National

Scumpiri de la 1 ianuarie. Iată ce ne așteaptă de la începutul anului 2021

Publicat: 03 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scumpiri de la 1 ianuarie. Iată ce ne așteaptă de la începutul anului 2021
Scumpiri de la 1 ianuarie anunțate de către Ministerul Finanțelor. Astfel, în funcție de nivelul accizelor stabilite de către ministerul de resort, romanii vor avea parte de prețuri mai mari

Scumpiri de la 1 ianuarie anunțate de către Ministerul Finanțelor. Astfel, în funcție de nivelul accizelor stabilite de către ministerul de resort, romanii vor avea parte de prețuri mai mari. Primele produse pentru care vom plati mai mulți bani sunt carburantul și țigările.

Nivelul accizelor pentru anul 2021 s-a stabilit prin „actualizarea cu creşterea preţurilor de consum comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică”.

Scumpiri de la 1 ianuarie. Romanii vor plati mai mult pentru carburanți și țigări

Odată cu începutul noului an, românii vor avea parte de o serie de o serie de schimbări în ceea ce privește coșul de cumpărături. Din 2021 se scumpește carburantul (benzina și motorina) și se scumpesc țigările. Așadar, vești proaste pentru conducătorii auto și pentru fumătorii din România. Nivelul accizelor pentru anul 2021 s-a stabilit prin  „actualizarea cu creşterea preţurilor de consum comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică”,  după cum a anunțat Ministerul Finanțelor.

„Nivelul accizelor prevăzut în anexa nr. 2 se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice până cel mai târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an”, se arată în Codul Fiscal.

În ceea ce privește țigările, nivelul accizei la ţigarete vă fi de 563,97 lei/1.000 de ţigarete, începând cu prima 1 ianuarie 2021.  La data de 1 ianuarie 2020, nivelul acestei accize a fost stabilit la 503,97 lei la mie.

Autorităţile justifică majorarea accizelor la ţigarete prin faptul că trebuie evitată declanşarea infringementului împotriva României pe motiv că în ţară acciza globală pe ţigarete nu reprezintă cel puţîn 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, aşa cum prevede Directiva 2011/64/UE.

Din 2021, nivelul accizei la motorină o să ajungă la 1.674,55 lei/1.000 de litri, de la 1.625,37 lei/1.000 de litri cât a fost în 2020, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 50 de lei.

Totodată, nivelul accizei la benzina fără plumb vă crește cu 53 lei, ajungând la 1.827,13 lei/1.000 de litri. În 2020, costurile erau de 1.773,46 lei/1.000 de litri.

Se anunță un an dificil din punct de vedere economic în care, cel mai probabil, se vor resimți efectele pandemiei de coronavirus. Și la acest moment, restaurantele, cafenelele, barurile, sălile de spectacol și sălile cu jocuri de noroc sunt închise. Autoritățile au luat această măsură cu scopul de a limita răspândirea noului virus și a cazurilor de infectare cu acesta.

Pentru masa de Crăciun, românii vor trebui să achite cu 20% mai mult față de anul trecut

Sindicatele din Industria Alimentara estimează că românii vor trebui să scoată cu cel puțîn 20% mai mulți bani din portofele pentru masa de Crăciun de anul acesta față de anul trecut. Acestea spun că producătorii vor mări prețurile, din cauza pierderilor din pandemie.

Carnea, fructele și legumele sunt produsele care vor înregistra cele mai mari creșteri de preț. Scumpirile vin după alte majorări care au avut loc în acest, spune Consiliul Concurenței.

Pâinea, cozonacul sau covrigii sunt câteva dintre produsele de panificație, care se regăsesc pe masa de Crăciun și care vor fi mai scumpe în acest an. (CG1) Daca acum în hypermarket-uri un cozonac costa 20 de lei, prețul unui kg ar putea ajunge la 30 de lei de Crăciun.

Seceta din acest an care a condus la creşterea preţului cerealelor poate să conducă anul viitor şi la creşterea preţului la carne şi lapte. Asistăm la importuri de legume şi fructe. Depindem de jocul preţurilor făcute de aceşti importatori şi de deprecierea cursului valutar”, a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele FSAR.

Adauga un comentariu