News Flash:

Se sparge buboiul la UMF

11 Noiembrie 2005
825 Vizualizari | 0 Comentarii
•Cadrele didactice de la Universitatea de Medicina au solicitat sa le fie prezentate motivele care au stat la baza revocarii din functie a rectorului Vasile Burlui, raportul de control al comisiei de audit a Ministerului Educatiei si Cercetarii si al comisiei de control din luna septembrie •Profesorii sustin ca, in vremea mandatului, fostul rector Stanciu a dublat salariile doar cadrelor didactice care au stiut sa faca plecaciuni in fata acestuia •Alegeri generale la sindicat, afisarea pe site-ul universitatii a salariilor conferentiarilor si profesorilor, includerea sindicatului in Carta universitatii sunt doar cateva dintre solicitarile cadrelor didactice

Ieri, o parte dintre cadrele didactice de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Gr.T. Popa care au fost prezente la sedinta de sindicat s-au revoltat impotriva modului de revocare din functie a rectorului Vasile Burlui si a liderului de sindicat, Mihai Amironesei. Cadrele didactice au solicitat ca pe site-ul universitatii sa fie afisate motivele care au stat la baza revocarii rectorului, raportul de control al comisiei de audit a Ministerului Educatiei si Cercetarii, cu tot cu anexe, si raportul comisiei de control din minister intocmit in luna septembrie a acestui an. De asemenea, cadrele didactice au cerut ca pe site sa fie afisate si salariile cadrelor didactice cu titlul de conferentiar si profesor. Nici dupa zece zile de la revocarea din functie a rectorului Burlui, cadrele didactice din UMF nu au fost informate despre motivele care au stat la baza acestei decizii luata de o parte dintre membrii Senatului, majoritatea pensionari. Cadrele didactice sustin ca trebuie spart buboiul de la UMF si sa se puna punct ilegalitatilor. "Trebuia sa fim intruniti intr-o sedinta si sa ni se comunice motivele de revocare a rectorului, raportul de control al Biroului de Audit, cu tot cu anexe. De ce nu ni s-a prezentat ordinul emis de ministrul Educatiei prin care a fost revocat rectorul Burlui? Trebuie sa stim ce se intampla cu aceasta universitate, pentru ca centrul universitar medical este la ora actuala intr-o situatie rusinoasa. De ce a fost revocat rectorul? Sindicatul nu a avut nimic de spus? Suntem in mileniul trei si nu mai merge cu intimidare. Buboiul trebuie spart", a declarat unul dintre cadrele didactice.

Salarii duble pentru obedienti

Liderul de sindicat Mihai Amironesei a recunoscut in fata cadrelor didactice ca acuzatiile care i se aduc sunt reale. "Doresc sa ma inscriu in sindicat, dar sa cunosc activitatea acestuia si sa stiu ca imi sunt aparate drepturile. Doresc sa existe o viata de sindicat si sa reprezinte interesele cadrelor didactice. Cum s-au cheltuit banii, ce ati intreprins in acest sindicat? S-au acordat mariri salariale fara a se tine seama de criteriile profesionale. Salariile au fost marite la buna plecaciune a fiecaruia. Se umbla cu o lista prin rectorat ca sa revocam un decan din functie pentru ca nu a cantat intr-o anumita orchestra. Asa ceva nu este posibil. Am dreptul sa stiu care sunt motivele de revocare a rectorului. S-a terminat cu capul plecat sabia nu-l taie. Data fiind situatia actuala de la UMF, trebuie adoptate masuri de urgenta. Liderul de sindicat ar trebui sa solicite niste raspunsuri de la Ministerul Educatiei privind revocarea rectorului", a declarat Rodica Isac, de la Facultatea de Bioinginerie. La randul sau, prof. dr. Mircea Zamfir a solicitat ca salariile conferentiarilor si profesorilor sa fie afisate pe site-ul universitatii pentru a fi vazute de toata lumea. "Sa se afiseze salariile pe site. In luna noiembrie a anului 2002, in sedinta de Senat, s-a hotarat dublarea salariilor si sa se mai faca plata cu ora. Cum s-au dublat aceste salarii? Unii au beneficiat de dublare, altii nu. Militez pentru o viata sindicala organizata, care sa nu reprezinte interesele pentru o anumita putere", a declarat prof. dr. Mircea Zamfir, de la Institutul de Anatomie.

Amironesei n-are replica

O parte dintre medicii rezidenti prezenti la sedinta de sindicat au cerut ca sindicatul sa fie inclus si in Carta universitatii si tot in Carta sa fie mentionat ca si reprezentantii sindicatului sa faca parte din consiliile profesorale ale facultatilor. Liderul de sindicat Mihai Amironesei nu a avut argumente pentru a combate acuzatiile aduse de cadrele didactice. "Recunosc ca activitatea sindicatului nu a fost una buna. De aceea, propun sa convocam adunarea generala pentru a se stabili un nou statut care nu a mai fost modificat din 1990, reorganizarea sindicatului, alegeri generale si sa se faca propuneri din partea cadrelor didactice", a declarat Amironesei. Prof. dr. Carmen Cotrutz, de la disciplina Biologie celulara, a afirmat ca nu trebuie sa mai existe relatii de vasalitate intre sindicat si conducerea universitatii. "Dorim un sindicat puternic si cu un lider puternic. Sa nu existe relatii de vasalitate intre conducerea UMF si sindicat", a declarat prof. dr. Carmen Cotrutz.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1503 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012423 (s)