National

Secret CONTROVERSAT despre Iliescu, DEZVALUIT dupa moartea lui Stanculescu

Publicat: 20 iun. 2016
1

Dupa moartea generalului Atanasie Stanculescu, senatorul Marius Marinescu a dezvaluit mai multe lucruri nestiute de public.

Putina lume stie ca Atanasie Stanculescu a fost seful statului in 1989, de la pranz cand Nicolae Ceausescu a plecat de la comanda, de la CC, si pana dupa-amiaza cand a fost instalat Ion Iliescu.

Intrebat de Marius Marinescu de ce i-a predat puterea lui Ion Iliescu, Atanasie Stanculescu i-a zis: „Toti ar fi spus ca e lovitura de stat si ca Armata a preluat putere si atunci am mers pe varianta Ion Iliescu pentru ca trebuia un om politic care sa asigure un echilibru si totodata era apropiat de rusi care aveau control in zona noastra. Ion Iliescu vorbea la telefon permanent cu Moscova si de aceea l-am ales pe el”.

„Daca sotii Ceausescu nu erau condamnati la moarte, era un risc foarte mare sa se intoarca Nicolae Ceausescu, iar rusii ar fi invadat Romania cu Armata a 14-a care era in Moldova. Daca ar fi continuat tulburarile, rusii si ungurii ar fi profitat sa intervina militar”, isi aminteste Marius Marinescu ca i-a povestit Atanasie Stanculescu.

Atanasie Stanculescu a murit intr-un azil de batrani

Generalul Victor Atanasie Stanculescu a murit intr-un azil de batrani, duminica, la varsta de 88 de ani.

Victor Atanasie Stanculescu s-a nascut la data de 10 mai 1928, in orasul Tecuci (judetul Galati).

La data de 17 decembrie 1989, avand functia de ministru adjunct al apararii nationale, a fost trimis de Vasile Milea la Timisoara pentru a reprima revolutia. Ceausescu a fost foarte multumit de activitatea lui, intrucat l-a numit comandant militar unic al Timisoarei. Intors la Bucuresti in noaptea de 21-22 decembrie, s-a deplasat la Spitalul Militar din Bucuresti, unde l-a rugat discret pe comandantul spitalului, un bun prieten de-al lui, sa-i puna un picior in ghips, pentru a se sustrage in acest fel de implicarea pe mai departe in reprimarea revolutiei.

Totusi s-a prezentat la Comitetul Central al PCR, la chemarea lui Nicolae Ceausescu, si a fost numit de acesta ministru al apararii nationale in locul lui Vasile Milea, care s-a sinucis in jurul orei 9.30 dimineata (pe 22 decembrie). Stanculescu a ocupat functia de ministru pana in anul 1991.

In anul 1990 o comisie guvernamentala de ancheta a evenimentelor din 1989 condusa de Viorel Oancea a propus trimiterea sa in judecata pentru participare la reprimarea revolutiei. Acest lucru s-a intamplat abia in 1997. In anul 1999 a fost condamnat de Curtea Suprema la 15 ani inchisoare pentru omor deosebit de grav savarsit prin reprimarea revolutiei din Timisoara, hotarare confirmata in 2000 in urma recursului.

Pe 20 mai 2014, dupa ispasirea a cinci ani din cei 15 ani de inchisoare la care a fost condamnat, Victor Stanculescu a fost eliberat conditionat. In 24 martie 2015, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a respins plangerea lui Victor Stanculescu si a coinculpatului sau din proces, Mihai Chitac, cu privire la pretinsele nereguli din procesul prin care au fost condamnati.

Adauga un comentariu