National

Se construieste primul PARC STIINTIFIC din Romania

Publicat: 26 iun. 2013
1

Consiliul Judetean Cluj va infiinta primul parc stiintific si tehnologic din Romania, care se va numi Tetapolis si in care vor functiona laboratoare de cercetare si incubatoare de afaceri. Investitia se ridica la aproximativ 50 de milioane de euro.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, marti, ca viitorul parc va asigura o legatura intre mediul de afaceri si cel universitar.

„Consiliul Judetean Cluj doreste sa dezvolte un proiect cu societatea de administrare a parcurilor industriale Tetarom si mediul universitar si va infiinta un parc stiintific si tehnologic. Vom beneficia de expertiza Asociatiei Internationale a Parcurilor Stiintifice (IASP), reteaua mondiala de parcuri stiintifice si zone de inovare. S-a ales Clujul avand in vedere prezenta universitatilor de aici, a experientei acestora, si a unui mediu de afaceri dinamic. Urmeaza sa incheiem un protocol in perioada urmatoare cu universitatile si mediul economic. Acest parc va asigura o legatura intre mediul de afaceri si cel universitar”, a spus Horea Uioreanu, potrivit Mediafax.

Directorul SC Tetarom SA, Viorel Gavrea, a declarat, la randul sau, in aceeasi conferinta de presa, ca viitorul parc va fi infiintat pe un teren de circa 10 hectare, care urmeaza sa fie identificat la o distanta de maximum 10 kilometri de Cluj-Napoca, scrie rtv.net.

„Parcul stiintific si tehnologic Tetapolis face obiectul unei aplicatii pe care o vom depune in vederea accesarii de fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial, axa 2. Suma maxima pe care o vom solicita pentru parc este 50 de milioane de euro si asteptam redeschiderea POS. Vom construi cladiri in viitorul parc, vom construi si echipa laboratoare de cercetare, de inovare, de transfer tehnologic, in parteneriat cu mediul academic, iar cercetarea va cuprinde mai multe domenii, de la chimie la oncologie. De asemenea, in parc se vor crea incubatoare de afaceri. Viitorul parc va fi infiintat pe un teren de circa 10 hectare, care urmeaza sa fie identificat la o distanta de maximum 10 km de Cluj-Napoca. Speram ca pana in 2015 sa avem gata aceasta infrastructura de afaceri”, a subliniat Gavrea.

Directorul IASP, Luis Sanz, a afirmat si el ca Tetapolis „va fi primul parc stiintific si tehnologic din Romania”.

„Tetapolis va beneficia de sprijinul IASP, va avea acces la reteaua internationala a parcurilor stiintifice si tehnologice, dar si la o baza de potentiali clienti”, a spus Sanz.

IASP a fost infiintata in anul 1984 si are sediul la Malaga, Spania. Asociatia are statut consultativ special pe langa Consiliul Economic si Social al ONU si are circa 400 de membri.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/se-construieste-primul-parc-stiintific-din-romania_86298.html#ixzz2XJYUW11T

Comentarii
  • Si Iasul? Iar ramane in urma?…
    SI prin aceasta, se vede diferenta de mentalitate dintre vest si est, dintre dl Boc si tov. Gigi de la Scularie….

    • Cikita e prea ocupat cu imprumuturi si gasirea de noi metode de a fura pavele ca la asta se reduce politica lui. Sa duca la bun sfarsit proiectul cei din Cluj. A propos, ce a mai ramas de tepuit prin Iasul asta orbit de psd?

Adauga un comentariu