National

Sculptura lui Brancusi, „Cumintenia Pamantului”, achizitionata de statul roman

Publicat: 17 mart. 2016
1
Sculptura „Cumintenia pamantului”, celebra opera a lui Constantin Brancusi, va reveni in proprietatea statului roman, a anuntat, ieri seara, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe contul sau de Facebook. El a precizat ca statul va plati proprietarilor lucrarii 11 milioane de euro. Proprietarii sculpturii au acceptat oferta de achizitie propusa de comisia de negociere mandatata de Guvern, Executivul platind jumatate din suma, iar restul va plati Ministerul Culturii prin subscriptie publica nationala.
„Proprietarii „Cuminteniei Pamantului”, lucrarea lui Constantin Brancusi, au acceptat oferta de achizitie propusa de comisia de negociere mandatata de Guvernul Romaniei pe care am condus-o, in valoare de 11 milioane de euro. Din aceasta suma, Guvernul Romaniei va plati cinci milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscriptie publica nationala. Detaliile campaniei de subscriptie vor fi anuntate in perioada urmatoare”, a anuntat ministrul Culturii, ieri seara, prin intermediul paginii sale de Facebook.
Realizata in 1907, „Cumintenia Pamantului”, alaturi de alte opere precum „Sarutul” si „Rugaciunea„, marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a lui Brancusi. Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romascu, un bun prieten al lui Brancusi, care i-a vandut direct lucrarea acestuia si in perioada comunista statul roman, care a luat in mod abuziv „Cumintenia Pamantului”, expusa timp de 50 de ani la Muzeul National de Arta a Romaniei. Gheorghe Romascu a cumparat „Cumintenia Pamantului” de la Brancusi in 1911. 
Adauga un comentariu