National

Se anunta scaderi de preturi la medicamente chiar si cu 1.200 de lei. Ce se intampla

Publicat: 27 feb. 2015
1

Pretul unor medicamente oncologice scade si cu 1.200 de lei, prin revizuirea prevazuta de lege, ce trebuie operata de producatori panã in 10 martie, conform unei evaluari a Directiei farmaceutice din Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a anuntat luni ca solicita tuturor detinatorilor de autorizatie de punere pe piata sau reprezentantilor acestora sa isi actualizeze, pana la data de 10 martie 2015, toate preturile la medicamentele de uz uman, in conformitate cu Ordinul ministrului Sanatatii 75/2009.

In urma revizuirii, un medicament pentru cancer pulmonar si pancreatic, care costa in prezent  8.361 de lei, ar urma sa coste, dupa reclaculare 7.165 de lei, un medicament pentru cancer de colon, de ficat si la plamani, care costa 5.216 lei, ar urma sa coste, 4.227 de lei, iar un altul, pentru mielom multiplu, scade de la 4.557 de lei la 3.770 de lei cutia.

Potrivit aceleiasi evaluari, in cazul unui medicament pentru tratamentul hepatitei B, pretul se reduce de la 1.713 lei, la 1.595 de lei, un medicament pentru boala cronica de rinichi si anemie, care costã 1.043 de lei, va costa 759 de lei, un medicament pentru insuficienta renala cronica cu pretul 2.279 de lei va costa 1.685 de lei, iar un medicament pentru boli mintale care costa 342 de lei va costa 177 de lei.
  
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca a cerut Directiei farmaceutice o evaluare a preturilor la medicamente. „Nu am stiut ca pot fi diferente asa de mari, pana nu am vazut rezultatul evaluarii. L-am informat pe premierul Victor Ponta si i-am prezentat si dumnealui rezultatele”, a spus ministrul Sanatatii.    

Premierul Victor Ponta i-a cerut, miercuri, ministrului Sanatatii sã transmita firmelor producatoare de medicamente ca solicitarea de actualizare a preturilor la medicamente se bazeaza pe dreptul romanilor de a plati acelasi pret precum cel achitat de alti cetateni din state membre UE.

„Va rog sa explicati ca suntem in Uniunea Europeana si ca romanii au dreptul sa plateasca medicamentele la preturile care sunt accesibile si pentru alti cetateni europeni: bulgari, maghiari, germani, ce or fi ei. Nu cu 25% in plus. Stiu ca producatorii sunt suparati si de asta, din 2009 pana azi, nu am facut ce trebuia, dar trebuia sa facem mai demult. Nu facem altceva decat sa dam drepturile romanilor de a plati medicamentele la preturile din Uniunea Europeana. Inteleg ca va fi o lupta grea. Cu cat veti explica mai mult, cu atat vom castiga mai usor aceasta batalie”, i-a spus Ponta ministrului, in sedinta de guvern, in fata presei.

Ministerul Sanatatii a cerut producatorilor revizuirea preturilor, in virtutea Ordinului ministrului Sanatatii nr. 75/2009, care nu a fost pana acum aplicat.

Potrivit ordinului, pretul medicamentelor trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tãri: Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.

Adauga un comentariu