National

Se schimba legea retail-ului. Se vor putea construi magazine oriunde

Publicat: 21 mai 2012
Executivul vrea sa reduca din conditiile necesare obtinerii de autorizatii pentru constructia de magazine de mari dimensiuni. Pentru a putea ridica un supermagazin, nu va mai fi nevoie de studii care sa demonstreze ca acesta este dorit de piata, iar concurenta nu va mai avea niciun cuvant de spus.
Pe masa Guvernului se afla un proiect de hotarare de guvern  prin care se doreste schimbarea legislatiei cu privire la comercializarea produselor si serviciilor de piata (Ordonantei Guvernului  99/2000 si Hotararea Guvernului nr. 1454/2004), pe motiv ca nu este conforma cu normele Uniunii Europene aflate in vigoare. Daca Executivul va aproba proiectul, conditiile de acordare a autorizatiilor de constructie pentru magazinele mari vor fi mai putin restrictive.
Astfel, conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, aquis-ul comunitar nu prevede  conditionarea acordarii autorizatiilor de constructie pentru marile magazine de prezentarea unei evaluari a efectelor economice potentiale sau curente a activitatii, sau unei evaluari a adecvarii  activitatii in raport cu obiectivele planificarii economice stabilite de autoritatile competente.
De asemenea, Ministerul Economiei, care a initiat acest proiect, apreciaza ca este neconform cu Normele Europene ca operatorii concurenti sa intervina direct sau indirect, inclusiv in cadrul organismelor consultative, in acordarea autorizatiilor. Aceasta, in conditiile in care actuala legislatie in vigoare (Hotararea Guvernului nr. 1454/2004 ) prevede ca pentru avizarea constructiei de magazine de mari dimensiuni , trebuie sa se constituie in cadrul consiliilor o  comisie socio-economica de examinare si avizare. Din aceasta trebuie sa faca parte, printre altii, si un reprezentant al agentilor economici din imediata vecinatate a structurii de vanzare cu amanuntul cu suprafata mare.
„Prin prezenta ordonanta de urgenta se creeaza premisele pentru eliminarea barierelor existente pe piata interna a serviciilor, care afecteaza atat prestatorii de servicii ce doresc sa se stabileasca in Romania, cat si pe cei care au in vedere prestarea transfrontaliera a serviciilor, astfel incat prestatorii de servicii sa poata opta intre  exercitarea uneia dintre cele doua libertati in functie de strategia de dezvoltare”, se expplica in nota de fundamentare. 
Proiectul de act normativ prevede aprogarea Hotararea Guvernului nr. 1454/2004 si modificarea unor articole din OG  99/2000 republicata, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 650/2002.
Amintim ca, in primavara anului trecut, la presiunea Comisiei Europene (CE) si a Fondului Monetar International (FMI), Guvernul s-a obligat  sa inlature pana in septembrie 2011 restrictiile privind deschiderea marilor magazine de retail, prin eliminarea cerintelor legate de acordul centrelor comerciale concurente la emiterea autorizatiei si de prezentarea unui studiu de impact de catre investitori. 
Executivul  nu si-a facut treaba astfel ca FMI si CE au acordat un nou termen, impunand autoritatilor sa rezolve problema pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012.


loading...

Adauga un comentariu