Scriitori

Scurta biografie a celebrului scriitor Jack London

Publicat: 12 ian. 2015
3

Jack London este pseudonimul literar al lui John Griffith Chaney (n. 12 ianuarie 1876, San Francisco – d. 22 noiembrie 1916, Glen Ellen, California), scriitor si jurnalist american.

Opera sa (care consta in special din romane) are ca subiect existenta cruda, salbatica si spiritul de revolta si aventura, in care eroii, de o forta fizica si morala supraumana, sunt antrenati intr-o lupta brutala pentru supravietuire. In plan literar, a fost influentat de Robert Louis Stevenson, Rudyard Kipling, Joseph Conrad, iar in cel ideologic de Charles Darwin, Herbert Spencer, Karl Marx si Friedrich Nietzsche.

Vezi si Opera lui Charles Perrault

Jack Griffith Chaney s-a nascut in San Francisco, fiind copil din flori, mama lui era Ann Wellman si tatal natural astrologul William Mike Chaney, refuza recunoasterea paternitatii. Tatal lui vitreg tamplarul John London, il adopta pe Jack, acesta insa va pastra mai departe numele de Chaney.

Vezi si Cel mai ciudat moment din viata lui Ernest Hemingway

Familia scriitorului traieste in „San Francisco Bay Area” in conditii sarace, toate incercarile familiei de a se imbogati in Oakland California se soldeaza cu un esec. Tatal sau vitreg devine invalid, astfel Jack trebuie deja, copil fiind, sa lucreze ca vanzator de ziare, mana de ajutor in birturi, sau intr-o fabrica de conserve. Conditiile grele traite in copilarie vor determina mai tarziu vederile socialiste a scriitorului devenit intre timp renumit.

Adauga un comentariu