Calatorii

Se schimba codul rutier de la 1 august. Este vorba de amenzi

Publicat: 26 iul. 2018
9

Este oficial, se schimba codul rutier de la 1 august! Termenul de 48 de ore de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, in care puteam achita jumatate din amenda contraventionala, se modifica. 

Astfel, soferii vor avea la dispozitie 15 zile pentru a plati amenzile.

Reglementarea este prevazuta in Legea nr. 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale si se va aplica din 24 august 2018.

Potrivit legestart.ro, actul normativ modifica art. 16 alin. (1) din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, stabilind in noua forma ca: “Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; numele, prenumele, domiciliul si codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea imprejurarilor care pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ; termenul de exercitare a caii de atac si instanta la care se depune plangerea.”

In prezent, termenul este de 48 de ore, iar prin majorarea acestuia se doreste cresterea incasarilor la buget si degrevarea instantelor de judecata, care au numeroase cauze privind contestatii impotriva sanctiunilor aplicate prin procesele verbale de contraventie.

Adauga un comentariu