Sport

Se putea si mai mult

Publicat: 23 ian. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:9387;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Aceasta este opinia tuturor participantilor la Adunarea Generala a CSM Iasi

Asa cum v-am informat in numarul nostru de ieri, Sala Mare a Primariei Municipiului Iasi a gazduit joi sedinta Adunarii Generale a Clubului Sportiv Municipal Iasi. Primul cuvant a apartinut presedintelui Adrian Poeana, el prezentand asistentei un amplu material referitor la performantele obtinute de clubul departamental in anul 1999. Alaturi de domnia sa, la masa prezidiului au mai luat loc, printre altii, ministrul secretar de stat al Ministerului Tineretului si Sportului, Cristache Mitrea, secretarul general al Federatiei Romane de Canotaj, Dorin Lancrajan, directorul adjunct al Directiei pentru Tineret si Sport Iasi, Gheorghe Mihalache, viceprimarii Vasile Dumitriu si Stefan Ungureanu, precum si Emil Stratan (Federatia Ecvestra Romana).

Presedintele Poeana a dat citire catorva date privind evolutia CSM in ultimii doi ani in clasamentele MTS, clubul iesean ocupand la finele lui 1999 locul 27 in ierarhia probelor olimpice. „A fost un an greu din punct de vedere economic pentru noi, dar si unul al calificarilor pentru olimpiada”, a precizat Adrian Poeana. Ulterior, au fost trecute in revista principalele evenimente ale anului. S-au amintit promovarea handbalistelor de la CSM Iasi XXI in Liga Nationala feminina precum si calificarea lui Alin Lupeica la Olimpiada.

Printre sectiile performante ale clubului au mai fost enumerate: canotajul, caiac-canoe-ul, radioamatorismul si ciclismul, aceasta din urma ramura supravietuind gratie sufletului pus in slujba ei de catre italianul Claudio Fasolo, fost campion national al Italiei. La polul opus au fost enumerate gimnastica, tenisul de masa si boxul, presedintele afirmand ca „miscarea pugilistica e moarta din cauza antrenorilor care se ocupa de cu totul altceva decat de box”.

Terminand discursul, Adrian Poeana a cedat cuvantul tehnicienilor, fiecare dintre antrenorii sectiilor prioritare prezentandu-si punctele de vedere dar si nemultumirile referitoare la conditiile de care beneficiaza sportivii si tehnicienii, deopotriva.

Gheata a fost sparta de antrenorul emerit Iulian Bituca, cel care in ultimii ani a adus clubului numeroase rezultate notabile impreuna cu elevii sai. „Cu riscul de a supara pe cineva, as vrea totusi sa spun cateva cuvinte care scot in evidenta conditiile precare de care beneficiem la antrenamente. Este inadmisibil ca sportivi de talie mondiala sa lucreze cu sabii sudate. Asa ceva nu se poate. Am facut si fac in continuare mari sacrificii pentru a-i tine pe baieti la antrenamente. Exista riscul sa ne pierdem valorile pentru ca nu stim sa le pretuim. Ii pierdem in favoarea altora, care ii pacalesc cu nimic. In cei 20 de ani de cand sunt in scrima, doar Alin Lupeica a fost angajat la SC Iasi XXI. As dori sa-l intreb pe dl Olteanu daca nu cumva este prea putin. Vremurile s-au schimbat”, a precizat Iulian Bituca. De asemenea, antrenorul a mai afirmat ca sabrerii Ganea si Tofan i s-au plans ca nu mai pot face sport de placere, ei intentionand sa paraseasca activitatea competitionala in favoarea unui loc de munca mai bine platit.

Continuand in aceeasi nota, cuplul de antrenori Valeria si Constantin Catescu (canotaj) au incercat sa enumere cateva din prioritatile sectiei pe anul in curs, cautand totodata solutii pentru redresarea acestei discipline care a adus clubului numeroase rezultate.

Valeria Catescu a precizat ca singura solutie de redresare a sectiei este efectuarea unei selectii in mediul rural, copiii invatati cu munca urmand sa fie triati si cooptati in lot, oferindu-li-se masa si casa. „Avem fete care, in afara alocatiei de stat, nu au in buzunar nici un ban. Ele provin din familii dezorganizate sau sarace si sunt foarte talentate. Fara sprijin financiar si conditii optime de pregatire, nu au nici o perspectiva”, a spus antrenoarea. Sotul ei, antrenorul Catescu, a precizat la randu-i ca Baza nautica de la Dorobanti necesita unele imbunatatiri, printre care utilarea cu o sala de forta si ambarcatiuni pentru competitii, promise ulterior de secretarul general al Federatiei Romane de Canotaj, Dorin Lancranjan.

La randul sau, Veniamin Lupan, antrenorul echipei de handbal a CSM Iasi XXI, a precizat ca „unii oameni care ar trebui sa ne sprijine, se bucura de insuccesele noastre. Avem cele mai slabe conditii din Liga Nationala si aceasta stare de fapt nu intereseaza pe nimeni. Dupa ce ne-a ajutat la inceput, DTSJ a luat mana de pe echipa”. Raspunzand la unele provocari venite din partea presei, viceprimarul Dumitriu a precizat, dupa plecarea antrenorului Lupan din sala, ca nu va da nimic echipei pentru ca se investesc bani „de pomana”. „Asteptam rezultate de la fete dar performanta intarzie sa vina. Echipa inoastrax a devenit sacul de box al Ligii, fiind intinsa de toate echipele, mai mult sau mai putin valoroase. Nu voi sprijini echipa cu nimic pana cand fetele nu vor iesi din amorteala. Atunci le vom impinge din spate”, a mai spus Dumitriu.

In finalul sedintei, reprezentantul MTS, Cristache Mitrea, a luat cuvantul, subliniind nu o data importanta sustinerii sectiilor prioritare ale clubului iesean. „Intr-un oras ca al dumneavoastra se pot face mult mai multe, inclusiv in sport, cu mai multa organizare. Sectiile care nu puncteaza vor trebui restructurate sau in cel mai rau caz, desfiintate. Nu are rost sa tinem in club elemente plafonate, fara valoare. Sa nu tinem sportivi care fac sport doar pentru sanatate si sa investim banii in cei care ofera perspective”, a mai spus Mitrea.

Pozitiile pe care se situeaza sectiile CSM iesean in ierarhiile MTS:
– box – locul 58 din 81 de sectii
– canotaj – locul 12 din 22
– caiac-canoe – locul 16 din 29
– ecvestra – locul 3 din 8
– scrima – locul 9 din 21
– ciclism – locul 20 din 22
– tir cu arcul – locul 3 din 4.

Cei mai buni sportivi ai Iasului in 1999 au fost premiati

•Ministrul Crin Antonescu s-a numarat printre personalitatile care au inmanat premii

Discoteca „Maxx„, aflata in incinta Salii Polivalente din Iasi, a gazduit ieri festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi si antrenori ai Iasului pe anul 1999. Printre personalitatile prezente la acest moment festiv s-a aflat si ministrul Tineretului si Sportului, Crin Antonescu, domnia sa fiind insotita la Iasi de o serie de consilieri din staff-ul sau. „Felicit pe toti performerii Iasului si pe responsabilii sportului din orasul dumneavoastra. Cu toate ca a fost un an deosebit, nu neg ca mi-as dori mai mult pentru anul viitor, succese mai mari, pentru ca exista potential. Eu insumi mi-as dori sa fac mai multe pentru miscarea sportiva din orasul dumneavoastra si sper din tot sufletul sa reusesc, iar la bilant, rezultatele sa fie mult mai bune”, a precizat Crin Antonescu. Dupa „cuvantul” ministrului s-a trecut la premierea celor mai buni sportivi si antrenori, in functie de clasificarea facuta anterior de DTSJ pe toate categoriile de probe: olimpice, neolimpice si jocuri sportive (echipe si individual).

Sportivul nr. 1 din 1999 a fost desemnat sabrerul de la CSM Iasi, Alin Lupeica, premiul fiind inmanat antrenorului sau, Iulian Bituca. Pe pozitia a doua s-a clasat Irina Costea Simirad (Enpi Iasi – antrenor Costel Adascalitei), urmatoarele pozitii fiind ocupate in ordine de Cristina Androhovici si Laura Dulcianu (3), Gabriela Mihalcea (4), Florin Zalomir (5), Marian Scurtu (6), Mihai Axinte, Razvan Sarbu (7), Raluca Puiu, Marlena Amironesei (8), Bogdan Irimia, Cezara Ruxandoiu (9), Tudor Stoica, Neculai Custura, Razvan Gavriluta (10).

De asemenea, au fost acordate cinci mentiuni precum si premii speciale antrenorilor Iulian Bituca, Radu Constantin si Paul Paveliuc.

Sa mai spunem ca discoteca a devenit neincapatoare pe durata festivitatii, toata crema sportului iesean fiind prezenta.

De remarcat si aparitia in sala a baschetbalistului Catalin Burlacu, acesta ridicand printre altele si premiul fostului sau antrenor.

Crin Antonescu spera la sase titluri olimpice

In conferinta de presa ce a urmat festivitatii, ministrul Crin Antonescu a raspuns intrebarilor presei iesene, nu inainte de a se referi in cateva cuvinte la perspectivele olimpicilor nostri. Domnia sa a precizat ca se asteapta la cel putin sase titluri olimpice la Sidney din partea sportivilor romani si la o situare a Romaniei in „top-ten”-ul natiunilor. De asemenea, a mai facut referire la relatia privilegiata de colaborare cu directorul Bucu si ca are in vedere modernizarea Salii Polivalente din Iasi. „Vreau sa spun ca a fost un an plin de satisfactii in ceea ce priveste rezultatele sportivilor romani, dar cred ca se poate si mai mult, chiar si la Iasi. Ati avut rezultate onorabile si va felicit pentru acest lucru”, a precizat ministrul. Vom reveni.

Adauga un comentariu