Local

Seceta ingrijoreaza fermierii. Pierderi mari in judetul Iasi

Publicat: 26 iun. 2015
1

Seceta din ultima perioada a creat o stare de criza in judetul Iasi, urmand ca pe data de 30 iunie sa se organizeze o intrunire a fermierilor impreuna cu reprezentantii Directiei pentru Agricultura a Judetului Iasi (DADR) pentru a stabili pagubele inregistrate pana in momentul actual. Conform unor fermieri ce administreaza diferite zone din judet, lipsa ploilor din perioada 15 aprilie – 15 iunie a afectat foarte mult progresul recoltelor. De exemplu cele de grau, floarea-soarelui, rapita si soia inregistreaza daune de aproximativ 50% la momentul actual. Pe de alta parte, reprezentantii DADR precizeaza ca ploile din saptamana aceasta au avut efecte pozitive asupra recoltelor, dar in momentul de fata nu sunt in masura sa dea informatii cu privire la situatia actuala din teren, urmand ca dupa data de 30 iunie sa prezinte o statistica precisa.

Totodata fermierii relateaza ca ploile au fost izolate, astfel afectand doar anumite parti ale judetului, unii fermieri precizand ca au situatii in care pe o parcela a plouat, iar pe alta nu au avut deloc precipitatii.
„Ploile din seara de 25 – 26 iunie din zona Bivolari – Trifesti – Iasi au inregistrat precipitatii de 15 – 35 litri/metru patrat si au mai invigorat recoltele de porumb si floarea-soarelui„, relateaza domnul Alexandru M., inginer al unei asociatii agricole din judetul Iasi. Majoritatea asociatiilor care au fost dispuse sa discute despre seceta au precizat ca situatia actuala nu difera mult nici in cazul zonelor irigate, unde daunele sunt ceva mai mici, dar nesesizabile din cauza suprafetelor mici care au acest sistem.

„Din aproximativ 3000 de hectare care sunt administrate de noi, aproximativ 500 de hectare sunt irigate, asta din cauza ca totul este parcelat, iar majoritatea terenurilor sunt in arenda, deci daca am pune un sistem de irigatie s-ar putea sa avem parte de o mica surpriza si proprietarul sa-si ceara terenul inapoi”, relateaza Constantin C., inginer al unei asociatii din judetul Iasi.

Comentarii
  • Nu mai panicați populația. Voi ați fost pe câmp? Culturile sunt bune. Poate nu la nivelul de anul trecut, dar cel puțin 85 la sută din culturi sunt ok. Sunteți prieteni cu samsarii?

Adauga un comentariu