Actualitate

Se anunta demiteri? Un nou scandal cutremura Penitenciarul din Iasi! Macel sub ochii politistilor

Publicat: 04 iun. 2014
1

@ Ingrijorator este ca incidentul s-a petrecut intr-o zona in care autoritatile sunt obligate sa asigure conditii maxime de securitate @ Victima a ajuns in stare grava la Urgente

Se pare ca de o perioada de timp aceasta institutie si-a propus sa socheze saptamanal opinia publica si in aceste conditii ramane valabila ipoteza lansata de cotidianul BUNA ZIUA IASI potrivit careia ar trebui sa se intample o tragedie pentru ca autoritatile centrale sa ia masuri. Dupa ce in urma cu circa o saptamana un angajat al penitenciarului care sufera de unele afectiuni psihice a avut o izbucnire violenta, mergand pana la intrarea in perimetrul santinelei, intreband de o pusca mitraliera, in cursul zilei de ieri un detinut a fost injunghiat de un altul chiar in curte. Victima, Marius Ouatu, a fost injunghiata ieri la ora 11.30, chiar in „curtea de plimbare”, iar acest lucru a fost posibil din cauza faptului ca nu au fost respectate procedurile de paza si protectie stabilite pentru penitenciare conform legislatiei in vigoare. Cu toate acestea, directorul Marius Vulpe care totusi a inregistrat anul acesta un succes la capitolul imbunatatiri masuri de paza in unitatea pe care o conduce, prin faptul ca a facut tot posibilul ca Relu Fenechiu sa nu simta maximul de asprime al conditiilor de detentie, ramane pe functie, iar sefii sai de la Bucuresti nu par deloc indignati de ceea ce se intampla. Potrivit unor surse, detinutul a fost injunghiat cu un cutit. Reprezentantii Penitenciarului sustin ca nu s-a stabilit inca daca este vorba de un cutit si de un „obiect interzis”. Chiar si asa, directorul Vulpe ar trebui tras la raspundere pentru ca a fost posibila patrunderea acestui „obiect interzis” in penitenciar. De altfel sefii Administratiei Nationale a Penitenciarelor ar fi trebuit sa-si dea seama ca exista brese in sistemul de paza si securitate de mult timp, avand in vedere ca in ultimii ani s-au descoperit in mai multe randuri telefoane mobile asupra detinutilor din penitenciar.

L-au aruncat pe geam

Insistam asupra faptului ca au fost incalcate sau neglijate unele proceduri de siguranta si precizam faptul Marius Ouatu era unul dintre detinutii incadrati la grad „sporit de risc”. Aceasta clasificare se refera la faptul ca Marius Ouatu reprezenta un pericol pentru viata celorlalti detinuti. In aceste conditii, regulamentele prevad ca Marius Ouatu este scos la plimbare de agenti de la trupa speciala de interventie a penitenciarului. De asemenea, in perioada in care acesta se plimba impreuna cu ceilalti detinuti, agentii de la trupa de interventie trebuiau sa-i supravegheze permanent. In plus, toti detinutii care au iesit la plimbare in curtea respectiva trebuiau perchezitionati inainte.

Citeste si: Scene de GROAZA la puscarie! Un gardian bolnav psihic a vrut o mitraliera ca sa inceapa macelul

„Au fost perchezitionati, dar curtea respectiva da spre o cladire si se presupune ca obiectul interzis folosit in altercatie a fost aruncat pe geam. A fost identificat autorul in persoana lui I.C., condamnat pentru talharie si au fost sesizate organele de cercetare penala”, a declarat Gabriela Topolicenu, purtator de cuvant al Penitenciarului Iasi. Chiar si asa celulele de detentie nu mai sunt prevazute la geamuri cu gratii, ci cu un fel de plasa de tabla cu ochiuri foarte mici si in aceste conditii „obiectul interzis” trebuia sa fie foarte subtire pentru a putea fi aruncat pe geam. Alte surse din penitenciar spun ca ar fi vorba despre o lingura ascutita de betoanele sau lespezile din constructiile care alcatuiesc unitatea de detentie.

Cu siguranta la psiholog

Angajati ai penitenciarului au sesizat o deprofesionalizare treptata a persoanelor care ocupa functii cheie in unitatea condusa de Vulpe. Asta deoarece avansarile se fac pe criterii de simpatii personale sau de rudenie. In perioada urmatoare vor fi prezentate de cotidianul BUNA ZIUA IASI cazurile unor profesionisti care au fost trecuti pe posturi inferioare deoarece au avut curajul sa se planga de faptul ca directorul Marius Vulpe nu le respecta anumite drepturi. Este vorba despre politisti de penitenciar cu diferite grade care au absolvit scolile speciale de formare ale Ministerului de Interne. Cu toate acestea, de siguranta interna a Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi se ocupa Catalina Timofte, licentiata, atentie, in psihologie. Incidentul de ieri trebuie pus in sarcina departamentului condus de Catalina Timofte. Din 6 in 6 luni aceasta obtine delegare de la Marius Vulpe pentru a ocupa in continuare postul. Asta in conditiile in care politisti de penitenciar cu experienta ar putea ocupa acest post prin concurs si poate nu s-ar mai inregistra evenimente de genul celor de ieri.

Comentarii
  • …Catalin, pentru cultura ta directorul economic nu este cel mentionat de tine, …eu te asigur ca e doar o coincidenta, ….

 • Un articol interesant dar fara dezvaluiri senzationale. Asta-i Romania, pot sa anticipez ca aceasta doamna Catalina este absolventa unei institutii private de invatamant care din analfabet devii doctor.
  Ne meritam soarta.

 • moi militeanule care esti……..poltistul de penitenciar care te autointitulezi specialist,acel post a fost scos la concurs dar nici un specialist nu s-a inscris ca de, cartea e grea, iar siguranta interioara nu exista, dar probabil in mintea ta de specialist totul e posibil…..bineinteles pe langa legislatie

  • Cum sa se inscrie oamenii la concurs cand Vulpe e presedinte de comisie si pune pe cine vrea unde vrea? sau ne facem ca nu vedem ce s-a intamplat la concursurile din ultimii ani?

 • Minciuni,articol de doi lei si nici nu reflecta adevarul. Romanul are grija de capra vecinului.Obligatia ziaristului profesionist este de a verifica informatia.

 • Vulpe e un corupt ,un spagar,oamenii competenti nu i lasa sa obtina prin concurs un post,sef siguranta interioara trebuia sa fie dl tropan,,ca e pregatit,stim toti,gabura la fel,dar vulpe aplica legea si regulamentele cum vrea,dar va plati pt toate abuzurileB

 • bai gradul acela de om periculos directorul i-la pus dar sotul meu nu este violent sa te ia draci domnule director ca nustiu ce tot ai cu sotul meu …cum a putut fi ,injunghiat sotul meu daca el era pazit de mascatii? asta inseamna ca ,acolo nui paza cum trebuie sotul meu acum este la spital datorita ,acelor detinutii nu cum spune directorul marius vulpe ca ,a fost ,taiat de catre un singur detinut au fost mai multi cum se face ca ,acei detinutii aveau ,un cutit la ei dar deja eu am facut o sesizare catre bucuresti si catre avocatul poporului si nu va ramine asa.. este corupt directorul cu toata paza lui…

Adauga un comentariu