News Flash:

Se obtine greu un pasaport?

6 Aprilie 2003
967 Vizualizari | 0 Comentarii
•In dorinta de a limita eforturile cetatenilor pentru obtinerea documentelor personale a caror emitere este de competenta Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei, continuam cu cateva precizari privind procedura de obtinere a pasaportului romanesc, expresie a dreptului constitutional la libera circulatie a persoanelor. Majoritatea prevederilor legale care reglementeaza aceasta procedura se regasesc in OG nr. 65/1997, aprobata prin Legea 216/1998, si in OUG nr. 119/2002.

Pasaportul face dovada identitatii si cetateniei romane a titularului si confera acestuia dreptul de a intra sau iesi din tara prin orice punct de trecere a frontierei deschis traficului international de calatori.
Raspunsul la intrebarea formulata este diferentiat, in functie de "antecedentele" celui ce solicita un astfel de document.
Astfel, persoana pentru care nu s-a dispus restrangerea dreptului la libera circulatie din unul dintre motivele prevazute in actele normative mentionate, si care nu are pasaportul anterior pierdut, furat, deteriorat sau distrus, obtine pasaport in maximul 30 de zile, prezentand cartea de identitate, dovada achitarii taxelor legale (315.000 lei la trezorerie, 547.000 lei la CEC), pasaportul anterior, cerere tip de eliberare a unui nou document. Insist asupra starii ireprosabile in care trebuie sa se afle actul de identitate. Nu se accepta buletine de identitate de tip vechi decat in cazuri temeinic justificate, cu aprobarea sefului biroului de profil.
Tot in cazuri temeinic justificate cu documente, pasaportul se poate elibera in regim de urgenta, intr-un interval de maximum 48 de ore; conform legii, cererile de eliberare in regim de urgenta sunt solutionate favorabil in caz de imbolnavire grava sau deces a unei rude apropiate, efectuarea unui tratament de urgenta, citarea intr-un proces in strainatate, participarea la simpozioane internationale, burse de studii in strainatate ori pentru persoane care fac dovada ca au permis de sedere sau de munca in termen de valabilitate.
Ca si in cazul actelor de identitate, termenul de obtinere a unui pasaport creste in cazurile de pierdere, furt, deteriorare sau distrugere a celui detinut anterior. In toate aceste situatii, pe langa amenda prevazuta de lege, se solicita publicarea in Monitorul Oficial si nu se accepta eliberarea in regim de urgenta.
Legislatia mentionata prevede si o categorie de persoane care la un moment dat nu pot intra in posesia unui pasaport, intrucat legea le-a restrans dreptul la libera circulatie. Cele mai frecvente situatii de acest gen sunt ale persoane or "returnate" din strainatate, din tari cu care Romania a incheiat acorduri de readmisie.
Dintre motivele returnarii din strainatate, cea mai frecventa s-a constatat in cazurile de depasire a dreptului de sedere in statele prevazute in Conventia de Aplicare a Acordului Schengen (maximum 3 luni in decurs de 1 semestru), prezentarea unor documente calatorie expirate sau falsificate, neindeplinirea conditiilor de sedere (asigurare medicala, mijloace de subzistenta), nereguli ce privesc agentia de turism cu care s-au contractat serviciile in strainatate s.a.
Termenul interdictiei de a parasi Romania in astfel de cazuri este de pana la 5 ani.
Consider utile si urmatoarele precizari:
- copiii minori, in varsta de pana la 14 ani, pot solicita pasaport individual, cu acordul autentificat de un notar public al ambilor parinti; ca o alternativa, pot fi inclusi in pasapoartele parintelor, cu ocazia eliberarii pasapoartelor acestora;
- cetatenii romani aflati temporar in strainatate pot solicita pasaport prin intermediul reprezentantei diplomatice a Romaniei in tara respectiva;
- in judetul Iasi, pasaportul poate fi solicitat de la Biroul Pasapoarte din municipiul Iasi sau de la formatiunile de evidenta informatizata a persoanei Pascani, Tg. Frumos, Harlau si Raducaneni.
Calatoria in strainatate se planifica din timp, la fel si demersurile pentru obtinerea documentului de calatorie. Peste 90% dintre problemele ridicate de cetateni prin petitii sau la audiente sunt eliberarea unui pasaport in regim de urgenta - care nu se pot solutiona favorabil decat in cazurile precizate.

Serviciul Informatizat de Evidenta a Persoanei
Comisar sef
Ioan CURCAN
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1179 viz    0 com
1644 viz    0 com
859 viz    0 com
822 viz    0 com
670 viz    0 com
1150 viz    0 com
903 viz    0 com
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013394 (s)