Magazin

Scriitoarea Jokha Alharthi din Oman a castigat premiul Man Booker International

Publicat: 22 mai 2019
1

Scriitoarea Jokha Alharthi din Oman a castigat aseara premiul Man Booker International pentru romanul „Celestial Bodies”, care urmareste modernizarea tarii sale prin ochii a trei surori. Acesta este prima carte in araba care castiga prestigiosul premiu si primul volum al unei autoare din Oman care a fost tradus in limba engleza, scrie The Guardian.

Scriitoarea irlandeza Sally Rooney, marea castigatoare la British Book Awards

Premiul in valoare de 50.000 de lire sterline este impartit intre autoare si traducatoarea americana Marilyn Booth. Presedinta juriului, Bettany Hughes, a spus despre roman: „Aflam despre societate in toate gradele ei, de la familiile sarace de sclavi pana la noii imbogatiti. Incepe intr-o camera si se incheie intr-o lume”.

„Am simtit ca avem acces la idei si ganduri si experiente care nu iti sunt oferite, in mod normal, in engleza. Evita toate stereotipurile la care te-ai astepta, in analiza de gen si rasa si a diferentelor sociale. Exista si suprize. Ne-am indragostit de el”. Romanul „Celestial Bodies” s-a aflat pe o lista scurta dominata de femei. Cinci dintre cele sase romane finaliste pentru premiul Man Booker International sunt scrise de femei, intre ele numarandu-se volume apartinand scriitoarei poloneze Olga Tokarczuk, laureata editiei de anul trecut, si frantuzoaicei Annie Ernaux.

Adauga un comentariu