Economic Local

Se dau fonduri europene pentru înființarea grupurilor de producători în Iași! Suma maximă care poate fi accesată este în valoare de 100.000 de euro

Publicat: 27 iul. 2021
Livadă cu meri
Fermierii din Iași care vor să acceseze fonduri europene pentru înființarea grupurilor de producători pot depune proiectele la AFIR în perioada 30 iulie - 1 septembrie 2021. Suma maximă ce poate fi accesată este în valoare de 100.000 de euro

Fermierii din Iași pot accesa fonduri europene în Submăsura 9.1 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol. Cererile se depun la AFIR în perioada 30 iulie – 1 septembrie 2021, iar suma maximă ce poate fi accesată este în valoare de 100.000 de euro. Bugetul disponibil în cadrul Submăsurii 9.1 este în valoare de 5 milioane de euro

Fermierii din Iași pot accesa fonduri europene pentru înființarea grupurilor de producători. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul Submăsurii 9.1 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol este încurajarea înființării și funcționării administrative a grupurilor de producători, recunoscute în conformitate cu prevederile legislației naționale.

Printre obiectivele acestei sesiuni de finanțare deschise de AFIR este și adaptarea producției și a mărfurilor celor care sunt membri ai acestor grupuri la cerințele pieței, dar și introducerea produselor pe piață, inclusiv pregătirea pentru vânzare, centralizarea vânzărilor și aprovizionarea cumpărătorilor en-gros. Prin accesarea fondurilor europene, în valoare de 100.000 de euro, maximum, pe proiect, se vor dezvolta competențe în materie de exploatare și comercializare, dar și mediul va fi protejat prin diverse acțiuni incluse în planul de afaceri. În Iași sunt doar două grupuri de producători, care au accesat fonduri europene în valoare de 200.000 de euro.

Fermierii ieșeni pot depune cererile pentru accesarea fondurilor europene

Beneficiarii fondurilor europene sunt grupurile de producători care se încadrează în definiția IMM-urilor și care sunt recunoscute conform legislației naționale în vigoare, pentru următoarele sectoare: culturi în câmp, horticultură, respectiv grupurile sprijinite din sectorul pomicol, creșterea animalelor și păsărilor. Începând de mâine, 28 iulie 2021, fermierii din Iași pot depune cererile de finanțare în cadrul Submăsurii 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plante și animale.

Alocarea financiară aferentă acestei submăsuri este de 31,2 milioane de euro, iar sprijinul public nerambursabil este de 70 la sută din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de fermier. Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de Submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.

Ieșenii au primit 100.000 de euro, fonduri europene, pentru primele de asigurare

Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile cum sunt seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu – de toamnă, de iarnă sau târziu – de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. Fermierii din Iași au primit fonduri europene în valoare de 100.000 de euro, în anul 2020, în cadrul Submăsurii 17.1.
Banii au fost acordați pentru pierderile provocate de seceta extremă din anul precendent, care a compromis aproximativ 100.000 de hectare cu porumb, grâu, rapiță sau floarea-soarelui. Pe lângă fondurile europene accesate de fermierii din Iași, au mai fost acordate despăgubiri de secetă în valoare de 28 de milioane de lei, o sumă insuficientă, totuși, pentru a acoperi pierderile agricultorilor. Aceștia așteaptă de anul trecut și restanțele promise drept despăgubiri pentru porumbul și floarea-soarelui afectate de secetă.
Adauga un comentariu