Scriitori

Scurta biografie a lui Henry Miller

Publicat: 25 dec. 2014
3

Miller este fiul unui cuplu german: croitorul Heinrich Miller si Louise Marie Neiting. S-a nascut in zona Yorkville din cartierul Manhattan, New York. In copilarie, a locuit timp de noua ani pe Avenue Driggs, nr. 662 in Williamsburg, Brooklyn, cunoscut in acea perioada (si mentionat frecvent de acesta in operele sale) ca Al Paisprezecelea Cartier.

In tinerete, a fost activ in Partidul Socialist (idolul sau de atunci era socialistul de culoare Hubert Harrison). Pentru scurt timp, un singur semestru, a frecventat cursurile City College, din New York. Desi era un student exceptional, nu dorea sa fie legat de sau sa se supuna sistemului de educatie traditional al colegiilor.

Vezi si Aprecieri critice cu privire la Elena Vacarescu

Prima sa sotie a fost Beatrice Sylvas Wickens, cu care s-a casatorit in 1917. In perioada 1928-1929, Miller a petrecut mai multe luni la Paris alaturi de cea de-a doua sotie, June Edith Smith (June Miller). In 1930, s-a mutat singur la Paris, continuand sa traiasca acolo pana la izbucnirea Celui De-Al Doilea Razboi Mondial.

Vezi si Destinul celebrului romancier Mihail Bulgakov

Desi Miller avea posibilitati materiale foarte reduse in timpul primului an petrecut la Paris, lucrurile au inceput sa se schimbe atunci cand a cunoscut-o pe Anaïs Nin, care, impreuna cu Hugh Guiler, l-a intretinut pe tot parcursul anilor ’30, acoperind inclusiv cheltuielile cu chiria pentru frumosul si modernul apartament din Villa Seurat, nr. 18. Anaïs Nin i-a devenit amanta si a finantat prima editie a romanului Tropicul Cancerului in 1934, cu bani de la Otto Rank.

Miller a fost portretizat de catre Fred Ward in anul filmul din anul 1990 Henry & June si de Rip Torn in ecranizarea din anul anul 1970 a Tropicul Cancerului.

Adauga un comentariu