Local

Scrisoare deschisa a chirurgilor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” catre Maricel Popa

Publicat: 20 sept. 2019

Medicii din cadrul Spitalului de Copii ''Sf. maria'' din Iasi au realizat o scrisoare deschisa catre Maricel Popa, seful Consiliului Judetean Iasi. Totul vine in urma declaratiilor pe care seful CJ Iasi le-a facut in urma cu cateva zile. In scrisoarea deschisa, medicii arata care este realitatea din sistemul medical din Iasi, dar si din Romania. In alta ordine de idei, scrisoarea este insostita si de cateva cereri pe care medicii ieseni le au. Chirurgii ameninta ca, daca aceste masuri nu se iau, nu le ramane de facut decat sa plece din tara. Redam mai jos, integral, scrisoarea deschisa scrisa de catre medicii chirurgi din cadrul Spitalului de Copii ''Sf. Maria'' din Iasi: 

Schimbari majore la Spitalul pentru Copii "Sf. Maria"! Au fost demarate lucrarile de modernizare

''Noi, colectivul de chirurgi din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria” Iasi, ca urmare a articolelor aparute in presa zilele trecute precum si a aprecierilor formulate si exprimate la adresa noastra de catre domnul Maricel Popa, Presedinte Consilul Judetean Iasi, intelegem sa redactam prezenta nu pentru a ne apara ci pentru a sesiza tuturor celor interesati adevarata situatie de la Spitalul de Copii Iasi, fara a ne da cu parerea cum s-a ajuns aici.  Consideram ca nu este normal ca dupa zeci de ani de invatat si de stagii si dupa mii de ore de operat de catre fiecare chirurg in parte am ajus sa fim ”apreciati” si ”evaluati” de catre persone fara nici o competenta in domeniul medical. Este vremea sa ne spunem si noi parerea catre cei care conteaza, adica parintii copiilor operati si sa ajugem cu mesajul nostru si la cei care decid. 

Daca lucrurile vor evolua in linia impusa de noul management, cu imposibilitatea efectiva de a mai opera, asa cum vom arata mai departe, nu ne ramane decat sa luam si noi calea strainatatii, ca si alti colegi ai nostri si sa ramana o cladire goala doar cu management. 

  • Decizia Consiliului Judetean Iasi, impusa prin intermediul domnului manager, de a reduce la maxim 5 ore pe zi timpul de utilizare efectiva a unei sali de operatii are ca rezultate imediate si inevitabile urmatoarele:
  • Reducerea drastica a numarului de pacienti operati zilnic. 
  • Cresterea perioadei de asteptare pentru un pacient cronic care necesita o interventie chirurgicala (intre 5 si 10 luni).
  • Cresterea perioadei de asteptare determina pacientii sa se adreseze catre centre medicale private, scazand astfel adresabilitatea spitalului.
  • Cresterea timpului de asteptare in spital pentru interventiile efectuate in regim de urgenta, ceea ce creste nejustificat costurile spitalului.
  • Imposibilitatea continuarii efectuarii unor interventii chirurgicale complexe, care necesita proceduri laborioase, multidisciplinare, care adesea depasesc 10-12 ore timp chirurgical. Aceasta va duce la scaderea nivelului de competenta a spitalului, facand posibile efectuarea doar a unor interventii chirurgicale minore. Pacientii care necesita interventii chirurgicale complexe vor fi nevoiti sa se adreseze altor spitale de profil din tara sau strainatate, care inteleg sa sprijine actul medical de performanta.

In alta ordine de idei este inadmisibil ca in singurul spital regional de urgente pentru copii, centru chirurgical de performanta, unul din singurele din tara care desfasoara programe nationale de sanatate adresate copiilor (Programul National de Endoprotezare, Programul National de Trauma, Programulul de Arsi), gestionat de un Consiliu Judetean sa functioneze doar 2 din cele 4 sali de operatii existente. Acest lucru se datoreaza refuzului constant al Consiliului Judetean Iasi de a asigura finantarea necesara repararii aparaturii nefunctionale. Spre deosebire de celelalte spitale aflate sub managementul Consiliului Judetean Iasi, care au primit in mod repetat finantari pentru dotarea cu aparatura de ultima generatie, Spitalului Clinic de Urgente pentru Copii i s-au refuzat in mod constant solicitarile de fonduri, fiind la nivelul anilor 70, cand asistentele medicale impatura manual compresele necesare pentru interventiile chirurgicale, aparatele ghipsate se fabrica manual din praf de ghips si fese de tifon (in locul aparatelor ghipsate performante, prefabricate). La acestea se adauga dificulatile in efectuarea investigatiilor imagistice: aparatele pentru CT si RMN fiind frecvent nefunctionale (programarea unui examen CT/RMN putand sa dureze 2-3 luni).

In aceste conditii in mod concret, pot fi operati maxim 4 pacienti pe zi, intr-un Spital Regional insumand 7 specialitati chirurgicale si un numar de peste 30 de medici chirurgi.

Referitor la numarul de medici chirurgi care participa concomitent sau succesiv la o interventie chirurgicala, acesta depinde de complexitatea si gravitatea cazului.  Spre exemplu, un pacient copil politraumatizat, victima al unui accident rutier, poate necesita o echipa chirurgicala formata din: 2 sau 3 chirurgi pediatri, 2 sau 3 chirurgi ortopezi pediatri, 2 sau 3 chirurgi plasticieni, eventual neurochirurgi si chirurgi ORL. La acestia se adauga medici chirurgi rezidenti, aflati in procesul de formare profesionala, Spitalul de Copii Iasi fiiind unul din Centrele Universitare de referinta nationala in Programul National de Pregatire a Medicilor.

La acest context impropriu pentru a desfasura activitati chirurgicale performante adresate copiilor, s-a adaugat in ultimele luni o atitudine persecutiva, ostila si aroganta a Consiliului Judetean, in mod direct si prin intermediul domnului manager interimar fata de intreg personalul spitalului, managementul actual al spitalului refuzand obsesiv dialogul deschis cu medicii si sefii de sectii. 
Mai mult, denigrarea medicilor angajati ai Spitalului de Copii Iasi, in cadrul conferintei de presa, facuta de catre domnul Maricel Popa reprezinta o atitudine de calomnizare si defaimare.

Din pacate aceasta este realitatea din cadrul Spitalului Clinic de Urgente pentru Copii Iasi.'' se arata in scrisoare.
 loading...

Comentarii
  • Deci Mr. P a dat sah mat si acestor nefericiti. Asa om nu cred ca s-a mai vazut in judetul asta. Tot ce atinge, fie si cu privirea sau gandul, distruge.

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit