Secretele istoriei

Scurt istoric al dinastiei Shang, prima dinastie imperiala a Imperiului Chinez

Publicat: 26 ian. 2015

Dinastia Shang a fost prima dinastie imperiala a Imperiului Chinez care a condus regiunea din nord-estul Chinei actuale, in valea Fluviului Galben.Conform cronologiei traditionale, bazate pe calculele lui Liu Xin, Dinastia Shang a condus China intre 1766 i.Hr. si 1122 i.Hr.), iar conform cronologiei mai scurte, bazate pe Analele din Bambus, perioada a fost intre 1556 i.Hr. si 1046 i.Hr..

Spre deosebire de dinastia Xia care o preceda, dinastia Shang (sec.16-11 d.Hr.) este mai bine documentata. Shang controla un teritoriu ce cuprindea actualele provincii Henan, Hubei, Shandong, o parte din Shanxi si Shaanxi si nordul provinciei Anhui.

Vezi si Dinastia Severilor

In timpul primei jumatati a perioadei Shang care a durat aproape 600 de ani, capitala dinastiei a cunoscut mai multe mutari. Ultima a fost Yin, in apropiere de Anyang (in provincia Henan).

Vezi si Dinastia Flaviilor, a doua dinastie a Imperiului Roman

Potrivit arheologilor, civilizatia chineza atinsese deja atunci un nivel ridicat de dezvoltare. Cele mai importante doua contributii aduse de dinastia Shang sunt: aparitia inscriptiilor oraculare «Jia gu wen» (practicate pe carapace de broasca testoasa si pe diferite oase) si folosirea bronzului. Aceasta dinastie insumeaza 30 de regi, preocupatie fiecare la randul sau de extinderea teritoriala. Societatea nobiliara era reprezentata de rege care era ajutat de consilieri militari si civili. Delimitatea functiilor nu este foarte riguros facuta.Regele este actantul principal in cultul agricol. In aceasta perioada se practica sacrificiile umane pentru imbunarea zeilor,cinstirea regelui defunct, constructia unui palat etc. Se practica vrajitoria. Vrajitorii erau intermediari intre cer si pamant. Ei se ocupau cu divinatia. Scrierea era reprezentata de pictograme(caractere-simboluri). Calendarul era conceput de catre vrajitori si continea 12 luni de 29-30 de zile.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit