Economic Local

Se dau mai mulți bani de la UE pentru tinerii din Iași care vor să-și deschidă ferme! Proiectele se depun la AFIR!

Publicat: 15 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se dau mai mulți bani de la UE pentru tinerii din Iași care vor să-și deschidă ferme Proiectele se depun la AFIR
Tinerii din Iași pot accesa fonduri europene cuprinse între 40.000 și 70.000 de euro, în cadrul Submăsurii 6.1 - Instalarea tinerilor fermieri - , ce va fi lansată de AFIR începând cu luna august 2021

Sprijinul pentru tinerii fermieri care vor să-și deschidă ferme va putea fi accesat de ieșeni începând cu luna august 2021. Aceștia pot obține fonduri europene cuprinse între 40.000 și 70.000 de euro. Bugetul alocat Submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – este în valoare de 100 de milioane de euro

Tinerii din Iași care vor să-și deschidă afaceri în mediul rural vor putea depune proiecte începând cu luna august 2021. Valoarea fiecărui proiect eligibil la finanțare este cuprinsă între 40.000 și 70.000 de euro. Alocarea de 100 de milioane de euro, pentru Submăsura 6.1, va fi făcută pentru cei doi ani de tranziție, 2021-2022, către nou Programul Național pentru Dezvoltare Rurală.

„Se discută despre lansarea unei noi sesiuni de depunere a proiectelor, de luna viitoare. Nu vor fi schimbări majore în privința Ghidului solicitantului și sumele se vor acorda ca și până acum, respectiv 75 la sută la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută după îndeplinirea indicatorilor din planul de afaceri”, susțin reprezentanții AFIR Iași.

Suma le este acordată tinerilor fermieri la instalare, dar și întreprinderilor nou-înființate, cu condiția să fie în mediul rural. În acest fel este posibilă reînnoirea generațiilor din agricultură, subiect dezbătut intens în ultimul timp, atât la nivel local, național, cât și european.

Tinerii din Iași care au muncit în străinătate au cerut fonduri europene pentru investiții în ferme

Interesul pentru obținerea banilor europeni în cadrul acestei submăsuri a fost unul ridicat, astfel că, în perioada 2014-2020, au fost depuse 327 de proiecte, iar 80 la sută dintre acestea au fost aprobate la finanțare. Tinerii fermieri au investit banii europeni în ferme zootehnice, sere cu legume și ferme apicole. Pentru a veni și în sprijinul ieșenilor care au muncit în străinătate și care au vrut să-și deschidă afaceri în mediul rural a fost lansată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și componenta diaspora.

În perioada mai-iulie 2021 au fost depuse 16 cereri de finanțare, iar, dacă fermierii ieșeni vor îndeplini condițiile impuse în Ghidul solicitantului, vor primi câte 50.000 de euro. Una dintre condițiile obligatorii pentru obținerea banilor europeni este ca tinerii fermieri din diaspora să fi absolvit în ultimele 60 de luni un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau de economie agrară, respectiv post-universitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE).

O nouă sesiune de depunere a proiectelor

Fermierii din Iași au depus zeci de proiecte în anul 2020, în cadrul acestor măsuri de finanțare, și au încasat 100.000 de euro, fonduri europene, fiind solicitate ajutoare financiare pentru pierderile provocate de seceta extremă din anul precedent. De aceea o nouă sesiune de depunere a cererilor de finanțare va fi lansată începând cu luna august 2021.
Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul timpuriu de toamnă, iarnă sau târziu de primăvară, ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată. De asemenea, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada, dar și infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor sunt eligibile la finanțare. Solicitanții pot beneficia de sprijin dacă utilizează terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin), dacă dețin, cresc sau exploatează animale.

Adauga un comentariu