Scriitori

Scriitorul Mircea Cartarescu a castigat premiul de stat al Austriei pentru literatura europeana pe 2015

Publicat: 24 apr. 2015
3

Scriitorul Mircea Cartarescu a fost desemnat, joi, 23 aprilie, castigatorul premiului de stat al Austriei pentru literatura europeana pe 2015 (Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur). Dupa Eugène Ionesco, castigatorul din 1970, Mircea Cartarescu este primul autor roman distins cu acest premiu literar.

Scriitorul Mircea Cartarescu a fost desemnat, joi, castigatorul premiului de stat al Austriei pentru literatura europeana pe 2015 (Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur), in valoare de 25.000 de euro, pentru intreaga sa opera literara, care se bucura de recunoastere internationala.

Dupa Eugène Ionesco, castigatorul din 1970, Mircea Cartarescu este primul autor roman distins cu acest premiu literar, decernat din 1965, informeaza editura Humanitas. Printre laureatii din anii trecuti ai premiului se numara scriitori ca W. H. Auden, Harold Pinter, Vaclav Havel, Italo Calvino, Doris Lessing, Milan Kundera, Salman Rushdie, Umberto Eco, Patrick Modiano, Javier Marias, John Banville.

Vezi si Fascinanta poveste a Ellenei Glasgow

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 27 iulie, la Salzburg, in deschiderea Festivalului Mozart.

Vezi si Pierre Choderlos de Laclos, cunoscutul romancier francez

Mircea Cartarescu s-a nascut pe 1 iunie 1956, la Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti si a debutat ca poet, publicand cateva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literara a numit „generatia optzecista”. Treptat, s-a indepartat de poezie, dedicandu-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din „Nostalgia” le-au urmat un scurt roman („Travesti”, 1994) si apoi unul in trei volume, „Orbitor” (1996-2007), privit de critica drept un reper al prozei romanesti contemporane. Trei volume de publicistica completeaza chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului romanesc.

Cartile sale au fost premiate de Academia Romana, Uniunea Scriitorilor din Romania si din Republica Moldova, Asociatia Scriitorilor Profesonisti din Romania (ASPRO), Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Asociatia Editorilor din Romania, precum si de revistele Cuvantul, Ateneu, Flacara, Tomis si Ziarul de Iasi. Volumele sale au fost nominalizate in Franta pentru premiile Médicis – Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul „Nostalgia” a primit in 2005 premiul „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia. Cartarescu a fost invitat la targuri de carte prestigioase, precum cele de la Paris, Frankfurt, Leipzig, Goteborg si Torino.

Mircea Cartarescu a fost decorat, in 2010, cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler, o prestigioasa distinctie acordata de statul francez in domeniul culturii. In 2006, scriitorul a fost decorat de presedintele Romaniei cu Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Mare Ofiter.

In ultimii ani, scriitorul Mircea Cartarescu s-a numarat printre favoritii la premiul Nobel pentru literatura, potrivit caselor de pariuri internationale.

Adauga un comentariu