Secretele istoriei

Scurt istoric al SERVICIILOR SECRETE romanesti

Publicat: 14 ian. 2014
12 noiembrie 1859. Aceasta este data nasterii primului serviciu romanesc specializat in obtinerea de informatii, conform revistei „Intelligence”, editata de Serviciul Roman de Informatii. In cadrul reformelor domnitorului Alexandru Ioan Cuza se inscrie si crearea unei sectii in Marele Stat Major care sa functioneze ca serviciu de informatii al armatei. 
In 1889, viitorii spioni erau instruiti la Scoala Superioara de Razboi, in cadrul unui curs care trata „serviciul informatiilor”. Cursantii erau invatati cum sa culeaga informatiile importante detinute de posibilii inamici: sustragerea de documente, tehnicile de acoperire, etc. 
Rascoala taraneasca de la 1907 – un mare esec pentru structurile de informatii romanesti. Incepand cu acest moment se acorda o mai mare atentie pericolelor care ameninta ordinea publica si siguranta statului. Apar agentii acoperiti si numele conspirative. 
La 1913 e adoptata o lege care pedepseste tradarea de tara si spionajul in favoarea strainilor cu inchisoarea de la 2 la 15 ani. 
Primul Razboi Mondial gaseste Romania nepregatita din punct de vedere al serviciilor de informatii. Majoritatea tarilor din Europa, inclusiv vecinele Romaniei, investisera masiv, pana atunci, in aceste structuri. 
La 1924, Mihail Moruzov, fost ofiter de Siguranta, este numit in fruntea Serviciului Secret de Informatii al Armatei Romane. Moruzov este cel care introduce primii civili in structurile secrete, dupa un model importat din Occident. Functionarii civili sunt folositi pentru culegerea informatiilor care vizeaza armata. La sfarsitul anilor ‘20, Moruzov incepe sa colaboreze cu omologii sai din Franta, Germania si Marea Britanie. 
In 1934, Serviciul Secret isi defineste o noua organigrama, care cuprindea o Sectie de Informatii Externe, una de Contrainformatii, un birou juridic si unul tehnic. Incep practicile de culegere a informatiilor prin agenturi secrete, legaturi cu atasatii militari si verificarea corespondentei. 
1940. In fruntea Serviciului Secret este numit Eugen Cristescu, fost sef al Sigurantei si dusman declarat al activitatilor extremiste de dreapta si de stanga, tot mai percutante in acea perioada. Cristescu nu tine cont de impartirea de pe fronturile din Al Doilea Razboi Mondial si colaboreaza atat cu serviciile italiene si germane cat si cu structurile britanice si americane. 
Dupa momentul 23 august 1944, Eugen Cristescu este acuzat de tradare nationala si condamnat la inchisoare pe viata. Serviciile secrete romanesti intra pe mainile cadrelor din URSS. 
La 1948 este infiintata Directia Generala a Securitatii Poporului, devenita trei ani mai tarziu Directia Generala a Securitatii Statului. Vreme de un deceniu oscileaza intre statutul de parte integranta in Ministerul de Interne si autonomie. 
Vezi si Urmarile privilegiilor Securitatii Municipiului Bucuresti  
Dupa retragerea trupelor sovietice incep epurarile masive in Departamentul Securitatii Statului, ofiterii impusi de URSS fiind trecuti pe linie moarta. La 1968 este creat un serviciu, UM 09101 A, care avea misiunea de a cunoaste tot ce misca in spatiul soviectic si de a urmari activiteatea ofiterilor romani scoliti in URSS si bauniti a fi spioni ai Moscovei (intens vehiculatele dosare „Crobii”, care l-au scos din armata si pe generalul Nicolae Militaru, devenit in timpul Revolutiei din 1989 – ministru al Apararii) 
La inceputul anilor ’70, Securitatea este impartita in 6 directii: informatii interne, contrainformatii economice, contraspionaj, contrainformatii militare, securitate/garda si cercetari penale. Este perioada in care serviciile secrete sunt foarte vizibile in societate, un numar urias de civili trecand prin birourile Securitatii pentru a discuta conditiile colaborarii. Directia Securitatii Statului isi abandoneaza menirea, cea de a proteja cetatenii statului. In schimb isi indreapta atentia catre indivizii care doreau sa fuga din tara sau spre reactionari. Familiile fugarilor erau atent monitorizate. 
Asa arata un birou de ascultare dintr-un sediu judetean de Securitate. Telefoanele erau conectate la magnetofoane, iar casetele rezultate din inregistrari erau ascultate si convorbirile – transcrise pe coli A4, astfel incat casetele sa poata fi refolosite. 
Vezi si Dezvaluiri INCREDIBILE ale preotului care a ascuns de Securitate „Jurnalul Fericirii” al lui Steinhardt  
Implicarea Securitatii in Revolutia din 1989 este un subiect inca sensibil. Adevarul.ro a aratat in ultimii ani cum colaboratori sau ofiteri de Securitate au declansat evenimentele revolutionare in majoritatea oraselor din tara. Tot Securitatea, prin Directia a V-a, l-a lasat descoperit pe Nicolae Ceausescu la 22 decembrie 1989, fortandu-l sa fuga de furia maselor. 
La 30 decembrie 1989, Consiliul Frontului Salvarii Nationale dizolva Directia Securitatii Statului iar seful acesteia, generalul Iulian Vlad, este arestat. Va ramane dupa gratii pana la finalul anului 1993. 
Cadre ale Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista filmate in zilele Revolutiei in curtea unitatii de pe strada Toamnei, din Bucuresti. Intoxicarile raspandite prin intermediul Televiziunii Romane au transformat luptatorii antiteroristi in principalii suspecti de terorism. Prin aceasta filmare ei incearca sa demonstreze ca sunt de partea Revolutiei, nicidecum impotriva ei. 
Timp de trei luni, intre 30 decembrie 1989 si 26 martie 1990, Romania nu are, in mod oficial, un serviciu secret. Neoficial, aceasta este perioada neclara in care rolul Securitatii este preluat de UM 0215 (celebrul doi si-un sfert), condusa de Gelu Voican Voiculescu (personaj dubios al Revolutie, care pana atunci colaborase in repetate randuri cu securistii). 
Din martie 1990 si pana in 1997, Virgil Magureanu, fost ofiter de Securitate (intre 1972 si 1978), indeplineste functia de sef al Serviciului Roman de Informatii. Pe langa SRI, in apanajul serviciilor secrete intra Serviciul de Informatii Externe si Serviciul de Protectie si Paza. 
Din 2006 si pana in prezent, Serviciul Roman de Informatii este condus de George Cristian Maior. In ultimii ani, mai multe convorbiri interceptate de SRI au fost facute publice desi faceau parte din dosare de urmarire penala. Unul dintre cei afectati, Sorin Ovidiu Vantu, a sustinut ca peste 600.000 de convorbiri telefonice ale afaceristilor si politicienilor se afla in arhivele electronice ale SRI. Pe parcursul ultimilor ani, sefii serviciilor secrete romanesti au avut mai multe intrevederi cu omologii lor din Statele Unite ale Americii, atat la Bucuresti cat si la Washington. 
Ce face SRI-ul? 
Conform legii 14/1992, Serviciul Roman de Informatii are, intre altele, urmatoarele sarcini: 
organizeaza si executa activitati pentru culegerea, verificarea si valorificarea informatiilor necesare cunoasterii, prevenirii si contracararii oricaror actiuni care constituie, potrivit legii, amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei. 
-asigura apararea secretului de stat si prevenirea scurgerii de informatii care, potrivit legii, nu pot fi divulgate. 
-organizeaza si executa transportul corespondentei oficiale cu asemenea caracter pe intreg teritoriul Romaniei. 
-La cererea conducatorului institutiei publice, regiei autonome sau societatii comerciale, Serviciul Roman de Informatii verifica si ofera date cu privire la persoanele care urmeaza sa ocupe functii in respectivele unitati, ce presupun accesul la informatii si activitati cu caracter secret de stat sau care, potrivit legii, nu pot fi divulgate. 
-La cererea persoanelor fizice si juridice din sectorul privat, Serviciul Roman de Informatii acorda asistenta de specialitate pentru apararea secretelor aflate in posesia acestora si prevenirea scurgerii de date sau informatii ce nu pot fi aduse la cunostinta publicului. Asistenta de specialitate se acorda, contra cost, potrivit tarifelor convenite. 
-executa activitati informative si tehnice de prevenire si combatere a terorismului; 


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit