News Flash:

Se clatina puterea bancherilor

13 Februarie 2008
1717 Vizualizari | 0 Comentarii
Avocat Liviu Bran
• Iesenii care se trezesc ca sunt inregistrati la Biroul de Credit desi nu au nici o restanta la bancile comerciale pot da in judecata atat Biroul de Credit, cat si functionarii bancari din cauza carora au fost inregistrati ca rau-platnici • Este de ajuns sa demonstreze ca au fost inregistrati la Biroul de Credit dintr-o eroare care nu le apartine, cu toate ca si-au achitat toate ratele restante si taxele sau comisioanele aferente • "Nu trebuie demonstrata existenta unui prejudiciu. Legea este si de natura preventiva. Daca unei persoane i s-a incalcat un drept, aceasta poate cere instantei ca, printr-o hotarare judecatoreasca, sa-si apere dreptul. Daca a suferit un prejudiciu de natura patrimoniala, cel prejudiciat poate solicita daune-interese sau daune morale, in functie de fiecare caz in parte", a precizat avocatul Liviu Bran

Iesenii care se trezesc ca sunt inregistrati la Biroul de Credit desi nu au nici o restanta la bancile comerciale pot da in judecata atat Biroul de Credit, cat si functionarii bancari din cauza carora au fost inregistrati ca rau-platnici. Persoanele care figureaza ca restantieri au sanse mai mici de a primi un nou imprumut. Rau-platnicii sunt considerati ca avand un risc mai ridicat de neplata, astfel ca decizia acordarii unui nou imprumut este luata de reprezentantii bancilor comerciale, dupa o analiza drastica a dosarului solicitantului. Iesenii de buna-credinta, care s-au trezit ca nu mai pot contracta un alt credit cu toate ca si-au achitat toate ratele la timp, pot solicita judecatorilor ca vinovatii, respectiv Biroul de Credit si bancile comerciale, sa plateasca chiar si daune morale pentru prejudiciul astfel creat. "In conditiile in care se dovedeste ca a fost inregistrat la Biroul de Credite dintr-o eroare, deci ca i s-a interzis un anumit drept, orice iesean poate actiona in justitie pentru acordarea acestui drept", a declarat avocatul Adrian Mogos, prodecanul Baroului Iasi. Mai mult, iesenii nemultumiti nici nu trebuie sa demonstreze existenta unui prejudiciu. Este de ajuns sa demonstreze ca au fost inregistrati la Biroul de Credit dintr-o eroare care nu le apartine, cu toate ca si-au achitat toate ratele restante si taxele sau comisioanele aferente. "Nu trebuie demonstrata existenta unui prejudiciu. Legea este si de natura preventiva. Daca unei persoane i s-a incalcat un drept, aceasta poate cere instantei ca, printr-o hotarare judecatoreasca, sa-si apere dreptul. Daca a suferit un prejudiciu de natura patrimoniala, cel prejudiciat poate solicita daune-interese sau daune morale, in functie de fiecare caz in parte", a precizat avocatul Liviu Bran. Precedentul a fost creat la Bucuresti, unde o femeie s-a adresat unei firme de avocatura, sustinand ca nu a putut sa acceseze un credit bancar din cauza prezentei in Biroul de Credit.

Bancile arata clementa fata de rau-platnici

Iesenii inregistrati ca rau-platnici trebuie sa aiba in vedere toate costurile unui credit atunci cand vor sa actioneze in justitie Biroul de Credit. Pot fi inregistrati ca restantieri si posesorii cardurilor de credit si chiar pentru cardurile de debit si conturile curente. Astfel, un iesean care si-a achitat toate ratele bancare, dar nu si-a inchis cardul de credit sau de debit pentru care se inregistreaza in continuare taxe sau comisioane de administrare, devine datornic si nu poate solicita radierea din lista rau-platnicilor. Restantierii, indiferent daca au fost inregistrati ca datornici din cauza unui comision de administrare sau neplata unei rate, sunt la discretia bancilor, care au putere absoluta de decizie in cazul solicitantilor de noi imprumuturi. Reprezentantii bancilor comerciale locale sunt insa intelegatori cu cei care sunt inregistrati la Biroul de Credit. Astfel, unele institutii bancare acorda credite chiar si celor inregistrati ca restantieri. "Daca persoana a fost inregistrata, dintr-o eroare, la Biroul de Credit, iar acest lucru a fost confirmat si de banca de la care s-au furnizat datele, este firesc ca solicitantul sa poata beneficia de un nou imprumut. De asemenea, este posibil ca persoana respectiva sa fi fost plecata mai multe luni din tara si sa nu fi avut posibilitatea sa-si plateasca o rata, iar in baza analizei dosarului, solicitantul poate primi aprobarea pentru un nou credit. Sunt situatii de exceptie cand au existat cauze reale pentru care aceste persoane nu au reusit sa-si achite restantele, motiv pentru care nu pot reprezenta cauze de neacordare de noi credite", a declarat Elena Mitus, consultant financiar. Dupa cum sustin reprezentanti din sistemul bancar, exista mai multi factori care stau la baza aprobarii unui nou credit catre restantieri. Ofiterii de credite vor avea in vedere trei elemente de analiza in ceea ce priveste interpretarea istoricului de creditare al unui rau-platnic, respectiv valoarea si vechimea sumei restante, dar si motivatia clientului cu privire la restantele inregistrate. "Fiecare dosar va fi tratat individual. Vor fi analizate valoarea restantei, precum si vechimea acesteia. Cei care au inregistrate restante de pana in 60 de lei pot solicita un nou credit. Chiar si cei care au restante mai mari de 60 lei pot primi un nou credit in masura in care restantele nu sunt foarte multe sau foarte vechi", a declarat Bogdan Babici, director executiv al filialei iesene a Bancii Transilvania. Iesenii se afla in topul datornicilor inregistrati la Biroul de Credit, judetul Iasi aflandu-se pe locul 3 in ceea ce priveste numarul persoanelor care nu si-au achitat datoriile catre bancile comerciale. Dintre acestia, ieseanul care detine recordul in materie de imprumuturi neachitate are de returnat 45 mii de lei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1542 (s) | 22 queries | Mysql time :0.024195 (s)