Eveniment-Social

Seară de cultură și lecturi publice și ”Povestea Unirii”, evenimente la Casa Muzeelor și Institutul Francez din Iași

Publicat: 21 ian. 2022
Institutul Francez Iași și Casa Muzeelor Iași
Astăzi, 21 ianuarie 2022, la Iași sunt organizate două importante evenimente culturale. Începând cu ora 15:00, la Casa Muzeelor are loc activitatea de educație muzeală ”Povestea Unirii”, celebrând astfel Ziua Unirii Principatelor Române, iar de la ora 18:00, la Institutul Francez, Sala ”Benjamin Fondane”, este programată o seară de lecturi publice și dialoguri literare, în română și franceză

Seară de cultură și lecturi publice, respectiv activitatea de educație muzeală ”Povestea Unirii”, astăzi, 21 ianuarie 2022, la Iași. Cele două evenimente vor avea loc la Casa Muzeelor (ora 15:00) și Institutul Francez din Iași (ora 18:00). Nopțile lecturii sunt, anual, o sărbătoare a cititului în toată diversitatea sa: cu o carte în mână, în liniște, cu voce tare, singur, în compania altor cititori, în fața publicului, online și în multe alte feluri

La Iași, astăzi, 21 ianuarie 2022, au loc două evenimente aparte. Este vorba despre o seară de cultură și lecturi publice și activitatea de educație muzeală ”Povestea Unirii”. Astfel, sub egida ”Lecturi europene, oglinzi sociale contemporane”, de la ora 18:00, în Sala ”Benjamin Fondane” a Institutului Francez din România la Iași este organizat momentul cu participarea scriitorilor Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu și Florin Lăzărescu.

 ”Nopțile lecturii sunt, anual, o sărbătoare a cititului în toată diversitatea sa: cu o carte în mână, în liniște, cu voce tare, singur, în compania altor cititori, în fața publicului, on-line și în multe alte feluri! Inițiativă a Ministerului Culturii francez, evenimentul are loc pe timpul lunii ianuarie, în Franța și peste tot în lume, prin mii de evenimente dedicate cărților și literaturii în general”, arată cei de la Institutul Francez.

Casa Muzeelor și Institutul Francez, în prim-planul derulării unei seri de cultură și lecturi publice

Mai departe, sub deviza lui Victor Hugo, ”Aimons toujours! Aimons encore!” și în contextul președinţiei franceze a Consiliului Europei, Institutul Francez din România la Iași invită publicul la aceste dialoguri literare, în română și franceză. Acum se vor citi din romane recent apărute la Editura Polirom: ”Mustața lui Dali și alte culori”, ”Vlogger la 13 ani”, ”Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”. Dumitriana Condurache și Dana Monah vor citi scurte extrase din romane semnate Gwenaëlle Aubry ”Nimeni (Personne)” și Laurent Seksik – ”Cazul Eduard Einstein (Le cas Eduard Einstein)” – publicate în traducere la Editura Pandora, cu sprijinul Programelor de publicare inițiate de Institutul francez din România.

Este un eveniment organizat de Mediateca Institutului Francez din România la Iași și serviciul cultural, în parteneriat cu Muzeul National al Literaturii Române (MNLR) din Iași, Editura Polirom, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” (UNAGE).

La Casa Muzeelor are loc activitatea de educație muzeală ”Povestea Unirii”, celebrând astfel Ziua Unirii Principatelor Române

De asemenea, la Casa Muzeelor are loc activitatea de educație muzeală ”Povestea Unirii”, celebrând astfel Ziua Unirii Principatelor Române. Pornind de la povestea ”Moș Ion Roată și Unirea” de Ion Creangă, elevii de la Colegiul Naţional ”Costache Negruzzi” Iaşi (clasa a VI-a) și elevii de la Liceul Teoretic ”Miron Costin” Iaşi (clasa a V-a) vor face exerciții de lectură creativă, vor afla despre evenimentele din povestea lui Ion Creangă în contextul istoric al epocii şi vor consolida prin joc informaţiile dobândite.

Activitatea este integrată în proiectul ”Educaţie prin cultură”, inclus în Calendarul activităţilor educative judeţene (CAEJ) 2022, iniţiat de către profesor Gicuţa Elena Agheorghiesei. Moderatori: Ioana Leontioaia, Iunia-Maria Ştefan (educatori muzeali MNLR Iași) și Alexandru Săvoaia (muzeograf MNLR Iași). Cele două evenimente intitulate: seară de cultură și lecturi publice, respectiv activitatea de educație muzeală ”Povestea Unirii” completează momentele ce țin de viața culturală locală.
Adauga un comentariu