Actualitate

Se calca peste cadavre! Padurile Iasului sunt defrisate cu complicitatea criminala a autoritatilor – FOTO

Publicat: 15 nov. 2015

@ In continuare, la Iasi legea este facuta doar pentru a fi incalcata @ In fiecare zi, sute de copaci sunt doborati, doar pentru ca unii sa-si rotunjeasca serios veniturile @ Acest masacru se dovedeste a fi imposibil de stopat si nimeni nu ia masuri serioase cand vine vorba despre lege

Aproape ca nu este zi in care, la Iasi, macar un hot de lemne sa nu fie prins, iar cand vine vorba de amenzi sau dosare penale, numarul acestora nu se mai termina. O afacere de succes zaboveste prin padurile judetului si nimeni nu pare sa fie deranjat de acest fapt. Un exemplu extrem de clar despre un jaf din padurile iesene este consemnat si in comuna Raducaneni, acolo unde, o firma a cumparat un parchet dintr-o padure, iar zilele trecute a vandut lemn satenilor din comuna. Totul pare a fi in regula, insa treburile nu stau deloc asa. Saptamana trecuta, mai multi sateni au mers in parchetul cumparat de firma SC ARBOSIM SRL si si-au taiat singuri lemnele, apoi le-au incarcat in carute si le duceau spre casa, fapt care este total ilegal. „Masa lemnoasa este cumparata prin licitatie de persoana juridica SC ARBOSIM FOR SRL, care este si titularul autorizatiei de exploatare. Conform graficului de controale stabilit la emiterea autorizatiei de exploatare, seful de district a efectuat controlul exploatarii in parchetul respectiv in data de 12.11.2015. In baza documentelor puse la dispozitie de reprezentantul persoanei juridice, in data 11.11.2015, au fost vanduti, din partida respectiva, 12,2 metri cubi”, a precizat Corneliu Parascan, director Directia Silvica Iasi.

Satenii nu au ce cauta in padure. De ce inchid ochii autoritatile?

Conform legii, firma care a castigat licitatia trebuie sa taie, apoi sa scoata lemnul la marginea padurii, de unde satenii sa il cumpere, dar asta nu s-a intamplat. Satenii spun ca achita o taxa pentru fiecare caruta de lemn, isi taie, apoi isi incarca lemnul singuri, sub supravegherea unui angajat de-al firmei. „Conform prevederilor contractuale, cumparatorul are obligatia sa respecte normele privind securitatea si sanatatea in munca, inclusiv obtinerea autorizatiei de functionare de la Inspectoratul Teritorial de Munca, a normelor privind protectia mediului, a normelor de prevenire si stingere a incendiilor in fond forestier, a instructiunilor in vigoare privind termenele, modalitatile si epocile de recolatarea, scoaterea si transportul masei lemnoase, precum si alte reglementari in vigoare pe perioada derularii contractului si suporta toate pagubele produse fondului forestier (prejudicii, pagube provenite prin taieri ilegale, incendii, etc), constatate in cadrul unitatilor administrative in cuprinsul carora este constituita fiecare partida care face obiectul contractului. Inginerul sef de district a declarat ca nu are nicio implicare personala, cu exceptia atributiilor de serviciu din cadrul districtului pe care il conduce”, sustine Corneliu Parascan, director Directia Silvica Iasi. Pana cand ITM-ul sau alte institutii vor face controale sau se vor autosesiza, lemnul va fi deja taiat din padure, vandut la preturi mari catre doritori, iar romanii se vor plange in continuare ca padurile lor sunt defrisate in fiecare zi.

Comentarii
  • După aurul negru, fac profit şi din aurul verde. Austriecii taie păduri româneşti de un miliard de euro pe an Schweighofer, Kronospan şi Egger, companii austriece de prelucrare a lemnului, au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 1 mld. euro, dublă comparativ cu 2009.

Adauga un comentariu