Actualitate

Se pregatesc pentru prestatia la bara! Sefii primariei cauta o casa de avocatura sa ii scoata la mal

Publicat: 11 feb. 2015
1

@ Asistenta juridica face obiectul unor contracte tinute secrete de primarie @ Nimeni nu stia pana acum la cat ajung costurile cu avocatii contractati @ Primul contract de anul acesta e de cateva miliarde @ Controalele si amenzile pe care le-a primit primaria dupa erori in contractarea de lucrari pe fonduri europene le dau deja frisoane stabilor din Palatul Roznovanu

Primaria municipiului Iasi anticipeaza un an 2015 extrem de agitat in instantele judecatoresti in ceea ce priveste proiectele europene derulate de autoritatea locala. Sanctiunile primite de primarie de la autoritatile de specialitate care supravegheaza legalitatea derularii contractarii a diverse servicii si lucrari le dau deja frisoane sefilor din Palatul Roznovanu. In plus, verificarea de catre DNA a cinci proiecte europene in care municipalitatea a avut incheiate contracte cu firma de consultanta Avensa, care a ramas in stand-by de anul trecut, se adauga si ea pe lista temerilor sefilor din primarie, care incearca sa se puna de pe acum la adapost, prin contractarea unor servicii de avocatura.

Potop de procese in 2014

Primaria este in ultima vreme pur si simplu asaltata de procese. Anul trecut, primaria se alegea in medie cu 3 – 4 noi procese in fiecare zi. „Avem 1.246 dosare noi doar in cursul anului 2014, care sunt urmarite de 11 persoane angajate in cadrul Serviciului Juridic”, sustin cei din primarie in justificarea contractarii unor noi servicii juridice. Oficial, un nou contract cu o casa de avocatura ar urmari supravegherea achizitiilor publice. „Organizarea si desfasurarea unor astfel de proceduri, in toate etapele, dar si derularea corespunzatoare a contractelor în cauza necesita servicii de consultanta, asistenta si reprezentare juridica specializata pe care nu le poate asigura Serviciul Juridic al institutiei, care se confrunta cu un volum ridicat de activitate în diverse domenii juridice, inclusiv un numar important de litigii”, sustine Cosmin Coman, seful directiei Proiecte Europene din cadrul Primariei.

Institutiile de control le-au bagat mortul in casa

Pe de alta parte, cei din primarie recunosc ca apare ca stringenta si necesitatea reprezentarii intereselor institutiei în fata organismelor sau instantelor specializate în litigiile specifice aferente atât derularii procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, cât si executarii acestor contracte, fiind facuta practic o referire directa la deciziile Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, Sectiile de Contencios Administrativ si Fiscal ale Tribunalelor si Curtilor de Apel competente.

„Este necesara asigurarea unor servicii juridice specializate în vederea anularii notelor si proceselor-verbale si a oricaror alte acte de constatare si sanctionare a posibilelor nereguli aparute în obtinerea si utilizarea fondurilor europene sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, în conditiile în care corectiile aplicate de organismele cu atributii în acest sens sunt numeroase, iar valoarea acestora este ridicata. La aceste corectii se pot adauga si alte sanctiuni specifice atribuirii contractelor de achizitie publica, cum ar fi amenzile contraventionale în cuantum ridicat aplicate de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice sau masurile dispuse de Curtea de Conturi sau Autoritatea de Audit, sanctiuni care pot fi contestate în conditiile legii”, a justificat Cosmin Coman.

Bugetele contractelor de asistenta juridica, o necunoscuta totala

De-a lungul ultimilor ani primaria a mai avut incheiate cateva contracte cu avocati. Daca in prima faza contractele erau incheiate cu avocatul Natalia Mosnegutu, ulterior primaria s-a reorientat catre casa de avocatura Bostina si Asociatii. In ceea ce priveste costurile, acestea sunt tinute secrete, fiind invocate clauze contractuale. „Alocarea de 300.000 de lei pentru contractarea de servicii de avocatura vine in conditiile in care nu vom putea face rectificari de buget pana la vara. In cazul aparitiei necesitatii reprezentarii in vreo speta, trebuie sa fim acoperiti bugetar printr-o alocare. In ceea ce priveste cuantumul sumelor achitate pentru serviciile juridice, acestea facad obiectul unui contract cu un tert sunt confidentiale”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al primariei. Municipalitatea are cateva procese grele in ceea ce priveste falimentul CET, unde administratorul judiciar vrea sa execute primaria si sa vanda instalatiile de termoficare pentru acoperirea datoriilor.

Comentarii
  • Pana unde ajunge nesimtirea si tupeul primarului!A preferat sa dea bani avocatilor,,sume imense,,in loc sa se gandeasca la oameni!Sute de fosti angajati ai CET ,oameni care au contribuit cu munca lor la bunastarea primariei,,traiesc acum in saracie totala,,au fost lasati pe drumuri,Nichita se opune pe toate caile ca acesti oameni sa-si ia drepturile,,salariile compensatorii!Sunt dati in judecata ca nu-si platesc asociatia,care apartine tot de primarie,,au de primit salarii compensatorii dar Nechita se opune!deschide procese,,da bani la case de avocatura,,il doare la ”basca” de oameni!

  • Bine ca i-au dat votul si a ajuns primar a treia oara pe voturile asistatilor sociali, angajailor regiilor sau firmelor ce tin de primarie cat si al pensionarilor.
    Ce a facut Nichita dupa ce a ajuns primar, a dat afara mai mult de jumatate din angajatii CET, RATP-ul este in pragul falimentului, Iasul este considerat de Uniunea Europeana (pe studiile facute) unul din cele mai murdare orase din Europa si am pierdut la toate capitolele de proiecte de investitii guvernamentale si asta se intampla cand acelasi individ Nichita este lider regional si vicepresedinte PSD. Ori in contextul cand Iasul a avut cel mai numeros grup parlamentar din Parlamentul Romaniei si impreuna cu Nichita nu au fost in stare sa apere interesele Iasului si a Iesenilor singura solutie este demiterea Primarului prin referendum analizarea si monitorizarea activitatii parlamentarilor de Iasi si sanctionarea lor de catre alegatori sa nu mai fie alesi.

Adauga un comentariu