International

Secretar de stat demis in Ungaria, din cauza protestelor profesorilor

Publicat: 06 feb. 2016
1

Guvernul ungar a anuntat sambata plecarea unui secretar de stat din Ministerul Educatiei, pe fondul unor proteste in crestere in randul profesorilor impotriva politicii din domeniul educatiei a premierului Viktor Orban, criticat pentru ca a centralizat excesiv sistemul de invatamant.

Laszlo Palkovics, noul responsabil cu educatia in cadrul guvernului si succesorul lui Judit Czunyine Bertalan, va fi insarcinat cu desfasurarea negocierilor care incep marti la Budapesta cu reprezentantii sistemului public de invatamant, a anuntat ministrul resurselor umane, Zoltan Balogh.

Guvernul populistului Viktor Orban incearca sa detensioneze o situatie care a facut cateva mii de persoane sa iasa in strada saptamana trecuta, in cadrul unor proteste organizate in tara impotriva reformelor guvernului.

Manifestatia cea mai importanta a avut loc la Miskolc (nord-est), oras situat la circa 180 de kilometri de Budapesta, de unde a si pornit revolta, la sfarsitul lui 2015.

Opozantii au denuntat un sistem devenit insuportabil, din cauza masurilor luate de guvernul Orban, la putere din 2010, care a dus la centralizarea si la birocratizarea excesiva a sistemului de invatamant.

Numeroase competente financiare si administrative, detinute pana atunci de institutiile de invatamant, au fost transferate catre un organism central (Klik), ceea ce s-a tradus prin reducerea autonomiei scolare. Orban, care s-a declarat vineri „deschis dialogului”, isi apara reforma si spune ca era nevoie urgenta de redresare a unui sistem indatorat si cu un nivel scazut al calitatii.

O noua manifestatie este prevazuta pentru sambata viitoare la Budapesta.

Adauga un comentariu