Actualitate

Se schimbă bacalaureatul în România. Modificările au fost anunțate de Ministrul Educației

Publicat: 21 mai 2022
Se schimbă bacalaureatul în România. Modificările au fost anunțate de Ministrul Educației
Sorin Cîmpeanu a vorbit despre persoanele care plagiază

Vești importante pentru cei care intră în ciclul gimnazial și liceal în anul școlar 2022 – 2023. Elevii se vor pregăti pentru un ”altfel de bacalaureat”. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat următoarele modificări.

Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, despre schimbările din sistemul de educaţie, făcând referire la Programul ”România Educată”:

”Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a, vor intra pe un altfel de sistem. Rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de patru ani”, a declarat Ministrul Educaţie

Se schimbă bacalaureatul în România

Potrivit Ministrului Educației, proiectul are două obiective majore. Calitatea și performanța în educație și accesul tuturor la educație de calitate, obiective care vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcțional în România:

”Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de patru ani. Respectiv un cu totul altfel de Bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată.

Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să  nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a declarat că elevii care au de susţinut examene naţionale, în acest an, trebuie să se aştepte la o adaptare a gradului de dificultate a subiectelor. Acesta a numit învăţământul online impus de pandemie drept ”o adevărată catastrofă educaţională”:

”Va trebui să îmbinăm interesul pentru educaţie şi interesul pentru sănătate. Am spus şi atunci, spun şi acum acelaşi lucru, catastrofă educaţională. Simplu. Am spus, am  găsit şi o sintagmă, şcolile se închid ultimele şi se deschid primele, de închid dacă trebuie neapărat să se închidă. Uneori a reuşit lucrul ăsta, alteori a reuşit mai puţin”, a mai spus Ministrul Educației.
Comentarii
Adauga un comentariu