Arte vizuale

Sculptorul si pictorul american Jack Whitten a murit la varsta de 78 de ani

Publicat: 22 ian. 2018
3

Sculptorul si pictorul american Jack Whitten a murit la varsta de 78 de ani, a anuntat duminica galeristul sau si Muzeul de Arta din Baltimore, care ii va consacra o expozitie in parteneriat cu Metropolitan Museum din New York, potrivit AFP.

Artistul a avut intotdeauna o evolutie de-a lungul carierei sale, care se intinde pe cinci decenii, de la figurativ la abstract, de la pictura la sculptura.

Nascut la Bessemer, in Alabama, pe 5 decembrie 1939, el a crescut in sudul segregationist al Statelor Unite, unde a fost un militant activ in lupta pentru drepturile civile, inainte de a se muta la New York in 1960.

Dupa ce a inceput sa creeze in stil figurativ pentru a evoca situatia persoanelor de culoare din Statele Unite, s-a intors catre stilul abstract, care i-a adus recunoasterea unei parti a lumii artei.

Hotarat sa isi depaseasca constant propriile limite si pe cele ale artei sale, el a abandonat pensula pentru a lucra cu lamele de ras, cu piepteni afro sau cu raclete de uz casnic. Lucrarea "Delta Group II", care apartine colectiei Muzeului Metropolitan din New York, ilustreaza acest fapt.

O expozitie dedicata exclusiv sculpturii sale va fi deschisa pe 22 aprilie la Muzeul de Arta din Baltimore. Ea va putea fi vizitata aici pana pe 29 iulie, inainte de a fi transportata la Met Breuer, sucursala a Metropolitan Museum, consacrata artei moderne si contemporane, din 6 septembrie pana pe 2 decembrie.

Doua costume populare purtate de Regina Maria si zeci de fotografii pot fi admirate la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie a vernisat o expozitie dedicata Reginai Maria. Marea atractie sunt doua costume populare, purtate de regina si care pot fi admirate pana duminica la institutia de cultura.

Expozitia cuprinde 40 de panouri cu fotografii din din ilustratia cartilor pentru copii scrise de Regina Maria, lucrari care abunda in desene inspirate din imaginea costumelor traditionale romanesti si a obiectelor impodobite cu motive populare. Expozitia va putea fi vizitata pana in 12 martie. Pana duminica la Muzeul de Istorie pot fi vazute in premiera doua costume populare purtate de Regina Maria.
Adauga un comentariu