarat Eugen Fulop, inspector sef adjunct in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM). In urma controalelor efectuate de reprezentantii ITM in scoli, s-au identificat probleme legate de intocmirea contractelor individuale de munca, completarea carnetelor de munca sau de timpul de munca alocat sau al celui de odihna. "Persoanele care completeaza carnetele de munca trebuie sa cunoasca foarte bine aceasta procedura, cat si actul normativ referitor la aceasta problema. Un element nou este acela privind registrul de evidenta a salariatilor in format electronic. Aceasta metoda ar trebui sa se regaseasca preponderent fara a mai trebui ca persoane care se ocupa de aceasta munca sa se deplaseze la sediul ITM", a precizat Fulop. De asemenea, toti angajatorii trebuie sa depuna la sediul ITM o lista cu substantele periculoase din scoala, impreuna cu lista persoanelor care au dreptul sa manipuleze si sa gestioneze aceste materiale. O alta problema este cea privitoare la efectuarea practicii de catre elevii de la scolile cu profil tehnologic. Acestia nu au voie ca pana la varsta de 18 ani sa aiba un program mai mare de sase ore.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4179 (s) | 24 queries | Mysql time :0.306807 (s)