Diverse

Se schimba ajutoarele sociale: guvernul va da tichete de masa

Publicat: 20 feb. 2018

Guvernul pregateste o noua modificare legislativa ce vizeaza felul in care se acorda ajutoarele sociale. Se schimba ajutoarele sociale: guvernul va da tichete de masa

O parte din suma corespunzatoare ajutorului social ar putea fi ridicata in tichete alimentare, prevede un proiect legislativ de modificare a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, initiat la Senat. Masura ar fi una de protectie sociala, mai ales ca ajutorul social in sine este o forma de protectie de natura a asigura cetatenilor sumele corespunzatoare unui trai decent.

“Tichetele, emise pe suport electronic, vor fi capabile sa asigure debitarea sumelor corespunzatoare produselor solicitate de titularul tichetului pentru ajutor social la valoarea respectivelor produse, ceea ce reprezinta un avantaj important pentru aceasta categorie de utilizatori, marea majoritate din categoria celor vulnerabili”, sustin initiatorii in expunerea de motive a proiectului.

Plata ajutorului social se va face jumatate in tichete sociale, cealalta jumatate ca si pana acum, in cont, prin posta sau numerar.

“Art. 132 va avea urmatorul cuprins:

(1) Plata ajutorului social se realizeaza dupa cum urmeaza:

  • a) 50% din cuantumul ajutorului social, dupa caz, in functie de optiunea beneficiarului, pe baza de mandat postal sau in cont bancar
  • b) 50% din cuantumul ajutorului social sub forma tichetului pentru ajutor social.”

Tichetele sociale nu vor putea fi folosite pentru preschimbarea lor in sume de bani, pentru achizitionarea altor produce nealimentare, cum ar fi alcoolul sau tigarile. Beneficiarii isi vor putea cumpara doar alimente din magazinele desemnate, nu de la orice unitate de alimentatie publica.

“Art. 135

(1) Tichetele pentru ajutor social pot fi utlizate doar in unitatile de alimentatie publica cu care unitatile emitente au incheiat contracte de prestari servicii si numai pentru achizitionarea de produse alimentare.”

Initiativa legislativa asteapta avizul Guvernului si al Consiliului Legislativ pentru a intra la votul senatorilor, aceasta fiind prima camera sesizata.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit