Secretele istoriei

Scurti istoric al Imperiului Austriac

Publicat: 13 ian. 2015
3

Imperiul Austriac a fost creat in contextul crizei seculare in care intrase Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, care a fost lichidat in anul 1806 sub loviturile Frantei bonapartiste, si a cunoscut ca atare doua perioade :

    In 1815 devine principala putere din cadrul nou-createi Confederatii Germane, desi pozitia sa era puternic concurata de Regatul Prusiei. Cuprinde atunci 20 de provincii de statuturi diferite (regate, principate, ducate, marchizate) dar administrativ egale. Aceasta prima perioada se incheie in 1866 cand rivalitatea celor doua mari puteri din cadrul Confederatiei Germane : Austria si Prusia, conduce la declansarea razboiului austro-prusac, castigat de Prusaci, care a avut drept consecinta destramarea Confederatiei Germane, si aparitia Uniunii Nord-Germane pe de o parte (din 1871 se va numi Imperiul German) si a Austro-Ungariei pe de alta parte ; aceasta din urma pierde in Italia posesiunile sale Milaneze si Venetiene (regatul Lombard-Venetian).

Vezi si Tratatul de pace de la Schönbrunn
    Intre 1867 si 1918 Imperiul Austriac se imparte in doua monarhii componente ale Austro-Ungariei : Cisleithania (de la raul Leitha pe care trecea vechiul hotar dintre Austria si Ungaria) si Transleithania : prima includea preponderent domeniile casei de Habsburg din fosta Confederatie Germana si din fosta Polonie, a doua preponderent domeniile coroanei regale ungare, imparatul Franz-Iosif (1830-1916) fiind simultan monarh la Viena si la Budapesta. Oficial, in aceasta a treia faza, dubla-monarhie se denumea „Imperiul Austriei si Regatul Ungariei” (Kaiserreich Österreich und Königreich Ungarn), nu Imperiul Austro-Ungar iar titlul lui Franz-Iosif era imparat austriac si rege maghiar.

Vezi si Austria si Habsburgii

In anul 1910, Imperiul Austriac (Cisleithania) fara Ungaria creata la 1867, avea 300 mii km² si 28,5 milioane de locuitori (germani – 31,8%; restul – cehi -22,6%, polonezi, ucraineni, evrei – 4,7%, sloveni, croati, italieni -2,4%, romani – 1%, tigani s.a.). Capitala Imperiului era orasul Viena (avea 2,03 mln locuitori in 1910). Imperiul s-a destramat la 3 noiembrie 1918, imediat dupa capitularea Austro-Ungariei in Primul Razboi Mondial si abdicarea Habsburgilor de la tronul Austro-Ungariei, deoarece nationalitatile din „dubla-monarhie” aspirau de multa vreme sa fie, dupa caz, independente (Maghiarii ; Cehii si Slovacii impreuna) sau unite cu semenii lor de peste hotarele imperiului (Italienii, Polonezii, Ucrainenii, Romanii, apoi Slovenii, Croatii si Sarbii impreuna). Disparitia imperiului a fost oficilizata prin tratetele de la Saint-Germain si de la Trianon, cu atat mai usor, cu cat corespundea cu al 10-lea din „Patrusprezece puncte” ale presedintelui american Woodrow Wilson bazat pe Dreptul popoarelor de a dispune de ele insele.

Adauga un comentariu