Actualitate

Scumpirea produselor alimentare sta inca sub semnul incertitudinii

Publicat: 21 iun. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:24165;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Producatorii ieseni cred ca nu este oportuna o majorare a preturilor la principalele produse alimentare in aceasta perioada a anului

Scumpirea principalelor produse alimentare sta inca sub semnul incertitudinii. Producatorii ieseni nu sunt inca decisi daca este oportuna majorarea preturilor produselor alimentare in aceasta perioada a anului. Eventualele scumpiri sunt cauzate de majorarea pretului la carburanti si la energie termica. Astfel, de ieri, un litru de benzina costa cu 700 de lei mai mult, iar cel de motorina cu 100 de lei. De altfel, in ultimii ani a devenit o obisnuinta ca majorarea tarifelor unor utilitati sa fie urmata indeaproape de scumpirea painii, laptelui, carnii, precum si a altor alimente. Acest fapt este firesc daca tinem cont ca majorarea pretului la utilitati inseamna in mod automat un cost mai mare, ceea ce trebuie sa se repercuteze intr-un pret majorat pentru ca agentul economic respectiv sa nu lucreze in pierdere. Directorul tehnic de la Lactis, Maria Micu, a precizat ca societatea va incerca sa faca fata majorarii tarifelor utilitatilor fara sa fie necesara o scumpire a produselor lactate. „Va trebui sa analizam cu atentie care vor fi costurile, insa vom incerca sa facem fata situatiei fara a efectua si noi sumpiri. In acest mod se creeaza un cerc vicios al scumpirilor in lant, din care ne este foarte greu sa iesim. De altfel, in aceasta perioada a anului, consumul de produse lactate este si asa destul de redus si prin urmare nu cred ca este oportuna o majorare a preturilor”, a declarat directorul tehnic al societatii Lactis, Maria Micu.
Aceeasi incertitudine domneste in sectorul panificatiei. Atat producatorii particulari cat si cei privati nu sunt inca decisi asupra unei eventuale scumpiri a painii. „Inca nu ne-am facut calculele, dar speram sa nu fie necesara si scumpirea alimentului de baza al romanului”, a precizat directorul Pangran, Doru Sistoc.
Producatorii particulari se gandesc insa sa mai adauge cel mult 500 de lei la pretul actual al painii. „Vom vedea cum va reactiona piata la majorarea tarifelor utilitatilor si vom proceda la fel. Oricum, cred ca ar fi necesara o majorare de cel mult 500 de lei”, a apreciat proprietarul brutariei Viomag, Victor Belciu.
Nici viitorul pret al uleiului nu se cunoaste cu siguranta deocamdata. Desi nu este exclusa in totalitate scumpirea acestor produse, iar tarifele utilitatilor au fost deja majorate, salariile iesenilor nu au suferit nici o crestere. Singurii la care s-a facut simtita o oarecare majorare a remuneratiilor au fost pensionarii deoarece din aceasta luna pensiile au fost majorate in functie de cuantumul lor cu 2% si 6%.
Cornelia LAZARESCU

Adauga un comentariu