Sanatate

Scurgeri albe. Când este necesară o consultație cu un ginecolog

Publicat: 12 sept. 2022
femeie care tine un cartonas cu o fata trista in dreptul zonei intime
Secrețiile albe între menstruații la femei se formează în mod normal în vagin într-o cantitate moderată

Scurgeri albe din vagin fără semne patologice suplimentare este considerată o normalitate. Funcția lor principală este de a curăța vaginul de particulele de celule moarte și bacterii care pot perturba microflora și pot provoca inflamații.

Secrețiile albe între menstruații la femei se formează în mod normal în vagin într-o cantitate moderată. Ele hidratează mucoasa, creează condiții favorabile pentru fertilizare și concepție. Dacă o femeie are scurgeri albe, dar nu există plângeri de mâncărime, arsuri și umflături, nu vă faceți griji. Odată cu creșterea cantității de mucus, schimbarea culorii și apariția altor simptome, este necesară o consultație cu un ginecolog.

femeie care tine intr-o mana un cartonas cu o fata trista si in alta un cartonas pe care scrie sos
Eliminările de culoare albă semnalează o boală atunci când apare o scurgere spumoasă, cu miros neplăcut

Scurgeri albe. Când acestea semnalează o boală ginecologică

În mod normal, scurgerile vaginale naturale sunt ușoare, limpezi sau au o nuanță ușor gălbuie, neabundentă și fără miros neplăcut. Principala cauză a secreției albe la femei este secreția glandelor, care sunt situate în regiunea vulvei și a uterului.

Până la jumătatea ciclului menstrual, scurgerile devin cât mai transparente, se întind vizibil și pot lăsa urme pe lenjerie. De asemenea, se observă o creștere a albului cu puțin timp înainte de menstruație. Pentru a nu păta lenjeria se recomandă utilizarea unor absorbante zilnice, care absorb instantaneu scurgerile și previn apariția mirosului. Absorbantele zilnice subțiri sunt potrivite și pentru utilizare la sfârșitul menstruației, când multe femei au o cantitate mică de sânge.

Nu întotdeauna scurgerile albe lichide din vagin sunt o variantă normală. Odată cu creșterea numărului lor și apariția unui miros neplăcut ascuțit și a altor simptome patologice, o femeie ar trebui să consulte un medic. De asemenea, acesta este un simptom care poate semnala o boală destul de gravă, astfel o femeie trebuie să fie supusă unei examinări suplimentare.

femeie care isi tine mainele in dreptul zonei intime
Nu întotdeauna scurgerile albe lichide din vagin sunt o variantă normală

Cele mai comune cauze ale manifestării simptomului. Candidoza și disbacterioaza vaginului

Eliminările de culoare albă semnalează o boală atunci când apare o scurgere spumoasă, cu miros neplăcut. Vizita la medic nu trebuie amânată din moment ce se manifestă mâncărime și arsuri în zona intimă, umflarea organelor genitale externe și apariția de roșeață a vulvei.

Un medic trebuie contactat pentru efectuarea unui control atunci când urinarea este dureroasă și apare durere în timpul contactului intim. Astfel, este bine să știi că secrețiile spumoase abundente cu miros neplăcut și simptomele asociate pot indica dezvoltarea bolilor organelor genito-urinale.

femeie care isi tine mana pe abdomen in jos
Până la jumătatea ciclului menstrual, scurgerile devin cât mai transparente

Candidoza este o boală frecventă în rândul fetelor și femeilor care sunt active sexual. Ciupercile din genul Candida într-o cantitate mică fac parte din microflora vaginului. În cazul candidozei, raportul dintre microorganismele benefice și oportuniste este perturbat. Astfel, ciupercile încep să se înmulțească activ, ceea ce este însoțit de formarea de secreții albe. Aceste scurgeri pot apărea și atunci când colul uterin este deschis.

Disbacterioza vaginului apare dacă microflora vaginală este perturbată din cauza factorilor negativi interni și externi. O femeie se confruntă cu disconfort în zona genitală, se plânge de scurgeri vaginale albe, care pot avea un miros acru, provocând iritații ale pielii perineului.

Pentru a scăpa de scurgeri albe trebuie să lămuriți informațiile de interes cu medicul ginecolog. Pentru a facilita îngrijirea intimă în timpul tratamentului, se recomandă folosirea unor absorbante de zi. Ele păstrează lenjeria curată și absorb secrețiile prevenind mirosurile neplăcute.

femeie care sta asezata pe pat si isi tine mana la gura privind ingrijorata
În mod normal, scurgerile vaginale naturale sunt ușoare, limpezi sau au o nuanță ușor gălbuie

 
Adauga un comentariu