National

Secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Avem în momentul de faţă 1.456 de paturi de terapie intensivă cu promisiunea şi acţiunea de a se creşte şi mai mult acest număr de paturi”

Publicat: 21 mart. 2021
paturi ati
Andreea Moldovan a menţionat că oricât ar creşte numărul paturilor de Terapie Intensivă, resursa umană rămâne deficitară.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a transmis că în momentul de față sunt 1.456 de paturi de Terapie Intensivă. Cu toate acestea, ea a subliniat că oricât ar crește capacitatea de la ATI, resursa umană este deficitară.

„Avem în momentul de faţă 1.456 de paturi de terapie intensivă cu promisiunea şi acţiunea de a se creşte şi mai mult acest număr de paturi. Aş vrea să fac o nuanţă. Am vorbit cu DSP-urile din ţară şi după aceea cu managerii spitalelor din ţară atât pentru paturi de terapie intensivă, cât şi pentru paturi de terapie acută. În aceste paturi de terapie acută ajung pacienţii care sunt deja cu forme severe de boală, dar care nu necesită intubaţie şi ventilaţie mecanică şi cărora trebuie să li se aplice un protocol de tratament cu oxigen cu presiune crescută, dar nu intubaţie.

Aceste paturi pot fi relativ mai uşor identificate şi găsite astfel încât am avut un număr mai mare de astfel de paturi de terapie acută pe care urmează să le punem în funcţiune. O parte din paturile acestea pe care le căutăm de mai multă vreme şi le-am identificat cu spitalele din ţară, au fost deja puse în funcţiune, o parte urmează în zilele următoare să fie puse în funcţiune”, a declarat Andreea Moldovan, duminică, la Digi 24, informează News.ro.

Andreea Moldovan: „Valul 1 şi valul doi de pandemie ne-a lăsat pacienţi în terapie intensivă”

Secretarul de stat a explicat că un pacient rămâne la Terapie Intensivă chiar și o lună.

„Nu sunt foarte multe paturi de terapie intensivă rămase libere pentru că să înţelegem un alt fenomen, fiecare val al acestei pandemii a lăsat în urmă un număr de pacienţi în terapie intensivă pentru că un pacient în momentul în care ajunge în terapie intensivă şi supravieţuieşte bolii care l-a dus acolo poate să aibă o evoluţie prelungită ceea ce înseamnă că staţionarea în Terapie Intensivă este prelungită şi estimăm că la fiecare pacient o astfel de prelungire a staţionării în terapie poate să ajungă până la o lună de zile. (…)

Faptul că suntem în valul trei ceea ce înseamnă că valul 1 şi valul doi de pandemie ne-a lăsat pacienţi în terapie intensivă. Am început de la un număr mare de paturi deja ocupate şi atunci clar restul care ne rămâne nu e foarte mare.”, a explicat secretarul de stat.

Andreea Moldovan: „Personalul de terapie intensivă e un personal care deja e supraîncărcat în marea lor majoritate de un an de zile”

Andreea Moldovan a menţionat că oricât ar creşte numărul paturilor de Terapie Intensivă, resursa umană rămâne deficitară.

„Am putea creşte oricât de mult numărul de paturi de terapie intensivă pentru că putem aloca spitale unde pot să fie prize de oxigen, unde se pot organiza astfel de paturi, avem şi aparatura necesară pentru că avem ventilatoare la dispoziţie ceea ce este un lucru extrem de important în situaţii de criză însă ceea ce este deficitar şi cu ceea ce ne confrutăm în prezent este resursa umană pentru că personalul de terapie intensivă, medic asistente, infirmiere, brancardieri, îngrijitoare de curăţenie, e un personal care deja e supraîncărcat în marea lor majoritate de un an de zile”, a transmis Moldovan.

Adauga un comentariu