Titlurile zilei

Se prăbușește piața chiriilor din Iași. Antreprenorii afectați de criza COVID-19 au scos la vânzare spațiile comerciale. Un salon de înfrumusețare din Iași se vinde cu 300.000 de euro, pe OLX

Publicat: 28 mai 2020
Spațiile comerciale din Iași sunt scoase la vânzare sau sunt închiriate după ce antreprenorii au fost afectați de criza COVID-19
Salon de înfrumusețare din Iași care se vinde pe OLX

Criza provocată de pandemia de COVID-19 își arată efectele și pe piața imobiliară. Chiriile au scăzut după ce proprietarii au rămas cu spațiile goale, iar specialiștii în imobiliare spun că prețurile pentru chirii s-au redus cu 15-25 la sută. Piața chiriilor din Iași se va schimba în următoarea perioadă. Antreprenorii din Iași afectați de criza COVID-19 au scos la vânzare spațiile comerciale. Afacerile care abia funcționau înainte de pandemia de coronavirus și care au fost grav afectate de criza COVID-19 s-au închis. Un salon de înfrumusețare din Iași este scos la vânzare cu 300.000 de euro, pe OLX.

Pandemia de COVID-19 a schimbat radical piața imobiliară. Piața chiriilor din Iași este unul dintre segmentele afectate de criza COVID-19, iar efectele se văd deja în prețurile practicate de proprietarii de spații comerciale sau în anunțurile de vânzare a acestor spații. Antreprenorii din Iași afectați de criza COVID-19 au scos la vânzare spațiile comerciale sau au redus prețurile la chirii cu 15-25 la sută. Site-urile cu anunțuri de vânzare sunt pline cu afaceri scoase la vânzare sau oferite pentru închiriere. Un salon de înfrumusețare din Iași, din cartierul Nicolina, se vinde cu 90.000 de euro pe OLX. Suprafața utilă este de 55 metri pătrați, iar prețul nu este negociabil.

Un salon de înfrumusețare din Iași se vinde cu 300.000 de euro, pe OLX

Potrivit anunțului, spațiul se vinde gol sau împreună cu un contract de închiriere pentru o perioadă de minimum 3 ani.

„Noi mai avem un spațiu comercial pe care îl închiriem. Acesta îl vindem pentru că în ultimul an chiriașii au stat puțin, 2-3 sau maximum 6 luni”, spune Mihai C., proprietarul spațiului. Un alt anunț de vânzare a unui salon de înfrumusețare arată că proprietarul cere 300.000 de euro, prețul afacerii cu spațiu, și 200.000 de euro, fără spațiu. Un salon de înfrumusețare din Tătărași se vinde cu 72.000 de euro după ce angajații au plecat. „Noi nu mai avem angajați. Au plecat cu toții. După ce au stat acasă două luni din cauza COVID-19, au revenit și ne-au spus că nu mai vor să lucreze la noi”, a spus proprietara salonului de înfrumusețare.

Spațiu comercial din Iași, scos la vânzare cu 125.000 de euro

Un alt proprietar din Iași a scos la vânzare sau închiriere, pe OLX, un spațiu comercial cu o suprafață de 63 de metri pătrați. Pentru că spațiul se află în zona centrală din Iași și dispune de diverse dotări, se vinde cu 125.000 de euro. Proprietarul spațiului cere o chirie de 1.000 de euro pe metru pătrat. Spațiul scos la vânzare dispune de open space, centrală proprie, sisteme de alarmă, contorizare separată, ușă cu senzor, senzor de fum. Specialiștii în imobiliare spun că antreprenorii sunt afectați de criza COVID-19 și de aceea au scos la vânzare spațiile comerciale.

Piața chiriilor din Iași se prăbușește după ce proprietarii au rămas cu spațiile goale

Specialiștii din domeniul imobiliar spun că efectele pandemiei de coronavirus se văd în prețurile chiriilor practicate în Iași.

„Impactul coronavirus asupra sectorului de spații comerciale din Iași a lăsat proprietarii fără chiriași. Astfel, cei care nu au fost de acord cu diminuarea sau înghețarea chiriilor, și-au regândit strategia de business și și-au închis afacerile. În acest fel s-au eliberat foarte multe spații, chiar și pe străzile cu vadul comercial și pietonal cel mai ridicat. Dacă înainte de coronavirus, pentru un spațiu comercial bun, un client era dispus să aștepte câteva luni sau chiar ani, în noua realitate, doar pe bulevardul Ștefan cel Mare s-au eliberat nu mai puțin de 10 spații”, a spus Iulian Ursache, agent imobiliar din Iași.

Prețurile chiriilor spațiilor comerciale din Iași s-au redus cu 15-25 la sută

Specialiștii mai spun că au scăzut prețurile la chirii cu 15-25 la sută, iar această schimbare a creat o nouă oportunitate pentru marile companii să își extindă afacerile. Astfel, un spațiu care a rămas gol pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost închiriat cu 30 de euro metrul pătrat, un preț mai mic cu 25 la sută față de cel practicat anul trecut.

„Această nouă realitate este o alternativă excepțională pentru ca jucătorii cu experiență să-și restructureze afacerile și să pună mâna pe cele mai bune locații, așa cum a făcut un retailer național cu peste 50 de magazine, sâmbătă dimineața, când a semnat un contract pe 10 ani pentru un spațiu comercial pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt”, a mai spus Iulian Ursache, agent imobiliar din Iași.

Antreprenorii afectați de criza COVID-19 au scos la vânzare sau închiriază spațiile comerciale din Iași

Piața chiriilor din Iași este unul dintre segmentele afectate de criza COVID-19, iar efectele se văd deja în prețurile practicate și de proprietarii de apartamente. Chiriașii au redus prețurile pentru a fi siguri că nu rămân cu spațiile goale mult timp.

„Au renegociat contractele sau au fost dispuși să reducă prețurile pentru a nu rămâne cu spațiile goale. Mai ales proprietarii care au închiriat spații la parterul blocurilor, cei cu apartamente cu două sau trei camere. Chiriile la apartamente au mai scăzut cu 10 la sută din cauză că cei care le închiriau au fost afectați de criza COVID-19. De aceea sunt persoane cu afaceri care au scos la vânzare spațiile comerciale sau vor să le închirieze la prețuri mai mici”, a spus Cristian, agent imobiliar din Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu