Titlurile zilei

Se schimbă tot traficul din centrul Iașului. Primăria va extinde zona pietonală pe mai multe artere. Lista străzilor care vor fi închise șoferilor – GALERIE FOTO

Publicat: 10 apr. 2021
Esplanada pietonală de la Teatrul Național
Un nou proiect legat de traficul din centrul Iașului a fost luat în calcul de Primărie. Zona pietonală se va extinde în jurul centrului, proiectul urmând a cuprinde și reabilitarea esplanadei de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri"

Traficul din centrul Iașului se va schimba radical. Primăria Iași a anunțat că pe o porțiune cuprinsă între Sfântul Andrei și Independenței se dorește extinderea arealului dedicat pietonilor. În plus, municipalitatea a semnat și contractul pentru reabilitarea esplanadei de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Zona va deveni un șantier în următorii 2 ani

Veste importantă legată de traficul din municipiul Iași. Primăria Iași a luat în calcul extinderea zonei pietonale din centrul orașului, totul fiind legat de un proiect de mobilitate urbană. Primarul Mihai Chirica a anunțat că un proiect de mobilitate urbană dedicat pietonilor va fi luat în calcul în perioada următoare, obiectivul fiind legat de extinderea zonei pietonale în jurul Catedralei Mitropolitane, Palatului Culturii și Pieței Unirii. Proiectul va fi luat în calcul pe mai multe etape.

Traficul din centrul Iașului va dispărea! Primele schițe pentru noul proiect

Primarul Mihai Chirica a detaliat și cum va arăta noul proiect trecut în Planul de Mobilitate Urbană. Zona noului pietonal va cuprinde strada Sfântul Andrei și arterele din jurul Cateralei Mitropolitane spre Piața Unirii. În plus, zona pietonală luată în calcul cuprinde și Palatul Culturii dinspre Anastasie Panu până pe Cuza-Vodă și Piața Unirii – Independenței.

„Vom face un studiu pe zona centrală de mobilitate urbană, o mobilitate pietonală în întregime. Vrem să cuprindă arealul din jurul Mitropoliei până spre Independenței, dinspre Palatul Culturii spre Piața Unirii. Ne dorim să extindem pietonalul în așa fel încât să fie accesat doar de vehicule electrice, riverani și pietoni. Vrem ca toată zona să fie cât mai atractivă pentru toți ieșenii și inclusiv pentru turiști”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Într-o primă etapă, pietonalul din centru va fi extins spre Casa Modei, la intersecția străzii Costache Negruzii cu strada 14 Decembrie 1989.

Primăria va reabilita esplanada de la Teatrul Național Iași

Primăria a luat în calcul și un alt proiect din centrul Iașului. Municipalitatea va semna săptămâna viitoare contractul pentru reabilitarea esplanadei de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Contractul va fi semnat cu firma Grup Construcții Est, cea care a câștigat licitația derulată de municipalitate. Esplanada de la Teatru va fi refăcută pe o porțiune de 9.744 metri pătrați, valoarea lucrărilor fiind de 17,4 milioane lei. Contractul se va derula pe o perioadă de 18 luni, conform edilului Iașului.

„A fost finalizată licitația pentru modernizarea esplanadei de la Teatrul Național. Zona nu arată foarte bine în momentul de față. Ultima modernizare a fost realizată înainte de 1989. Acest spațiu are neajunsuri majore. A crescut o vegetație în mod dezordonat și nu este valoroasă. Prin noul proiect vrem să conservăm arborii înalți. Avem un aliniament de platani pe care vrem să-l conservăm. Sunt și specii de tisa care sunt protejate de lege. Ne dorim să evidențiem Catedrala Mitropolitană și Teatrul Național. Trebuie să fie o zonă de relaxare și de meditație”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Noi schimbări în traficul din municipiul Iași

Primăria a demarat o serie de schimbări în mai multe zone din oraș, nu doar în centrul Iașului. Totul după monitorizarea valorilor de trafic din principalele intersecții din oraș. Măsurătorile au fost făcute de Centrul de Monitorizare a Traficului din oraș. În unele zone din Iași, circulația a devenit infernală, iar municipalitatea a ajuns să caute soluții pentru traficul rutier.

Comentarii
 • Iar vor comenta curistii, care nu-și dau jos curul din mașină nici să ii pici cu ceară de la Sfânta Catedrală. Nu am găsit altă rimă. Bulangii și pițipoancele care și-au luat mașini cum oare să meargă în Centru sa soarbă o cafea și să își murdărească pantofii? Cum sa facă febră musculară de atâta mers? Pai s-au născut în mașină, că tot acolo au și for concepuți! Viața fără mașină este imposibil de conceput! Ce-i aia mers pe jos? Mersul pe jos este doar pentru sărachii ; ei nici nu merg pe jos, doar se plimba prin Mall și la cumpărături! Acela nu este mers pe jos!

 • M.D. Mcr….Eu sint ”curist” …adica stau toata ziua in masina, prin oras, asa imi castig painea…am sa-ti dau tie sa transporti pe jos echipamentul din masina, prin zona centrala….Nu mai manca kkt, nu toata lumea se plimba prin centru fara rost, altii mai si muncesc prin zona. Kirik, esti idiot..:(

 • Un idiot avind în vedere ca sunt instituții publice și angajații vin cu mașina. După capul lui ar trebui sa las mașina la tomesti și sa vin pe jos ca de transportul public nu am ce vorbi.

 • Ce inapoiati suntem!
  Vorbim de regenerare urbană, închidem străzi și nu suntem capabili sa amenajam nici măcar niște piste pentru bicicliști și cei cu role, trotinete.
  Este o placere sa te plimbi pe pietrele de pe Ștefan cel Mare, cu un cărucior, cu role, cu pantofi cu toc, dar retardatii au desenat marcaje rutiere pana și in acea zona pietonala.
  Au auzit gânditorii primăriei de sensuri unice? Dacă totusi cunosc acest concept sa creeze un inel facil in jurul zonei zero, zona ce o vor pietonala sa ne mai putem mișca in acest oraș cică european.

 • Gargara a la Chirica, de 6 ani tot ne ameninta cu strazile pietonale dar nu se vor extinde, stiti de ce? Pentru ca in Centrul Orasului sunt 600 de oameni care lucreaza in Primarie, ia spuneti-le ca vor trebui sa isi parcheze masina la 500 de metri de locul de munca si ca vor veni pe jos si o sa intelegeti de ce Chirica vorbeste prostii.

  Renovarea Esplanadei va fi realizata cu prost gust, banuiesc ca vor folosi pavele ca in Rapa Galbena, vor monta rulouri de iarba si niste pagode care se vor strica in 6 luni, cam cu asta ne-a obisnuit domnul primar. Sub esplanada ar trebui o parcare subterana cum exista in orice oras civilizat, apoi deasupra se pot planta tot felul de arbusti si flori.

  Dar Primaria Iasi nu reuseste sa alunge cersetorii de langa Primariei si noi visam la parcari subterane. Noapte Buna Iasi, ai primit ce ai votat.

 • Sper ca mister Chirica e intreg la cap. Nu trebuie inchisa nicio strada centrala. Cine vrea sa traverseze orasul, nu se gandeste s-o ia pe stradutele din centru. Pe stradutele alea circulatie se face din interes… Ai treaba pe la primarie sau pe Stefan cel Mare unde-s notariate si banci. Pune o persoana de peste 60 de sa faca 5km pe jos prin centru.

 • Vali nu ești „curist”. Doar analfabet! Daca nu ai înțeles la cine m-am referit înseamnă că ești lipsit de inteligenta necesara de a procesa o informație în mod corect.
  Normal că sunt oameni care nu au cum sa meargă pe jos. Nu la ei m-am referit. Doar nu vor merge cei care au de carat echipamente sau cei cu marfa, din aprovizionare, etc. pe jos, cu greutate in spinare sau în brațe. Eu mă refer la cei care nu s-ar da jos din mașină sa se miste câteva sute de metri, 1-2 km nici să ii picuri cu ceară. Dar se plimba toată ziua prin magazinele din Mall. Cunosc persoane care lucrează la 1 km de domiciliu, nu cara nimic, dar merg și vin cu mașina în fiecare zi de la serviciu. Și mă refer la persoane sănătoase, care se pot mișca foarte bine, pe vreme foarte plăcută, etc.
  Persoane care stau la 500 metri, repet 500 metri de Mall, dar merg cu mașina și caută să o parcheze cat mai aproape aglomerând zona, dar se plimba o ora sau doua prin Mall.

 • Pai exista o zona pietonala si acum, dar tocmai primarul nu o respecta! De ce trece Chichirica zilnic cu Dusterul pe zona pietonala de pe Stefan cel Mare, ca sa parcheze sub coloanele din fata Primariei? Nu poate sa mearga pe jos, ca restul populatiei?
  PS. Si Piata Unirii s-a transformat in parcare, tot de prietenii lui Chirica cu crasmele din zona (Cafeneaua Piata Unirii). Au dat mafiotii ghivecele alea mari deoparte si s-au facut stapani pe Piata Unirii…

 • ”A crescut o vegetație în mod dezordonat și nu este valoroasă. Prin noul proiect vrem să conservăm arborii înalți. Avem un aliniament de platani pe care vrem să-l conservăm. Sunt și specii de tisa care sunt protejate de lege.”
  Sa-ti fie gura aurita domnule primar, asa sa fie sa protejezi PLATANII SI TISA, dar proiectul prevede ca vor fi taiati PLATANI si fereasca dumnezeu sa te atingi de ei.
  PLATANII sunt in numar de 22 dar sunt protezati numai 15 ca nu s-a mai facut nici o actualizare a listei cu vegetatia din parcul de la teatru.
  Deci daca ai de gand sa tai vreun PLATAN i-ati gandul ca sa faci acest lucru ca de acolo a inceput caderea lui Nichita ca a vrut sa taie din copacii parcului din fata Teatrului National

 • Nimic nu se face in orasele din Elvetia fara referendum. Aici auzi doar; primaria vrea,…primaria a hotarat,….Ce conteaza prostimea….

 • Da. Dar cei din Barnova Visan vor avea voie cu masinile. S-a primit dispozitie de sus din Barnova. Hai cu asfaltul pe Fermei primare ca se sparge buba.

 • Băgați cât mai multe mașini pe Cuza Vodă în fața tramvaielor astfel veți face transportul în comun mai atrăgător deștepților, Iași oraș cu conducător de caca…. și cum mulți născuți în mașini cu mentalitățile astea rămânem Moldoveni….

 • Domnule jurnalist Rotaru, nu mai scrie toate tâmpeniile lu Chirica. Omu spune multe când are alcoolemia constantă. L’ați auzit spunand de vre un sens giratoriu? …că la cele trei semafoare de pe A.Panu indiferent de unde vii stai la fiecare cu motorul pornit sa se facă verde? Este si acesta un mod de a admira turistic zona centrala, plus ca daca stationezi mult si des nu se comit accidente de circulatie.

 • Acest imbecil trebuie trimis la tratament mental! Cum sa închizi cretinule atâtea străzi? Se pot pune restricții,sensuri unice ,asigura parcari ( nu exista niciuna )etc

 • Interesant proiect, dar cu siguranta vor fi acaricii care sa vocifereze, ca n-a zona Moldovei, unde metalitatea este cum e. Ati vazut cum e la Sibiu ori Cluj zonele pietonale?. Dar intocmai, se gasesc unii sa comenteze ca vai de mine, se mareste nu stiu ce sens pietonal, si nu contest conducatorii auto, care intocmai lucreaza pentru a-si castiga existenta, ceea ce ii admir si evident ca in spatele lor exista o familie, credite si alte datorii. Sper ca reprezentantii primarie sa gaseasca solutii optime in vederea ajustarii circulatie, fara a fi afectati unii din conducatori auto, mai putin cei care dau frunze la cani si stand pe banii parintilor.

Adauga un comentariu