Secretele istoriei

Scrisoarea celor sase

Publicat: 12 ian. 2015
3

Scrisoarea celor sase” este un document conceput de fostul demnitar comunist de rang inalt Gheorghe Apostol si semnat de alti cinci fosti membri marcanti ai Partidului Comunist Roman: Alexandru Barladeanu, Corneliu Manescu, Grigore Raceanu, Constantin Parvulescu si Silviu Brucan. Scrisoarea a fost publicata de posturile de radio BBC si Europa Libera pe data de 11 martie 1989.

Scrisoare a criticat politica urmata de regimul lui Nicolae Ceausescu.

Semnatarii scrisorii au fost foarte repede arestati, interogati si pusi in stare de arest la domiciliu.

Vezi si Obiecte din comunism, care ne-au marcat copilaria – FOTO

Cu toate ca nu avea un sprijin larg din partea populatiei, aceasta scrisoare a contribuit la demascarea si caderea sistemului comunist de opresiune.

Vezi si Peste jumatate din romani inca mai suspina dupa comunism

Din prima fraza, petitionarii se proclama fideli ideilor socialismului pentru care au militat o viata, apoi dau curs temerii ca prin gestul lor isi risca „libertatea si chiar viata”. In scrisoare, Ceausescu este acuzat, rand pe rand, de nerespectarea Actului final de la Helsinki si a Constitutiei; de sistematizarea satelor; de interzicerea contactelor cu strainii, fara nici un suport legal; de construirea Centrului civic al Capitalei, fara un buget transparent; de deturnarea Securitatii de la menirea ei de aparatoare a „ordinii socialiste contra claselor exploatatoare”, la cea de instrument de intimidare a membrilor de partid si a intelectualilor cinstiti.

Petitionarii mai sunt ingrijorati de instituirea muncii fortate, de violarea corespondentei si de esecul politicii de planificare. Alte motive ale nemultumirii lor sunt politica agrara, care a condus la infometarea populatiei, emigratia masiva a minoritatilor din Romania, prabusirea prestigiului international al tarii (fapt demonstrat de inchiderea ambasadelor de la Bucuresti de catre Danemarca si Portugalia), retragerea clauzei natiunii celei mai favorizate de catre SUA si blocarea relatiilor economice cu Piata Comuna. Pentru toate acestea, petitionarii cer: 1) renuntarea la proiectul sistematizarii satelor 2) restabilirea garantiilor constitutionale privitoare la drepturile cetatenilor 3) interzicerea exportului de alimente.

Adauga un comentariu