Actualitate

Scumpiri la alimente în România. Va fi un lux să ne permitem să mâncăm carne

Publicat: 30 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scumpiri la alimente în România. Va fi un lux să ne permitem să mâncăm carne
Vor fi scumpiri la alimente în România începând din toamnă, susțin fermierii

Vor fi mai multe scumpiri la alimente în România, în următoarea perioadă. Asta în condiţiile în care deja e un lux să mâncăm produse precum carnea. Nici prețul alimentelor precum făina, mălaiul  nu va rămâne neschimbat, producătorii anticipând o scumpire generală de 20-30%.

Scumpirile din România vin pe fondul mai multor probleme interne sau externe. O cauză ar fi seceta din România, dar și războiul din Ucraina.

Scumpiri la alimente în România

Vor fi scumpiri mari la alimente în România și în toată Uniunea Europeană în perioada care urmează. Comisia Europeană a catalogat seceta actuală ca fiind cea mai gravă din ultimii 500 de ani, iar acest lucru este principalul motiv pentru care carnea ar putea fi un lux pentru o bună parte dintre cetățenii români. Așadar, printre produsele care vor înregistra cele mai mari creșteri se regăsește carnea, laptele, ouăle dar și cartofii. Și așa în acest moment avem cele mai mari scumpiri din ultimii 22 de ani. Fermenii precizează faptul că, pe fondul conflictului din Ucraina, prețul tot mai mare la cereale și seceta care a afectat considerabil producția, de la toamnă românii vor scoate mai și mai mulţi bani pentru alimente.

”Sunt mai multe motive: combustibilul, energia, gazul, forța de muncă și hrana pentru animale. Dacă un crescător cumpăra înainte cu 80 de bani kg de porumb sau grâu, anul ăsta prețul este dublu”, spune un fermier.

În procente asta înseamnă că la sfârșitul anului agricol românii vor plăti cu până la 30% mai mult pentru carnea de porc, lactate, și cu peste 20% mai mult pentru ouă. Fermierii anticipează faptul că uleiul va înregistra o altă scumpire și că, la raft, românii vor scoate cel puțin cu 20-30% mai mult decât până acum:

”Din luna noiembrie, cred că floarea soarelui se va duce exact cum a fost și la începutul lunii martie, undeva la 4.000 de lei pe tonă. La momentul acesta este 2.700. Atunci vom avea scumpiri pe raft drastic, cel puţin 20-30% la sută la ulei”, spune un alt fermier.

Cum vor evolua scumpirile din toamnă

Alimentele prezentate mai sus nu sunt singurele care se scumpesc. Vor fi scumpiri în lanț, iar fermierii explică faptul că producția de cartofi a fost una foarte mică în acest an. Așadar, și cartofii se vor scumpi. În cifre concrete vorbim despre faptul că, dacă acum o ceafă de porc costă aproximativ 32 de lei, de la toamnă un român va plăti chiar și 41 de lei. După o scumpire de 20%, un cofrag cu 10 ouă ar putea costa peste 14 lei, iar laptele va ajunge, de la 9 lei la 11 lei.

„Se poate considera că este secetă şi în zona noastră , nu atât de puternică cum e în Bărăgan, dar atât timp cât cartoful nu se dezvoltă şi nu avem producţie în mijlocul lunii iulie”, spune Keresztes Vicenzio, inginer agronom. Prețul cartofilor va creşte, având în vedere secetă şi majorarea prețurilor îngrășămintelor, pesticidelor și combustibililor. Totul este mai scump.” explica un producător de cartofi în urmă cu aproximativ o lună

Desigur, scumpiri se vor înregistra și la pâine, mălai, făină, sau alte alimente care sunt cumpărate în mod constant de români.

Adauga un comentariu