Magazin

„Scrisoare pentru fiica mea”: Mama care a impresionat Romania

Publicat: 28 mart. 2013
Scrisoare pentru fiica mea Mama care a impresionat Romania
1

Aceasta scrisoare scrisa de o mama catre fiica ei, cu ocazia implinirii a opt ani, a emotionat profund mii de oameni care au citit-o si au dat-o mai departe pe Facebook sau pe e-mail, dupa care a fost si publicata de site-ul garbo.ro cu acordul autoarei – Ana Maria Caia.

Iata mai joc, scrisoarea, in integralitatea ei:
„Draga Anais,
Iti scriu pentru mine mai mult, nu pentru tine si recunosc asta. Cum recunosc ca te-am nascut pentru mine, nu pentru tine. E un gest profund egoist sa aduci pe cineva pe lume si cum ajunge el sa fie rastalmacit in culmea altruismului, eu inca nu pricep.

Astazi faci 8 ani, esti aproape om mare, poti desena o caprioara (ceea ce eu nu pot), poti canta Scales and arpegios, din Aristocats (ceea ce eu iarasi nu pot), poti tavali un prichindel mai fraier ca tine la judo (nici nu se pune problema sa fiu in stare de asta), asa ca o sa pricepi de ce trebuie sa facem un legamant, la care sa ne uitam din an in an si sa-l completam.

Asadar, trebuie sa stii urmatoarele despre mine si tine.
1. Te iubesc asa cum isi iubesc toti parintii normali copiii. Cu disperare si fara margini, cu instincte de fiara amestecate in dulceata de trandafiri, pana dincolo de orice limita, in cer si pe pamant. E in firea lucrurilor sa fie asa, prin urmare sa nu imi permiti niciodata sa folosesc aceasta dragoste ca repros. Eu te iubesc pentru ca vreau sa te iubesc, tu n-ai nici un amestec in treaba asta.

2. Iti voi da putine lucruri pentru ca am putine lucruri. Multe dintre ele nu vor fi materiale, pentru ca, chiar daca as avea prea multe dintr-alea, nu mi-as permite sa te incarc cu gunoaiele trecerii mele prin lume. Voi avea insa grija sa iti dau ce ai tu nevoie, nu ce cred eu ca tu ai nevoie.

3. Vei primi de la mine povestile viselor mele, dorintelor mele, calatoriilor mele. Dar ele (visele, dorintele, calatoriile) vor ramane la mine si nu vor deveni ale tale pentru ca adevarul adevarat este ca atunci cand te-ai nascut, acum 8 ani, am incetat sa mai fim aceeasi creatura.

4. Incerc sa te ajut sa fii independenta si cu o relatie corecta cu singuratatea si prin urmare, cu tine insati. Cu fiecare minut in plus in care imi esti fiica eu te iubesc mai mult, asa ca uneori mi-as dori sa te leg cu cozile tale lungi de incheieturile mainilor mele ca sa fiu sigura ca esti langa mine. Nu fac asta si daca vreodata o sa o fac, trimite-ma la un doctor sa ma caut pentru ca inseamna ca mi-am pierdut bunul simt.

5. O sa primesti putine sfaturi de la mine, pe alea pe care le ceri. Stiu ca esti atat de inteligenta incat sa-ti faci propriile trasee in lumea asta, sa-ti desenezi propriile harti in viata. Uneori o sa ma uit si eu la ele, probabil cu admiratie pentru cat de frumos ai pus liniile, pentru cat de minunat te reprezinta ele pe tine.

6. Nu te sinchisi prea mult de cum i se pare „lumii” ca ar trebui sa fii si nici eu n-o sa dau prea multe parale pe asta. Daca o sa fii slaba, cineva va gasi mai interesant sa fii grasa. Daca vei avea un copil, de bunaseama mai bine ar fi sa faci zece. Daca vei zbura pe luna, cineva te va dispretui ca n-ai ajuns pe Marte. Priveste-i si pe oamenii astia cu bunavointa pentru ca eu iti promit ca te voi pune sa faci putine lucruri inutile, doar ca sa fii in conformitate cu asteptarile celor din jur.

7. Acum sunt mai desteapta decat tine, in cativa ani asta se va schimba. Indeasa-mi pe gat „experienta de viata” daca o scot la inaintare, ea nu face doua parale pentru ca e experienta mea de viata, nu a ta, si poate numai Iisus Hristos a avut experienta de viata in sens universal, general valabil. Daca tot e sa o folosesti pe-a cuiva, a lui sigur e mai demna de urmat.

8. N-am sa ma sacrific pentru tine. Mi-as da viata ca tu sa traiesti, adica fizic, ti-as dona inima mea daca tu ai nevoie de ea, dar nu ma voi sacrifica pentru tine. Voi refuza sa arunc pe geam dorintele si nevoile mele ca sa ma angajez in cursa inarmarii nucleare a mamelor perfecte care vor o medalie cu diamante de mama. Vei manca pranzuri reci daca n-o sa am vreme de unele calde, cine cu pizza de vis-à-vis, la Paris o sa mergi cu mine sa vezi muzee doua zile si eu cu tine la Disneyland numai o zi, o sa faci tone de teme de capul tau (pentru ca ai unul). Voi face ce voi putea face si nu mai mult, astfel incat niciodata, dar niciodata, sa nu-ti pot spune frustrata si amara „m-am sacrificat pentru tine”.
Astazi sunt 8 promisiuni, de la 8 ani. Un fel de cadou, de la mine pentru tine. La multi ani!”
Adauga un comentariu