Mozaic muzical

Se implinesc 78 de ani de la moartea Haricleei Darclee, soprana careia Puccini i-a dedicat opera Tosca

Publicat: 12 ian. 2017
3

Hariclea Hartulary Darclee a fost considerata cea mai mare cantareata de opera din lume vreme de 25 de ani. Posesoare a unei voci somptuoase, Darclée s-a impus in istoria muzicii drept prima soprana a lumii de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Si-a desavarsit prin studiu talentul, iar lupta cu viata si necazurile acesteia i-au slefuit caracterul.Cantareata romanca a fost preferata celebrilor compozitori Puccini si Verdi. S-a retras de pe scena la 58 de ani. A murit in Romania, atat de saraca incat a fost nevoie ca Ambasada Italiei sa suporte cheltuielile de inmormantare.

Hariclea Darclée s-a nascut la Braila, pe 10 iunie 1860, intr-o familie cu radacini elene. Mama Haricleei Darclée, Maria Haricli, nascuta Aslan, nepoata directa a domnitei Mavrocordat, pastra in totalitate amprenta originilor ei nobile, iar tatal, Ion Haricli, era mare proprietar in Teleorman.

Asa cum scria N. Carandino in cartea „Darclée. Viata de glorie si de pasiune a unei mari artiste”, la nasterea ei, s-a prezis ca “duduia va calatori mult si va fi mereu in sarbatoare”. In copilarie, Hariclea a fost la un pas de a muri de febra tifoida. In februarie 1881, ea s-a casatorit cu tanarul locotenent de artilerie Iorgu Hartulary. In 1886 pleaca la Paris, unde se lupta din greu cu neajunsurile, desi primea de-acasa cate 500 de franci pe luna. Nici macar nasterea fiului ei, Ion, nu o abate din drum, continuand sa ia lectii de canto. “Am facut progrese si sper sa ajung departe. Mi se prezice un viitor stralucit” scria Darclée familiei.

Debuteaza intr-un recital de canto in 1881 pe scena teatrului din Braila, orasul sau natal. Pleaca la Paris unde este remarcata de Charles Gounod, care ii incredinteaza rolul Margaretei din opera sa Faust, rol cu care isi face debutul pe scena Operei, in anul 1888. Se pare ca tot Gounod a fost acela care i-a sugerat luarea numelui Darclée. In scurt timp, Hariclea Darclée cucereste publicul si devine preferata multor compozitori. Astfel, Giacomo Puccini compune, pentru vocea ei, Tosca, Pietro Mascagni, Iris iar Alfredo Catalani, La Wally. Hariclea Darclée s-a impus ca primadonna in marile teatre de opera de la Paris, Berlin, Florenta, Milano, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Moscova si Sankt Petersburg.

La Scala din Milano, scena consacrarii sale mondiale, Hariclea Darclée a debutat pe 26 decembrie 1890, cu rolul Chimène din Le Cid de Massenet, aplaudata fiind chiar de Giuseppe Verdi, succesul aducandu-i imediat contracte la cele mai mari teatre din Italia.

A urcat pe scena la Teatrul Scala din Milano de 116 ori. L-a cucerit si pe compozitorul Puccini. Se spune ca pentru vocea romancei acesta a scris special „Manon Lescaut”, opera care a avut premiera  la Teatrul Scala din Milano, pe  27 martie 1894. Puccini i-a dedicat opera ”Tosca” si i-a cerut sa interpreteze rolul principal. Cantareata Hariclea Darclee a pus o conditie: a cerut ca partitura sa fie completata cu o arie in plus, pentru soprana. Puccini s-a conformat solicitarii si a compus o arie pentru soprana Hariclea Darclee. Asa a luat nastere celebra  arie ”Vissi d’arte, vissi d’amore”. Premiera  operei ”Tosca” a avut loc  la „Teatro Constanzi” din Roma, in 14 ianuarie 1900, iar romanca a detinut rolul principal.

La varsta de 58 de ani, in 1918, Hariclea Darclee a decis sa coboare de pe scena. Ultimul spectacol l-a sustinut la Teatrul Pergola din Florenta in luna mai a anului 1918. Pentru meritele sale deosebite si pentru succesul international, romanca a fost premiata cu medalia „Bene merenti” acordata de regele Carol I. 
 

La aniversarea a 135 de ani de la nasterea Haricleei Darclée, in 1995, orasul sau natal, Braila, i-a adus un deosebit omagiu, organizand Concursul National de Canto ce-i poarta numele, prezidat de soprana Mariana Nicolesco si asezat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei. Prima editie a Concursului International a avut loc in 1997 si de atunci se repeta la fiecare doi ani, in anul dintre o editie si alta avand loc Cursuri de Maiestrie Artistica, Master Classes.

A murit in saracie 

In Romania a revenit in septembrie 1936. A vrut sa infiinteze o scoala romaneasca de canto sau sa obtina un post la conservator pentru a putea preda canto. Demersurile sale nu au avut succes, pentru ca nu a primit nicun sprijin din partea statului roman. 

La Hotelul Bratu, din Calea Grivitei, Hariclea Darclée si-a trait cea mai trista perioada a vietii, intr-un anonimat nemeritat. Cea care nu ceruse nimic in schimbul gloriei purtate in lume, „Privighetoarea din Carpati”, se stingea in 1939, dezamagita si bolnava, la Spitalul Filantropia din Bucuresti. Ca o palma peste obrazul Romaniei, funeraliile au fost suportate de Legatia Italiana de la Bucuresti.

Imprimarile cu vocea celebrei soprane au fost distruse in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand a fost atacat sediul care gazduia fonoteca italiana.

Adauga un comentariu