Magazin

SE PRODUCE ANUL ACESTA! Fenomenul care ar putea declansa UN DEZASTRU IN INTREAGA LUME

Publicat: 19 mai 2014
1

El Nino, o incalzire periodica a apelor din Oceanul Pacific se va forma din nou in lunile urmatoare, conform estimarilor facute de specialisti. Daca acesta va fi la fel de intens ca cel din 2009, ar putea declansa nu numai dezastru din punct de vedere al vremii in intreaga lume, dar si o revigorare a incalzirii globale ce a parut ca si a incetinit evolutia in ultimii 15 ani.

Citeste si: Avertisment: Terra va fi afectata de un fenomen meteo de o intensitate fara precedent

Cercetatorii avertizeaza ca fenomenul El Nino care va avea loc in acest an va fi unul din cele mai grave inregistrate pana acum. O crestere neasteptata a temperaturii Oceanului Pacific indica faptul ca estimarile expertilor au fost mai optimiste decat va fi realitatea.

El Nino, fenomen produs de incalzirea apelor din Oceanul Pacific, afecteaza clima in diferite zone ale globului, producand seceta sau inundatii si furtuni, potrivit realitatea.net. Pana acum, un El Nino puternic avea loc o data la 20 de ani, dar, din cauza incalzirii globale, fenomenul va avea loc de acum o data la aproximativ 10 ani, cred expertii.

Citeste si: Uraganul Fred a atins nivelul trei, devenind al doilea uragan major al anului

Cel mai grav El Nino inregistrat pana acum a avut loc in 1997-1998 si a provocat inundatii catastrofale in China, ducand la moartea a peste 1.500 de oameni. Daunele materiale la nivel global produse atunci s-au ridicat la aproximativ 45 de miliarde de dolari, iar numarul total al victimelor a fost de 23.000.

Un El Nino extrem are loc atunci cand temperatura apei Pacificului creste peste 18 de grade Celsius. Din aceasta cauza, in atmosfera este degajata mai multa caldura si umiditate, care afecteaza clima la nivel global.

Citeste si: Un sat din Venezuela, scufundat in urma cu 25 de ani, a reaparut la suprafata – VIDEO

Astfel, in unele zone se va inregistra seceta, incendii de vegetatie si canicula, iar in alte zone vor fi ploi torentiale si inundatii devastatoare. Fenomenul opus se numeste La Nina si are loc atunci cand temperatura apei oceanului scade.

Adauga un comentariu