News Flash:

Secretariatele scolilor s-au transformat in tarabe de completat acte oficiale

23 Martie 2001
1520 Vizualizari | 0 Comentarii
•Catastrofa diplomelor •Controlul scolilor a scos la iveala harababura in care se afla arhivele •Micile nereguli pot fi trecute cu vederea daca se tine cont de marile ilegalitati descoperite •ISJ Iasi va sesiza Politia pentru demararea unor anchete

In urma cu aproape o luna, Ministerul Educatiei si Cercetarii a ordonat efectuarea unui control in licee, grupuri scolare si scoli profesionale privind eliberarea actelor de studii din ultimii zece ani. Nimeni nu se gandea atunci ca acest control va scoate la iveala zeci de nereguli mai mici si ilegalitati grave. Harababura existenta in arhiva unor scoli, modul in care unii secretari au binevoit sa elibereze diplome, dovedeste faptul ca un astfel de control este necesar la o perioada de cel putin doi ani. In afara de faptul ca secretarii s-ar teme sa mai scrie diplome dupa cum le dicteaza interesul, s-ar elimina si micile nereguli. La capitolul mici nereguli descoperite de inspectori in scolile iesene pot fi incluse urmatoarele: nu exista semnatura titularilor pe cotor; pe cotoare sau pe fotografii nu exista stampila; unele cotoare nu au fotografii sau nu au inscrise toate datele personale ale titularului diplomei; exista neconcordante intre prenumele absolventilor de pe cotoare, din registru matricol si din catalog; exista medii modificate in registrele matricole fara stampila si semnatura - la Grup Scolar Holboca, Scoala Speciala Profesionala Tirgu Frumos, Grup Scolar "Ion Holban"; la Scoala Profesionala Vladeni au fost eliberate diplome fara timbru sec - ceea ce inseamna ca diplomele respective nu sunt valide; la Scoala Liceala Sanitara au fost descoperite cotoare din anul scolar '90-'91 fara semnatura presedintelui comisiei de bacalaureat; la Grup Scolar "Nicolina" si la Grup Scolar "Radu Cernatescu", unele foi matricole au consemnate notele de la bacalureat din sesiunea in care respectivii candidati au fost respinsi. Acestea sunt cateva din neregulile mici. Pentru ca, in comparatie cu ce s-a descoperit la alte scoli, acestea sunt mici copilarii.

Repetentii au fost inscrisi in clase superioare

Petru Ciprian Calugaru s-a inscris in 1993 la Scoala profesionala a Grupului Scolar Miroslava. A promovat anul I, dar a ramas repetent in anul II, care s-a finalizat in 1995. In 1995 - 1996 a stat acasa. In toamna anului 1996, Ciprian Calugaru se transfera la Grup Scolar Holboca direct in anul III de scoala profesionala, desi el nu promovase anul II la Grup Scolar Miroslava. Cererea de transfer a fost avizata de ambii directori ai grupurilor scolare. Ciudat este ca secretarul de la Grup Scolar Holboca nu a solicitat foaia matricola a elevului transferat pentru a afla care a fost situatia scolara a acestuia la Grup Scolar Miroslava. "Ciprian Calugaru a fost gasit, insa acesta a prezentat doar copia dupa diploma eliberata, spunand ca a pierdut originalul", a spus Mihai Dumitriu, inspector scolar general al ISJ Iasi.
Tot la Grup Scolar Holboca s-a descoperit si un al doilea caz la scoala profesionala. Marian Bejenaru - absolvent al cursurilor de scoala profesionala in anul 1997 - a fost trecut initial in registrul matricol ca repetent. Apoi a fost sters cuvantul "repetent" si s-a trecut media de promovare. Acestui absolvent nu i-a fost eliberata diploma.
"Pentru cazurile de la Holboca vom sesiza Politia si Parchetul pentru demararea cercetarilor. Secretarul care lucra atunci la scoala a fost transferat la Grup Scolar xM. Sturdzax Iasi. Noi vom lua masuri pe linie de invatamant dupa ce se va finaliza ancheta Politiei", a spus Mihai Dumitriu.

Cataloage si diplome lipsa

La Grup Scolar "Nicolina" Iasi, in 1997, s-au realizat transferuri de diplome in alb la alte unitati scolare fara avizul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi. De asemenea, din foile matricole ale seralistilor lipsesc situatii scolare din unul, doi sau chiar trei ani. In registrul numarul 56 din anul scolar 1991-1992, la rubrica anul II - scoala profesionala, apar numai mediile generale ale elevilor, iar in unele cazuri nu sunt trecute nici acestea. Marinela Badarau nu se regaseste in registrul din anul 1992, desi i s-a completat o diploma. In anul 1996, cand Grup Scolar "Nicolina" a fost centru de bacalaureat, au fost eliberate sase diplome de bacalaureat pentru absolventi care au terminat liceul la alte unitati scolare. La Scoala Profesionala Speciala Tirgu Frumos nu s-a gasit catalogul examenului de absolvire pentru 11 elevi din anul 1991. De asemenea, la aceeasi unitate scolara, cataloagele examenului de absolvire din '90-'93 erau de fapt simple liste nominale cu note, fara semnatura presedintelui, stampila si numar de inregistrare. La Grup Scolar "Ion Holban" lipsesc trei diplome din 1994. In plus, nu se gasesc foile matricole pentru 11 elevi veniti la aceasta scoala intre anii 1990-1996. Acestia au fost inscrisi numai pe baza de fise de inscriere unde erau trecute doar mediile generale din clasele a IX-a si a X-a.

Elevi promovati dupa bunul plac

La Scoala de ucenici Butea problemele au aparut inca din 1999. Acolo deja au fost anulate doua diplome prin hotarare judecatoreasca. Un control mai amanuntit al Inspectoratului Scolar Judetean a scos la iveala ilegalitatile comise, probabil, de Iosif Budan, secretarul scolii, care a disparut fara urma. In anul '91-'92 un elev in clasa a X-a a abandonat scoala. In catalog apare mentiunea - repetent cu stampila si semnatura directorului. In anul '92-'93, respectivul elev nu repeta clasa a X-a. Insa, la sfarsitul anului scolar '93-'94, acelasi elev apare in registrul matricol cu mentiunea promovat. Acesta a primit o diploma de absolvire, insa pe cotor apare numai stampila si semnatura secretarului Iosif Budan. Tot la Scoala Butea, in anul scolar 1991-1992, Ionel Pala figureaza in registrul matricol ca promovat al clasei a IX-a. In anul scolar urmator, Ionel Pala se transfera, iar in locul lui este trecut in registrul matricol, la clasa a X-a, Ion Ioja care nu urmase clasa a IX-a la nici o scoala. In anul scolar 1993-1994, Iosif Mitrica abandoneaza Scoala de ucenici Butea. Numele acestuia este sters din registrul matricol, iar in locul lui este scris numele lui Petru Milea. Apoi, in cataloagele claselor a X-a A si C din anul scolar 1989-1990 apar elevi corigenti la mai multe obiecte, fara note pe trimestrele II si III, dar cu mediile generale incheiate. Acestea au fost neregulile gasite la Scoala Butea. Destule, s-ar putea spune.

Secretariat "jefuit" inainte de control

Cea mai ciudata, dar in acelasi timp si cea mai amuzanta situatie - parca desprinsa din operele lui Caragiale - este cea de la Scoala de ucenici Baltati. In 1999, conducerea scolii a anuntat ca la secretariat a avut loc o spargere si au disparut unele acte. Interesant este ca doar cu cateva zile inainte de a incepe controlul diplomelor, la Scoala Baltati a avut loc o alta spargere la secretariat si s-au furat din nou acte. "Inspectorii care au fost in control la scoala respectiva au gasit o adevarata harababura in arhiva scolii. Din anii 1990-1994 lipsesc cataloage, acte de studii, registre matricole si registre de evidenta privind eliberarea actelor de studii. Politia a fost anuntata si cerceteaza cazul", a spus Mihai Dumitriu.
In legatura cu toate aceste nereguli descoperite in scoli in urma controlului diplomelor, inspectorul scolar Mihai Dumitriu a declarat:
"Mai intai vom astepta finalizarea anchetelor desfasurate de Politie. Apoi, vom lua masuri pe linie de invatamant. Vom aplica sanctiuni vinovatilor, care pot merge pana la destituirea din invatamant a secretarului si directorului scolii".
Simona RELEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1371 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014548 (s)