Actualitate

Scrisoarea SF, cantecul de lebada al lui Timmermans

Publicat: 14 mai 2019
1

Este un cantec de lebada pentru vicepresedintele Executivului European Frans Timmermans. Inaintea unor alegeri in Olanda, in care exista toate sansele sa nu indeplineasca pragul minim, cu o popularitate in propria tara plasata la genunchiul broastei, vicepresedintele Comisie Europene, intr-o incercare disperata de a-si creste vizibilitatea, ataca in forta Guvernul Romaniei si majoritatea parlamentara de la Bucuresti. Sub motiv ca acestea ar exercita un atac mortal asupra statului de drept. Actualul vicepresedinte al Comisiei Europene, care si-a anuntat candidatura pentru presedintia Comisiei, pierde cu certitudine si voturile socialistilor romani. Ce se va intampla cu avertismentul sau?

Ultimatumul lui Frans Timmermans, prin care anunta declansarea unei nucleare impotriva Romaniei, va merge direct la lada de gunoi a Uniunii Europene. Pentru a intelege in ce circumstante a redactat el scrisoarea-ultimatum, in ce scop si cum se vor fasai avertismentele si amenintarile sale, va trebui sa intram in cateva detalii.

Detaliul cel mai important este ca inca din 2009, deci in urma cu nu mai putin de zece ani, Parlamentul European a solicitat Comisiei elaborarea unui mecanism obiectiv, prin care sa poata fi monitorizate fara discriminare absolut toate statele Uniunii Europene, din perspectiva indeplinirii criteriilor privind domnia legii – statul de drept cum ii spun neo-marxistii – si respectarea drepturilor omului. Deci istoria debuteaza in 2009. Cand Parlamentul concepe o strategie fara discriminare. Aceasta decizie a Parlamentului European, care in principiu este suverana, da peste cap intreaga motivatie pe care se intemeiaza instituirea si aplicare mecanismelor MCV – de monitorizare si control – exclusiv pentru doua state europene, Romania si Bulgaria. Ce s-a intamplat anterior e destul de greu de spus, dar un fapt ramane cert. Timp de patru ani, cat Franz Timmermans a fost vicepresedinte al Comisiei Europene, Executivul UE nu s-a achitat de obligatia trasata expres de catre Parlamentul European. Ei bine, ce l-a manat acum in lupta pe Frans Timmermans?

Cum aratam mai sus, acesta participa in tara sa, la fel cum si noi participam in tara noastra, la alegerile europarlamentare. Pentru a deveni europarlamentar, Frans Timmermans impreuna cu partiduletul sau socialist trebuie sa atinga un prag de 5%. Partidul care

il sustine este insa atat de prost plasat in ceea ce priveste credibilitatea si intentia de vot, incat din ce in ce mai multi analisti prognozeaza ca nu va atinge pragul critic si, ca atare, nu-si va putea trimite reprezentatii in Parlamentul European. Ceea ce atrage drept consecinta faptul ca viitorul statut al lui Frans Timmermans de europarlamentar se afla sub un mare semn de intrebare. Acesta viseaza insa la atingerea a doua obiective extrem de ambitioase. Candideaza pentru sefia socialistilor europeni si, in acelasi timp, intentioneaza sa devina presedintele Comisiei Europene.

Ambele obiective se afla sub un mare semn de intrebare. Frans Timmermans nu poate ajunge fara votul socialistilor romani, cel mai puternic partid socialist din Europa, sef al acestei familii de partide. Singura solutie ar fi ca, pana la alegeri, sa reuseasca sa dea afara PSD din Internationala Socialista, astfel incat sa nu fie izbit de votul negativ al reprezentantilor acestui partid. Se pare insa ca pentru o asemenea operatiune nu mai este timp. Iar adversarii sai din interiorul familiei socialistilor europeni nu sunt de acord ca sub un pretext absurd, cel al pretinselor abateri ale PSD de la statul de drept, familia socialistior europeni sa piarda sprijinul celui mai important partid. A reusit totusi sa puna PSD in pozitie de stand-by. Castigand astfel o jumatate de punct. Dar ce se intampla daca in Olanda partidul sau nu atinge pragul de 5%? Atunci intreaga constructie se prabuseste.

In acest context extrem de dificil, Frans Timmermans a ales sa simuleze la nivelul Uniunii Europene o fermitate fara precedent. Profitand ca se aprope galopant momentul alegerilor europarlamentare in intreaga Europa si beneficiind de colaborarea cozilor de topor din Romania, in frunte chiar cu presedintele Klaus Iohannis, precum si de o incurajare pe cat de vocala, pe atat de perversa si din partea rivalilor, respectiv a popularilor europeni, domnul Frans Timmermans a comis o nevazuta. Un gest nemaiintalnit in istoria Uniunii Europene. A doua zi de la summitul de la Sibiu, cu o viteza uluitoare si extrem de suspecta, raspunzand vezi Doamne unor solicitari exprese sugerate de Klaus Iohannis si impartasite tacit de Partidul Popularilor Europeni, el a compus in 10 mai si a semnat faimoasa scrisoare ultimativa la adresa Guvernului Romaniei si majoritatii parlamentare a acestei tari. Si de aici incolo intram intr-un Science Fiction politic.

Din pozitia precara de vicepresedinte al Comisiei Europene aflata la capul liniei, de candidat al unui partid care nu se stie daca va intruni 5% la europarlamentare, dar si de candidat precar al pozitiei de sef al familiei socialistilor europeni, Frans Timmermans a conceput cel putin aparent de unul singur un proiect halucinant. Prin care isi propune sa revolutioneze pe ultimii metri ai mandatului sau, care este doar de vicepresedinte al Executivului European, si impotriva deciziei de acum zece ani a Parlamentului European, intreg mecanismul de monitorizare si control al statelor membre in ceea ce priveste independenta si eficienta Justitiei, precum si respectarea drepturilor omului. Iar experimentul ar trebui sa se produca chiar asupra Romaniei. Concret, el anunta instituirea si aplicarea unui mecanism gradual de sanctiuni, care in final ar putea bloca accesul tarii noastre la fondurile europene, in cazul in care autoritatile de la Bucuresti nu se razgandesc si nu fac imediat stanga imprejur in ceea ce priveste operatiunea de reformare a Justitiei.

Scrisoarea lui Timmermans este o poveste pentru copii. Care trebuie relatata obligatoriu inainte de culcare. E greu, daca nu imposibil de spus, care este cu exactitate laboratorul in care a fost produsa. E cert ca in numai cateva ore de la incheierea summitului de la Sibiu, Timmermans insusi nu avea mijloacele necesare de a o concepe si de a o redacta. Dar niciuna dintre amenintarile de tip ultimativ nu se sutin. Niciuna nu are suportul legislatiei ori procedurilor curente ale Comisiei sau Parlamentului European. Aceasta scrisoare ultimativa reprezinta in plin razboi electoral, inainte chiar de alegerile pentru un nou Parlament European, un simplu strigat de lupta. Care poate suna puternic pentru opozitia din Romania. Sau pentru media din aceasta tara, mai putin informata asupra procedurilor stufoase legate de functionarea birocratiei de la Bruxelles. Pentru cei avizati insa, acest strigat de lupta se transforma intr-un simplu schelalait de catel.

Executivul de la Buucresti si liderii majoritatii parlamentare nu au altceva de facut decat sa mearga inainte, ca si cand Frans Timmermans nu ar exista. Ca si cand acesta, desprins de la pupitrul de comanda, ar executa doar o simpla pantomima de joc la butoanele Executivului European.

Adauga un comentariu