Local

Se simte plecarea lui Toarba din Politia ieseana

Publicat: 19 iun. 1999

•Au inceput sa fie cercetati pestii mari •Firma „Transmuntean” este acuzata de eludarea taxelor vamale •Prejudiciul pus pe seama acesteia depaseste jumatate de miliard

Unul dintre ultimele dosare instrumentate de Politia Iasi demonstreaza ca oamenii legii au inceput sa nu se mai teama sa ancheteze o afacere de proportii. De data asta, in joc este jumatate de miliard de lei si un nume cunoscut: Nicolae Munteanu.

La data de 2 octombrie 1998, Nicolae Munteanu, administratorul firmei „Transmuntean” SRL a declarat organelor de control vamal ca doua camionete importate, in valoare de 350.000 DM, sint aport in natura integral la capitalul social al firmei. Societatea a beneficiat, astfel, de scutirea unor taxe vamale de 838.005.084 lei. Insa banii cu care s-au cumparat camioanele proveneau dintr-un imprumut pe care aceasta societate l-a facut la Banca „Ion Tiriac”, iar aportul la capitalul social al unei firme nu se poate face, conform legislatiei in vigoare, cu bani proveniti din respectiva societate sau imprumutati de aceasta. Ulterior, sesizindu-se nerespectarea legii in acest caz (prin nota de constatare nr. 596/26.02.1999), s-au facut doua expertize contabile care arata ca prejudiciul adus statului este de 553.12.292 lei, suma nerecuperata. In dosarul intocmit de Politie se arata ca invinuitii recunosc fapta.
Acuzatia adusa patronului societatii este aceea de fals, uz de fals in declaratii, folosirea de acte false, nerespectarea regulamentelor fiscale, ascunderea sumei taxabile, deci cu incalcarea a citeva articole din codul penal. Actionind astfel, administratorul firmei a dorit sa beneficieze de facilitatile OUG 92/1997, care prevede facilitati fiscale la regimul vamal in cazul investitiilor directe prin aport de capital social. Legiuitorul a dorit sa stimuleze, cu aceasta masura, investitiile in capitalul social al firmelor romanesti. Dosarul intocmit arata, deocamdata, ca Nicolae Munteanu a interpretat gresit ordonanta.
Contactat ieri de redactorii ziarului „Ziua de Iasi”, Nicolae Munteanu ne-a declarat ca nu se simte vinovat cu nimic, intrucit cel care l-a sfatuit sa procedeze asa in cazul importului celor doua camioane este o persoana importanta de la Vama: „Inainte de acest import, am fost de patru ori la seful vamii. Dinsul ne-a spus ca putem face aport de capital social, deci nu cred ca sint probleme. Oricum, cazul nu este finalizat inca, asa ca nu puteti trage vreo concluzie acum”, a aratat Nicolae Munteanu. Asadar, vom reveni.
Sorin CHIRIACloading...

Adauga un comentariu