News Flash:

Se intampla de cinci ani

31 August 2000
1448 Vizualizari | 0 Comentarii
•Bani negri la "Poli" •Directorul general al SC Iasi XXI, Romeo Olteanu, a dat bani la "Poli", sfidand legea •Intre '95-'98, capitalul societatii a fost falsificat grosolan •Din 1998, SC Iasi XXI SA fiinteaza in mod ilegal

Imediat dupa revolutie, ca si inainte, de altfel, fotbalul din Iasi a plans dupa investitori si rezultate. Prima raza de speranta a venit atunci cand a luat fiinta SC Polyna SRL, prin sprijinul careia Politehnica a reusit sa promoveze, dupa zece ani, in prima divizie. Cum rezultatele au fost dezastruoase, Poli retrogradand rusinos, s-a cautat o alta solutie de ajutorare a fotbalului iesean.

Si balul incepe

Astfel, la 1 aprilie 1995, s-au pus bazele unei noi si vechi, in acelasi timp, societati, pentru ca SC Iasi XXI SCA a preluat fostul Polyna, singura schimbare fiind doar cea a denumirii. In acelasi timp, forma juridica a fost modificata, din Societate cu Raspundere Limitata (Polyna), in Societate in Comandita pe Actiuni (Iasi XXI), avandu-l director general pe Romeo Olteanu. Principalii asociati ai noii societati erau Consiliul Municipal, Consiliul Judetean , RAJAC, Trust Constructii, Lyna, Lynacom si FC Politehnica, in calitate de comanditati, in timp ce alte sase societati, in frunte cu Bancoop, participau in calitate de comanditari.
Statutul societatii, creata pentru a sprijini sportul iesean in general, fotbalul, in special, prevedea ca obiect de activitate, prestarea de diverse servicii, de la constructii pana la comertul in piete. Aceste activitati ar fi trebuit prestate de catre angajatii firmei, adica sportivii Iasului!? Capitalul social, de 2,115 miliarde lei, era acoperit, in principal, de CJ, cu 16.023 de actiuni, in valoare de 801,15 milioane de lei, acesti bani fiind de fapt aportul in natura al CJ, constand in uzufructul pe zece ani a doua imobile, situate in Bucium si Codrescu, precum si intr-un automobil Dacia break. Consiliul Municipal avea un aport, tot in natura, de 732,3 milioane de lei, reprezentand 14.646 actiuni, iar RAJAC contribuia cu 320 de milioane de lei, de asemenea, in natura, deci 6.400 de actiuni, la valoarea nominala de 50.000 de lei/actiune. Ceilalti actionari ai societatii au avut o contributie nesemnificativa. Din acel moment, SC Iasi XXI devenea principalul finantator al FC "Poli", varsand lunar in jur de 100 de milioane de lei in contul echipei de fotbal.

Romeo centra, Olteanu dadea cu capul

Prima ilegalitate, conform raportului intocmit de Consiliul Judetean Iasi, apare in bilantul contabil incheiat la sfarsitul anului 1995, sub semnatura lui Romeo Olteanu, capitalul social subscris avand o valoare de 2.601.162.000 lei, cel varsat fiind de 1.924.463.000 lei, cu toate ca valoarea capitalului initial, stabilit la infiintarea societatii, a fost de 2,115 miliarde lei!
Asta in conditiile in care nu exista nici un act legal, conform Legii 31/1990, care sa justifice aceasta diferenta de capital! Cine putea modifica acest capital, decat Romeo Olteanu, care, astfel, tot prin el, asigura banii pentru Politehnica. Legea cu pricina prevede clar: "Controlul legalitatii actelor sau faptelor care, potrivit legii, se inregistreaza in Registrul Comercial, se exercita in justitie printr-un judecator delegat". Numai ca lipseste orice act din care sa rezulte modificarea capitalului social, drept consecinta, valoarea legala a ramas aceeasi prevazuta in actul constitutiv de 2,115 miliarde lei.
Ilegalitatile au continuat la SC Iasi XXI, la Registrul Comercial nefiind inregistrat decat formularul de bilant datat 31 decembrie 1996. Si in acesta, capitalul subscris apare modificat, in conditiile in care banii au curs in continuare spre Politehnica Iasi. Astfel, la inceputul anului, capitalul varsat a fost de 1.924.463.000 lei, din cele 2.601.162.000 de lei subscrise. La finalul anului, capitalul subscris este de doar 1.847.344.000 de lei, din care a fost varsat doar 1.422.950.000 de lei. Deci, o diferenta de aproape 500 de milioane de lei fata de valoarea legala a capitalului, care nu este justificata prin nici un act!
Mai mult, nici in 1996 nu exista vreo hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor de aprobare a bilantului pentru acest an! In sustinerea celor afirmate, Camera de Comert si Industrie Iasi comunica, pe 8 decembrie '97, la aproape un an, structura actionariatului SC Iasi XXI SCA, care (atentie!) este aceeasi cu cea de la data infiintarii. Aceasta face dovada faptului ca nu a operat legal nici o modificare a capitalului social, astfel incat, evidenta contabila este falsa! Principalii actionari au la aceasta data acelasi numar de actiuni: CJ - 16.023, CM - 14.739, RAJAC - 6.400, cele trei institutii reprezentand majoritatea. Ilegalitatea continua si la bilantul de sfarsit de '97: 1.847.344.000 de lei la inceputul anului, din care 425 de milioane de lei nu au mai fost varsate, si 3.832.300.000 de lei capital subscris la sfarsitul lui decembrie, suma varsata in totalitate. De unde, atat timp cat la Camera de Comert Iasi nu exista nici o hotarare a AGA privind modificarea capitalului social? Si acest bilant a fost sanctionat cu nulitate absoluta, fiind un fals grosolan.

Din SCA in SA

In fine, pe 26 martie 1998, Adunarea Generala a Actionarilor a SC Iasi XXI SCA se intruneste si hotaraste modificarea formei juridice, din societate in comandita pe actiuni, in societate pe actiuni. De asemenea, si capitalul social subscris este modificat, de la 2.115.000.000 de lei, la 3.832.300.000 de lei. Cei care reprezinta CJ, Adrian Garlea, Maria Nita si Virgil Miron, fiind si membri ai AGA (?), participa la sedinta, insa numarul de voturi pe care-l reprezinta fiecare dintre cei trei este fals, pentru ca nu exprima valoarea reala din actul constitutiv a aportului CJ Iasi. In aceste conditii, pe 10 noiembrie 1998, judecatorul delegat de Camera de Comert respinge cererea de modificare a actelor constitutive din SCA in societate pe actiuni, deoarece aceasta nu intruneste conditiile articolului 199 din Legea nr. 31/1990. Concret, actul constitutiv nu reprezinta vointa celor ce compun societatea comerciala!
Asadar, SC Iasi XXI SA nu a fost modificata in forma autentica, orice tranzactie realizata sub aceasta titulatura fiind ilegala! Aceasta transformare in SA a urmarit subminarea puterii CJ Iasi, in forma modificata, CM preluand nu mai putin de 66.957 de actiuni, din totalul de 76.646. Cu toate acestea, la bilantul pentru anul 1998, capitalul subscris al societatii, la 1 ianuarie, este de 3.832.300.000 de lei, la 31 decembrie inregistrandu-se acelasi capital. Acesti bani din capitalul social al societatii au fost gestionati de directorul general al SC Iasi XXI, Romeo Olteanu, dupa bunul plac, in mod ilegal, si fara a tine seama de reprezentantii CJ in societate. Cum situatia a ramas si astazi neschimbata, Olteanu a alimentat clubul de fotbal Politehnica cu cate 100 de milioane de lei lunar (in noul sezon suma s-a ridicat la 140 de milioane de lei) si cine stie cate alte sute de milioane au mai intrat in contul clubului de-a lungul acestei asa-zise sustineri financiare.
De altfel, ieri am incercat sa dam de jucatorii Politehnicii, insa probabil ca erau plecati sa lucreze la vreo instalatie electrica - sau la drumuri - pentru ca, angajati fiind ai SC Iasi XXI, trebuie sa "presteze" activitatile trecute in actele de constituire.
Vlad ROSCA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1407 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013735 (s)