Secretele istoriei

Scrierile lui Galileo Galilei

Publicat: 13 ian. 2015
3

Primele lucrari ale lui Galileo descriu instrumente stiintifice si printre ele se numara tratatul din 1586 intitulat Mica balanta (La Billancetta) care descrie o balanta precisa pentru cantarit obiecte in aer sau in apa si manualul tiparit in 1606 Le Operazioni del Compasso Geometrico et Militare despre functionarea unei busole militare si geometrice.

Primele sale lucrari in domeniul dinamicii, stiinta miscarii si mecanica au fost De Motu (Despre miscare) publicata in 1590 la Pisa si Le Meccaniche (Mecanicile) publicat la Padova in preajma lui 1600. Prima s-a bazat pe dinamica fluidelor aristotelian-arhimedeana si sustinea ca viteza caderii gravitationale intr-un mediu fluid este proportionala cu excesul de greutate specifica a corpului peste cea a mediului, pe cand in vid corpurile cad cu viteze proportionale cu greutatile lor specifice. Lucrarea subscria dinamicii impulsului Hipparchan-Philoponana in care impulsul se disipa singur si caderea libera in vid are o viteza terminala esentiala conform greutatii specifice dupa o perioada de accelerare.

Vezi si Copiii unor personalitati istorice care au ramas in anonimat

Mesagerul instelat (Sidereus Nuncius) din 1610 a fost primul tratat stiintific publicat realizat pe baza unor observatii efectuate prin telescop. In el, Galileo a aratat urmatoarele descoperiri:

    lunile galileene;
    incretirea suprafetei Lunii;
    existenta unui mare numar de stele invizibile cu ochiul liber, mai ales a celor responsabile pentru felul cum apare Calea Lactee;
    diferentele dintre aparenta planetelor si cea a stelelor fixe—ultimele apar ca discuri mici, iar ultimele apar ca puncte de lumina nemarite.

Galileo a publicat o descriere a petelor solare in 1613 sub titlul Scrisori despre petele solare in care a sugerat ca Soarele si cerurile sunt coruptibile. „Scrisorile despre petele solare” au relatat si observatiile sale telescopice din 1610 despre fazele lui Venus, si descoperirea ciudatelor „alungiri” ale lui Saturn si a si mai ciudatei lor disparitii. In 1615 Galileo a pregatit un manuscris intitulat Scrisoare Marii Ducese Christina care nu a fost tiparit decat dupa 1636. Aceasta scrisoare era o versiune revizuita a Scrisorii catre Castelli, care a fost denuntata de Inchizitie pentru ca sustinea copernicanismul ca adevarat si consistent cu Scriptura.

Vezi si Mostenirea lasata de Galileo Galilei

In 1616, dupa ordinul Inchizitiei de a nu mai sustine sau apara pozitia copernicana, Galileo a scris Discurs despre fluxul si refluxul marii (Discorso sul flusso e il reflusso del mare) pe baza unui model copernican al Pamantului, sub forma unei scrisori personale adresate Cardinalului Orsini. In 1619, Mario Guiducci, un elev al lui Galileo, a publicat un curs scris de Galileo sub titlul Discurs despre comete (Discorso Delle Comete), in care contrazicea interpretarea iezuita a cometelor.

In 1623, Galileo a publicat Il Saggiatore, in care a atacat teoriile bazate pe autoritatea lui Aristotel si a promovat experimentul si formularea matematica a ideilor stiintifice. Cartea a avut mare succes si a gasit suport la nivel inalt in randurile Bisericii Catolice.

Vezi si Adevarul despre moartea lui Galileo Galilei

In urma succesului acestei carti, Galileo a publicat Dialog despre cele doua sisteme principale ale lumii (Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo) in 1632. Desi a avut grija sa respecte instructiunile din 1616 aleInchizitiei, argumentele din carte in favoarea unei teorii copernicane si a unui model negeocentric al sistemului solar au dus la judecarea lui Galileo si la interdictia publicarii lucrarilor sale. In ciuda interdictiei, Galileo si-a publicat Discursurile si demonstratiile matematice legate de doua noi stiinte (Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze) in 1638 in Olanda, in afara jurisdictiei Inchizitiei.

    Mica balanta (1586)
    Despre miscare (1590) [126]
    Mecanica (c1600)
    Mesagerul instelat (1610; in latina Sidereus Nuncius)
    Scrisori despre petele solare (1613)
    Scrisoare catre Marea Ducesa Christina (1615; publicata in 1636)
    Discurs desore fluxul si refluxul marilor (1616; in italiana, Discorso del flusso e reflusso del mare)
    Discurs despre comete (1619; in italiana, Discorso Delle Comete)
    Il Saggiatore (1623)
    Dialog despre cele doua sisteme principale ale lumii (1632; in italiana Dialogo dei due massimi sistemi del mondo)
    Discursuri si demonstratii matematice legate de doua noi stiinte (1638; in italiana, Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze)
Adauga un comentariu