National

Seceta scoate în evidenţă neregulile unui pod din Timiș. Pericolul la care se expun şoferii ce îl traversează este incredibil

Publicat: 09 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Seceta scoate în evidenţă neregulile unui pod din Timiș. Pericolul la care se expun şoferii ce îl traversează este incredibil
Neregulile unui pod din Timiş au fost scoase la iveală de secetă

Problemele grave ale infrastructurii din Timiș, scoase la iveală de secetă ce a afectat întreaga ţară. Un pod din localitatea Parța a fost trădat de nivelul tot mai scăzut al râului ce trece pe sub el, şi astfel, localnicii au aflat că podul de beton pe care îl traversează zilnic mai este susţinut doar de nişte scânduri.

Fiind luate la întrebări despre această problemă, autoritățile responsabile au spus că nu există bani să-l repare, dar nici nu pot să oprească circulația.

pod Parta, judetul Neamt
Autorităţile au menţionat ca circulaţia nu va putea fi oprită, deoarece este un punct de acces destul de tranzitat

Neregulile unui pod din Timiş au fost scoase la iveală de secetă

Pericol iminent al unui pod din Timiş, astfel definesc autoritățile din localitatea Parța, podul din beton care nu a fost reabilitat niciodată din punct de vedere al structurii de rezistență. Construcţia acestuia a avut loc în anul 1955 – această dată fiind oferită cu aproximație de oficialii locali, pentru că nu există documentație specifică – iar în acest moment a ajuns într-o stare avansată de degradare.

Primăria Parța a făcut în curs de şapte ani mai multe cereri către Consiliul Judeţean pentru a avea în vedere consolidarea podului, aducând la dosar numeroase expertize tehnice care au arătat starea avansată de degradare a construcţiei. Acum însă, seceta a scos în evidenţă cruntul adevăr, putându-se observa cu ochiul liber ca ambele picioare ale podului sunt extrem de degradate, iar apa a erodat structura de rezistenţă.

În acest sens, autorităţile au menţionat ca circulaţia nu va putea fi oprită, deoarece este un punct de acces destul de tranzitat, singurul lucru viabil rămânând doar restricţionarea în funcţie de tonaj. De asemenea, oficialii locali spun că s-ar putea organiza şi controale ale poliţiei pentru a se asigura că TIR-uri sau camioane nu trec podul. Totodată, autobuzele au fost înlocuite cu microbuze, pentru a nu pune viaţa călătorilor în pericol.

Autoritățile locale au anunţat că au cerut prin programul „Anghel Saligny” suma de aproximativ 55 milioane de lei pentru construirea unui pod nou, lângă cel vechi.

pod Parta, judetul Timis
Autoritățile responsabile au spus că nu există bani să-l repare, dar nici nu pot să oprească circulația

Podul de la Luțca, judeţul Neamţ

Într-un context asemănător, amintim că la începutul lunii iunie, o persoană a fost rănită după ce podul de la Luțca de peste Şiret, din județul Neamț s-a prăbușit. Construcția fusese reabilitată în luna noiembrie 2021, iar în momentul prăbușirii pe acolo treceau un camion și o autoutilitară.

Reamintim faptul că podul a fost inaugurat de Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. La acea vreme, Arsene dădea asigurări că podul este cât se poate de trainic, însă s-a văzut lucrarea de mântuială girată de Ionel Arsene. Acesta a fost condamnat recent în primă instanță la peste 8 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. De asemenea, președintele CJ Neamț este implicat și în scandalul achiziției scandaloase a spitalului mobil de la Lețcani, alături de Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, unitate pentru care s-au plătit peste 13 milioane de euro din banii celor doua județe.

Cu toate că au trecut două luni de la prăbușirea podului de la Luțca, peste Siret, localnicii încă sunt nevoiți să ocolească mai mulți kilometri, pe rute aglomerate, pentru a putea ajunge la destinația lor. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis că a fost identificată o soluție în acest sens, însă autoritățile locale încă nu au făcut nici un demers.

„Ca urmare a prăbușirii podului rutier de la Luțca, din data de 9 iunie, MApN a demarat, în regim de urgență, prin structurile competente, un proces de analiză și evaluare, inclusiv prin recunoașteri desfășurate la fața locului, pentru identificarea unei soluții temporare de traversare a râului Siret între localitățile Luțca și Sagna, județul Neamț.

De data aceasta însă, seceta a scos în evidenţă neregulile unui pod din Timiș, ce stă să îi urmeze destinul celui de la Luțca.

Adauga un comentariu