Actualitate

Se reiau slujbele în biserici! Ce a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – UPDATE

Publicat: 16 iun. 2020
Se reiau slujbele în biserici? Ce decide Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă
Se reiau slujbele în biserici? Ce decide Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Se reiau slujbele în biserici. În Şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-ar fi luat această decizie. Un anunț ar urma să se facă în cadrul ședinței de guvern.

UPDATE: Slujbele vor putea fi săvârșite și în interior, începând cu ziua de 17 iunie, în funcție de numărul credincioșilor, transmite și Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

„Patriarhia Română a primit cu bucurie decizia intens așteptată și integral justificată a autorităților de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioșilor, în condițiile respectării unor reglementări limpezi și încă necesare.

Ca și până acum, Biserica Ortodoxă Română va respecta exemplar regulile de natură sanitară și le va reitera constant în recomandările pe care le va face credincioșilor săi.
Este esențial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieții noastre sociale. Acest lucru ne privește pe fiecare în parte și ne solicită responsabilitatea personală. Credința autentică civilizează, rodește atenție morală, grijă și respect față de celălalt. De aceea, credința onorează în cel mai înalt grad. Ca și respectarea ei.”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

UPDATE: Slujbele în interiorul bisericilor se vor relua, a anunțat, astăzi, premierul Ludovic Orban. Acesta a declarat că în incinta bisericilor vor avea acces relativ puțini cetățeni, fiind necesară respectarea unor norme de distanțare socială, astfel că slujbele se vor face astfel încât să se audă și la credincioșii din curțile Bisericii.

Știrea inițială

Guvernul va redeschide bisericile, spun surse liberale. Prevederea va fi inclusă în hotărârea de guvern care va fi adoptată în şedinţa Executivului. Marcel Ciolacu a transmis ieri că PSD nu va vota actul normativ dacă Guvernul nu va permite organizarea slujbelor în incinta lăcaşurilor de cult. Guvernul a decis să includă redeschiderea bisericilor în Hotărârea de Guvern care va fi adoptată astăzi, pentru prelungirea stării de alertă, au declarat surse liberale.

Marcel Ciolacu a pus presiune pe Guvern şi a anunţat că PSD va condiţiona votul pentru prelungire de reluarea slujbelor în interiorul lăcaşurilor de cult. Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă va fi adoptată în şedinţa Executivului, de astăzi. Surse liberale spun că aceştia au decis să includă, până la urmă, redeschiderea bisericilor pentru organizarea slujbelor în incintă.

Se reiau slujbele în biserici: PSD vrea redeschiderea restaurantelor, teatrelor

PSD mai cere şi redeschiderea restaurantelor, teatrelor. În cazul în care Guvernul nu va face acest lucru, social-democraţii vor veni cu un proiect de lege prin care să forţeze Guvernul să le deschidă.

„Guvernul vrea să mai stai sub restricţii alte 30 de zile, dar PSD nu permit mai mult de 15 zile şi vor o „stare intermediară”, nu de alertă“, au precizat social-democrații.

Săptămâna trecută, Patriarhia Română le-a cerut autorităților „revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult”, cu respectarea regulilor de distanțare fizică și de igienizare a spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente.

Și Eugen Tomac cere Guvernului slujbe în Biserici după 16 iunie. Liderul PMP a declarat că va avea cu premierul Ludovic Orban o discuție înainte ca Guvernul să instituie o nouă stare de alertă. Una dintre cerințele formațiunii fiind să se permită desfășurarea de slujbe în lăcașurile de cult.

„Pandemia nu a disparut. Chestiunea este ce fel de stare se va institui de maine incolo. Ar fi o crima sa ridicam toate restrictiile. Eu voi solicita anumite lucruri de bun-simt, cum ar fi redeschiderea bisericilor”, a declarat Eugen Tomac. „Vreau sa-l conving pe premier că restrictiile impuse Bisericii nu sunt atat de necesare in momentul de fata, stim ca cei care frecventeaza Biserica sunt extrem de responsabili”, a mai spus liderul PMP.

Au deschis „păcănelele“, în locul bisericilor!

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susține că oameni din jurul premierului ar desfășura afaceri în domeniul jocurilor de noroc, motiv pentru care au fost ridicate restricțiile din acest domeniu.

Șeful PSD spune că deschiderea sălilor de jocuri de noroc a fost făcută cu dedicație, în timp ce spitalele și bisericile rămân închise.

„Au redeschis jocurile de noroc, păcănelele. Vă spun eu realitatea: unul dintre consilierii personali ai lui Ludovic Orban are afaceri cu păcănele. Nu deschizi spitale, le ţii închise pentru bolile cronice, ţii spitale închise suport COVID cu zero pacienţi, dar deschizi păcănelele. Nu deschizi biserici. Cred că toate problemele s-ar rezolva dacă domnul prim-ministru şi-ar lua consilier şi un medic”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății au stabilit, printr-un ordin comun, câte persoane au voie în biserică în perioada stării de alertă, ce suprafață trebuie să ocupe fiecare credincios și care este distanța socială dintre aceștia în biserică.

Comentarii
  • Dar era de noaptea minții să îi ții pe enoriași în continuare afară în ploaie, în timp ce s-au deschis mall-urile, terasele, barurile și jocurile de noroc. Dar ăsta e modul de gândire al așa-zisei ,,clase politice”: franjuri, ceață totală.

Adauga un comentariu