News Flash:

Se prefigureaza o criza a painii

17 Martie 2000
934 Vizualizari | 0 Comentarii
•Painea a cam inceput sa lipseasca din rafturile magazinelor •Pentru Pangran si Compan au fost asigurate 1.000 de tone de grau din rezerva judetului

In ultimii ani, marii producatori de paine si produse de panificatie au pierdut tot mai mult teren in fata micilor producatori, batalia pentru castigarea pietei de desfacere fiind extrem de dura. Daca in urma cu cativa ani Pangran si Compan detineau o majoritate covarsitoare din piata, in prezent cei doi producatori mamut ieseni mai detin, impreuna, doar 20% din total. In judetul Iasi sunt inregistrati la ora actuala 109 producatori de paine, din care, potrivit sefului Biroului Politici agroalimentare din cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Veronica Craciunescu, o parte insemnata isi desfasoara activitatea la colturile strazilor. "Painea produsa la Iasi este scumpa si saraca in sortimente, caci foarte putine firme vin pe piata si cu alte sortimente, cum ar fi painea intermediara, neagra, graham, cu seminte sau biologica", ne-a declarat aceasta, subliniind ca una din problemele principale o constituie comertul stradal, care pune in pericol sanatatea populatiei.
Pretul mai mare al painii a fost justificat de catre producatorii ieseni prin majorarile importante pe care le-a suferit pretul graului in toamna anului trecut, de la 1.200 de lei kilogramul, imediat dupa recoltare, acesta practic dublandu-se. "In ultimele luni nu s-au mai inregistrat cresteri la pretul graului, insa acesta a cam inceput sa lipseasca de pe piata. In acest sens, recent, guvernul a hotarat sa umble la rezerva statului pentru a putea asigura in continuare productia de paine", ne-a declarat Doru Sistoc, directorul general de la Pangran. Din rezerva de grau a judetului Iasi, de 15.000 de tone, au iesit, intr-adevar, 500 de tone de grau pentru Pangran si inca 500 de tone pentru Compan, acesti producatori fiind astfel sprijiniti pentru a nu-si intrerupe procesul de productie. In opinia directorului Doru Sistoc, aceasta situatie era previzibila inca de asta toamna, in urma exporturilor masive de grau care s-au facut, datorita unor prime acordate de guvern. "Stiam ca vom ajunge in aceasta situatie, insa nu am avut ce face", a precizat directorul de la Pangran.
In aceasta situatie sunt avantajati micii producatori, acele brutarii care functioneaza la colturile strazilor, care au nevoie de cantitati mult mai mici de materie prima.
Pozitia Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara este mai transanta: "toate brutariile din Iasi au faina pe o luna de zile si se aprovizioneaza in continuare", ne-a declarat Gheorghe Aioanei, directorul general al DGAIA.
Cu toate acestea, productia de paine a firmelor iesene a mai scazut, acest lucru putand fi lesne de observat in galantarele magazinelor. In aceste conditii, este foarte posibil ca guvernul sa acorde din nou o prima, de data aceasta insa pentru importurile de grau, bani acordati, cel mai probabil, acelorasi firme care in toamna anului trecut au exportat grau, beneficiind de suplimente importante, asteptand aceasta mutare previzibila, de altfel, a executivului.
Mihai ANDREI
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4017 (s) | 22 queries | Mysql time :0.232311 (s)