Secretele istoriei

Sechestrarea tezaurului Romaniei

Publicat: 13 ian. 2015

In februarie 1917 la Petrograd izbucnea revolutia rusa. Porniti la revolta din cauza crizei economice in care se afla Rusia in timpul primului razboi mondial, precum si a provocarilor agentilor germani, revolutionarii rusi au obtinut in scurt timp controlul asupra capitalei. La 15 martie 1917, tarul Nicolae al II-lea a abdicat in favoarea fratelui sau Mihail, care insa a refuzat investitura, puterea fiind preluata de un guvern provizoriu, condus pana la 20 iulie de printul Lvov, iar de atunci de Kerenski. La 17 aprilie, avea sa revina din Elvetia si Vladimir Ilici Lenin, transportat intr-un vagon plumbuit; in cele din urma, la 7 noiembrie, Lenin avea sa preia puterea, inlaturand prin forta guvernul provizoriu.

Tulburarile aveau sa cuprinda si Moscova; garda de cazaci insarcinata cu paza tezaurului romanesc a trecut de partea revolutiei. Pentru a asigura siguranta valorilor romanesti depozitate la Kremlin au fost trimisi 20 de jandarmi rurali imbracati in civil, plecati de la Iasi la 15 noiembrie 1917, dar care, in lipsa permisiunii autoritatilor bolsevice nu au putut sa-si indeplineasca misiunea. Paralel, se faceau demersuri pentru transferarea tezaurului in Statele Unite ale Americii. Aliatii insa nu puteau garanta siguranta transportului; lucrul nu era surprinzator, cata vreme tezaurul ar fi urmat sa traverseze intreaga Siberie intr-o perioada de mare dezordine sociala.

Vezi si A fost furat aurul maresalului Antonescu de catre rusi?

Intre timp, situatia se complica si in Moldova, unde se refugiase guvernul. Armata rusa de pe teritoriul romanesc era in curs de bolsevizare, iar comandantul sau, generalul Scerbacev nu mai avea controlul asupra acesteia. La Socola, langa Iasi, se instalase un adevarat Stat Major bolsevic care avea drept obiectiv inlaturarea regelui Ferdinand I, instituirea unui regim sovietic in Romania si asasinarea lui Scerbacev. Impotriva acestuia s-a organizat un atentat la 21 decembrie; acesta esuand, comandantul rus a cerut sprijinul armatei romane pentru distrugerea centrului bolsevic de la Socola. Consiliul de Ministri, dupa multa chibzuinta, a aprobat cererea, dezarmand soldatii rusi si expediindu-i peste Prut. Acest fapt a plasat insa Romania in conflict deschis cu puterea bolsevica ce se instalase la Petrograd, care, cu incalcarea regulilor diplomatiei, l-a arestat pe Constantin Diamandi, ministrul Romaniei la Petrograd, pe care l-a tinut in detentie vreme de trei zile.

Vezi si O parte din Tezaurul Romaniei este prezentat de catre Banca Nationala

Mai mult insa, nu s-a rezolvat problema cauzata de bolsevizarea armatei. La 15 martie 1917, in Basarabia se proclamase Republica Democratica Moldoveneasca, dar armatele rusesti in descompunere faceau imposibila instaurarea ordinii. In aceste conditii, Sfatul Tarii cerea interventia Armatei Romane, care a trecut Prutul la 20 ianuarie 1918. La 26 ianuarie, Rusia, prin Trotki, comisarul afacerilor externe, anunta ruperea relatiilor diplomatice cu Romania, iar generalul Scerbacev era scos in afara legii si declarat ca dusman al poporului. Tot atunci, Trotki declara ca „fondurile romanesti depuse la Moscova sunt intangibile pentru oligarhia romana. Guvernul sovietic isi ia raspunderea pastrarii acestor fonduri si a predarii lor in mainile poporului roman” .

In urma ruperii relatiilor diplomatice, interesele Romaniei in Rusia au continuat sa fie reprezentate, cu titlu temporar, de ambasadorul Frantei la Petrograd Noulens, respectiv de Eirick Labonne, consulul francez la Moscova. Acesta din urma a preluat de la consulul roman, la 2 februarie 1918 arhiva Consulatului General Roman de la Moscova. Cu aceeasi ocazie, lui Labonne i s-au remis protocoalele de depunere la Kremlin a tezaurului Bancii Nationale a Romaniei si respectiv de depunere a valorilor Casei de Depuneri, precum si cheile de la compartimentele unde erau depozitate valorile BNR. Cheile au ramas in posesia consulului francez pana in august 1918, cand acesta a fost arestat si expulzat, cheile fiind predate consulului Danemarcei si apoi celui al Norvegiei. In septembrie 1918 ultimii reprezentanti ai Romaniei paraseau Moscova, iar din acel moment nu s-a mai cunoscut nimic cert despre soarta tezaurului.loading...

Adauga un comentariu